Avto
1321 ogledov

Znano, kdaj lahko pričakujete zastoje

Letališka cesta
1/18
Saša Despot
Po preureditvi Letališke ceste v Ljubljani je do zaokrožitve del na cestni infrastrukturi treba izvesti še projekt rekonstrukcije priključka na Letališko cesto.

Po tem, ko je bila hitreje, kot je bilo sprva predvideno, izvedena razširitev in obnovitev Letališke ceste, je za celovito ureditev območja treba izvesti še dela na priključku prometnice, ki vodi v ljubljanski BTC. Dars je do 28. avgusta, ko je potekel rok za oddajo ponudb, prejel štiri ponudbe za izvedbo del. Konec oktobra so od prispelih ponudb izbrali najcenejšo, ki sta jo podala J. V. Trgograd d. o.o. Litija in GP Krk d. d., Hrvaška. Ponudbena cena za izvedbo del znaša 2.045.366,16 evra. "V primeru, da na odločitev o izboru izvajalca ne bo pritožb, bo predvidoma v novembru letos sklenjena pogodba z izvajalcem del," so nam pojasnili na Darsu. 

Potrebna bo tudi popolna zapora avtoceste

Z večjimi deli nameravajo začeti po zaključku zimske službe, ob nastopu ugodnih vremenskih pogojev, kar pomeni predvidoma po 15. marcu 2021. Dela bodo potekala v dveh gradbenih fazah. "Izvedba gradbenih del za 1. fazo (izvedba in montaža jeklenega nadhoda na PST – Poti spominov in tovarištva) je predvidena v roku 70 dni, izvedba gradbenih del za 2. fazo (rekonstrukcija nadvoza z navezavo na Letališko cesto in vsa dela na krakih) pa v roku 80 dni od uvedbe izvajalca v delo," pojasnjujejo na Darsu. 

Uporabniki avtoceste lahko pričakujejo zapore. "Med izvajanjem del v okviru prve faze je predvidena zapora odstavnih pasov na avtocesti, ob sami montaži nadhoda pa začasna popolna zapora avtoceste (predvidoma bo to nočna zapora ob koncu tedna, ko je najmanj prometa). V sklopu druge faze se predvideva zaprtje priključka Letališka v skoraj celotnem trajanju te faze," napovedujejo. Promet bo preusmerjen na sosednja priključka. 

Zaradi del lahko vozniki pričakujejo motnje v prometu, saj, pojasnjujejo na Darsu, to povzroči vsaka zapora na tako obremenjenem odseku. Poudarjajo pa, da posebnih težav ne pričakujejo. 

Poleg rekonstrukcije nadvoza nad avtocesto je predvidena ureditev dveh pasov za zavijanje na desno z Letališke ceste na uvoz na vzhodno obvoznico proti razcepu Malence. Obstoječe križišče ob dovozu z vzhodne obvoznice bo po zaključku del semaforizirano, urejena bosta dva pasova za zavijanje levo z avtoceste na Letališko cesto. Zgradili bodo tudi nov nadhod za pešce in kolesarje preko avtoceste in navezavo na Pot spominov in tovarištva. 

Gradili bodo nov priključek

Z ureditvijo priključka na Letališko cesto ne bo konec urejanja cestne infrastrukture na območju BTC. Dars načrtuje izgradnjo novega, polnega priključka na Leskoškovo cesto. Leskoškovo cesto čaka tudi rekonstrukcija, saj je južno od novega priključka predvidena izgradnja novega krožišča, iz katerega bo po dvopasovnici mogoč prehod tudi do Bratislavske ceste.

"Ocenjujemo, da bi ob uspešno izvedenem javnem naročilu za izbor izvajalca, pripravljalna dela lahko stekla v prvi polovici 2021. Celovita rekonstrukcija pa bi se začela po dokončanju del na priključku Letališka in bo v celoti zaključena leta 2022. Pričetek teh del je odvisen tudi od izvedbe drugih projektov na ljubljanskem obroču," o tem, kdaj lahko pričakujemo začetek gradnje novega priključka, pravijo na Darsu. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.