48 ogledov

Bi oprostili teh pet stvari?

Premislek. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Vsaka ljubezenska zgodba je posebna, vendar pod vplivom medijev včasih izgubimo kompas v obnašanju do partnerja in počnemo stvari, ki jih prenašajo le liki iz nanizank.

1. Zaradi partnerja se počutite osramočeno
Na neki za vas pomembni večerji z družino ali poslovnimi partnerji je partner naredil nekaj, kar vas je zares osramotilo. Morda se je preveč vznemiril zaradi neke teme in preveč burno odreagiral.

Zaključek : Opravičljivo
Majhna razhajanja in razlike v značajih in s tem tudi reakcije v nekaterih situacijah so v vsakem razmerju popolnoma razumljive. Najboljše je, če partnerju poveste, kako ste se počutili in kaj vam ni bilo všeč ter se poskušate dogovoriti, kako bo potekala komunikacija ob podobnih priložnostih, da se boste lažje izognili zadregi.

2. Partner je pozabil na pomemben datum ali sestanek

Ostali ste sami v restavraciji brez darila za obletnico ali brez spremstva za važen dogodek. Prizadeti ste in se sprašujete, ali je smiselno ostati v razmerju z osebo, ki pozablja takšne stvari in vam ni v oporo ob pomembnih trenutkih.

Zaključek: Pogojno opravičljivo
Če gre za enkraten dogodek, ne dramatizirajte preveč. Če pa partner kronično pozablja takšne stvari, poglejte malce širše in razmislite o problemih, ki se za tem skrivajo. Je to v skladu z njegovim značajem in vedno pozablja na vse sestanke in dogovore, ali samo na tiste, ki se tičejo vas?

3. Partner vam je lagal
Razmislite. Ste vprašali nekaj, o čemer niste želeli popolnoma iskrenega odgovora? Na primer: Mi pristoji to krilo? Seveda pa je pomembno ločiti med pretiravanji, ki so začimba dobre zveze (''najlepša si na svetu'') in lažmi, ko gre za odnos (''nisem se videl z bivšo'').

Zaključek: Odvisno od tega, kako velika je laž.
Majhne brezpredmetne stvari so opravičljive, velike laži pa so signal, da nekaj v razmerju ni v redu. Vprašajte se seveda, zakaj vam je partner lagal. Potreben je resen pogovor, morda pa celo nasvet strokovnjaka.

4. Varal je ali vas obtožil varanja
Če se par odloči ostati skupaj, ni dovolj samo pozabiti in oprostiti, ampak se je treba soočiti s problemi, ki so pripeljali do nezvestobe. Biti obtožen za neobstoječo prevaro je enako destruktivno za razmerje. To lahko v enaki meri uniči odnos in zaupanje.

Zaključek: Ni enoznačnega odgovora.
Položaj je odvisen od tega, za kakšno prevaro gre. Kolikokrat se je pripetila, so bila vključena čustva, ali mislite, da boste partnerju lahko znova zaupali, ali mislite, da se je še vedno vredno potruditi za odnos …? Če pride do prevare v zgodnji fazi zveze, to najbrž kaže na partnerjevo nestabilnost in velja razmisliti o smiselnosti odnosa. Če ste skupaj že dolga leta, pa se najbrž velja potruditi in krizo izkoristiti kot priložnost za vašo in partnerjevo rast. Pomembno je seveda tudi partnerjevo stališče, si želi, da mu oprostite, ali mu je vseeno?  

5. Ne razume se z vašo družino ali prijatelji
Če enostavno ne more biti v istem prostoru z vam dragimi osebami, to ni najhujša stvar, ki se vam lahko pripeti, čeprav je lahko zelo neprijetna.

Zaključek: Opravičljivo, dokler vam ne nasprotuje pri druženju z njimi, ali posega v vašo izbiro prijateljev.
Če mu skoraj nihče iz vaše družbe ali družine ni všeč, vam pa so ljubi in jih spoštujete, razmislite o skupnih vrednotah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.