Avto
7406 ogledov

"Zelo dobro"

Asistenčni sistemi
1/3
Euro NCAP
Najcenejši avto na testu ima najboljši sistem.

Euro NCAP je objavil rezultat podrobnejšega testa pomočnikov za vožnjo po avtocesti, ki ga imajo vgrajenega nekateri najnovejši modeli. 

Gre za kombinacijo delovanja različnih asistenčnih sistemov, na podlagi katerih je avto sposoben polavtonomne vožnje. Voznika takšna tehnologija razbremeni na način, da avto samodejno drži hitrost in varnostno razdaljo ter vzdržuje smer znotraj svojega voznega pasu. Ob tem po potrebi rahlo popravlja volan, a mora slednjega še vedno imeti v rokah voznik.

Med testom so med drugim preverili tudi, kako se tak pomočnik odzove v scenariju izsiljevanja, ko pred naše vozilo nenadoma zapelje neko drugo. Je sposoben pravilno reagirati in vozniku pomagati pri izogibalnem manevru?

Asistenčni sistemi | Avtor: Euro NCAP Euro NCAP

Testno osebje je navdušil predvsem novi nissan qashqai, saj je dosegel skoraj popolnih 93 točk. Propilot sistem v qashqaiju deluje z ravno pravo mero pomoči in obveznega voznikovega angažiranja, so ugotovili. Na ta način preprečuje, da bi se voznik preveč zanašal na računalnik in da bi ga med vožnjo mikalo početi kaj drugega. Odlično se je odzval tudi na poskus izsiljevanja s pravo mero pomoči vozniku pri manevru izogibanja. Treba je dodati, da je bil qashqai cenovno najbolj ugoden avto v skupini testiranih avtov. 

Asistenčni sistemi | Avtor: Euro NCAP Euro NCAP

Novi VW ID.5 je tako kot qashqai dobil oceno "zelo dobro". Kot izpostavljajo, je Volkswagnov sistem zelo zmogljiv, a prav tako pri vozniku ne povzroča pretirane samozavesti. ID.5 si platformo deli z modeloma ID.3 in ID.4, tako da lahko rezultat pripišemo tudi slednjima. 

Testirali so tudi polestar 2. Švedski električni avto s posodobljenimi varnostnimi popravki je popravil lanskoletno povprečno oceno, zdaj se ponaša s kategorijo "dobro".

Četrti avto je bil jaguar i-pace, najstarejši med testiranimi. Njegovega asistenčnega pomočnika so ocenili kot "vstopnega", kar priča o hitrem razvoju tehnologije v pičlih nekaj letih. Težave je imel predvsem pri obnašanju v primeru izsiljevanja. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Toma 08:43 15.maj 2022.

    Japan iberales!