Avto
18 ogledov

ZDA uradno tožijo Volkswagen

Volkswagen EPA
ZDA so vložile uradno tožbo proti koncernu Volkswagen zaradi emisijskega škandala, ko je nemški gigant v milijone avtomobilov vgradil goljufivo kodo, sposobno pretentati uradne teste.

Ameriško pravosodno ministrstvo je v imenu tamkajšnje okoljevarstvene agencije EPA torej uradno sprožilo sodni postopek, v katerem Volkswagnu očita, da je na tamkajšnjem trgu prodal namerno spremenjenih 600 tisoč dizelskih avtomobilov, ki so v zrak spuščali veliko bolj strupene emisije dušikovodikov od tistih, za katere so bili homologirani.

Zato je Volkswagen odgovoren za "škodljivo onesnaženje zraka," piše v tožbi. Prav tako je v tožbi očitek, da je VW prodajal avte, ki niso imeli takšnih lastnosti, kot so bili odobreni s strani agencije EPA. Kot pravijo na ministrstvu, je to šele začetek v postopku, s katerim želijo pripeljati Volkswagen pred pravico.

Volkswagnu sicer ločeno grozi še več drugih kazenskih obtožnic, prav tako se proti njemu združujejo tamkajšnji lastniki volkswagnov. VW je že rezerviral okoli 6,7 milijarde evrov, da bo z njimi financiral sodne postopke po svetu. Vendar bodo sodni stroški verjetno zahtevali še precej več, po poročanju BBC menijo poznavalci.

V Evropi za zdaj ni tako jasnih napovedi in odločnosti posameznih držav, da bi proti največjemu evropskemu avtomobilskemu koncernu sprožili takšne sodne postopke. Zaradi afere je moral odstopiti prvi mož koncerna Martin WInterkorn in še nekaj vodilnih menedžerjev, VW pa je zaradi rezervacij najavil prvo četrtletno izgubo po 15 letih.

Komentarjev 1
  • Miha Nemec 04:43 05.januar 2016.

    https://www.youtube.com/watch?v=iFBO9ye_E9khttps://www.youtube.com/watch?v=xXpiRSe4ICw