Avto
110 ogledov

ZŠAM je praznovala stoletnico

ZŠAM 100 let ZŠAM
Zveza združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije je s slovesnostjo v Žužemberku obeležila stoto obletnico svojega delovanja.

Največja in najstarejša nevladna organizacija s področja prometne varnosti je bila ustanovljena leta 1922, danes jo sestavlja 35 združenj po vsej Sloveniji, v katerih deluje preko 4.500 članov.

AMZS mladi voznik leta 2022 Naj mlada voznika Avto Vozniki: Mladi drugače dojemajo svet

V uradnem delu so prisotni prisluhnili slavnostnim nagovorom in koračnicam policijskega kvinteta  ter pesnitvi Staneta Cerarja, nato pa je delegacija zveze položila venec k spomeniku na vzpetini Cvibelj. Srečanje se je zaključilo s šofersko malico ter razstavo starodobnikov in ogledi poligonov AVP in ZŠAM Vrhnika.

Pestro zgodovino zveze so zaznamovala obdobja pred in po drugi svetovni vojni ter po osamosvojitvi Slovenije. Ves čas je združevala šoferje in avtomehanike ter njihove simpatizerje. Skrbela je tudi za izboljševanje vloge in položaja voznikov in avtomehanikov v družbi. Že ustanovitelji in prvi poklicni šoferji so imeli močan čut za prometno varnost in so se z  delovanjem na tem področju  zapisali med utemeljitelje prometne preventive.

parkirišče Avto AMZS: Ne smejo vsi stroški pasti na lastnike vozil

ZŠAM 100 let | Avtor: ZŠAM ZŠAM

Sedanji Svet za preventivno v cestnem prometu Republike Slovenije je bil ustanovljen pred 50 leti na pobudo ZŠAM. Delovanje v preventivi temelji na prostovoljnem delu članov, izkušenih in preizkušenih poklicnih voznikov in avtomehanikov, ki se udejanja v številnih preventivi posvečenih akcijah.

kolesar čelada Avto Starši, pozor, ko kupujete kolesarsko čelado za otroka

Izkušnje iz prometa temeljijo na milijonih prevoženih kilometrih poklicnih voznikov, strokovnih izkušnjah avtomehanikov s področja varnosti vozil, ter strokovnost prometnih strokovnjakov, prometnih inštruktorjev, članov izpitnih komisij. Strokovnost članov je opazna tudi v okviru skupine za oblikovanje in izvajanje Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa pri Javni Agenciji Republike Slovenije za varnost prometa, kjer zveza sodeluje s svojimi predstavniki.

Zveza podpira tudi »Vizijo 0« in sledi evropskim prizadevanjem za zmanjšanje števila žrtev in poškodovanih v prometnih nesrečah na evropskih cestah. Tudi v prihodnje bodo člani s prizadevnostjo in prostovoljnim delovanjem  pozitivno vplivali na vse udeležence v prometu. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.