E-Life
966 ogledov

5G že na voljo za uporabnike Telekoma

5G Epa
Uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije lahko od včeraj dalje uporabljajo tehnologijo pete generacije (5G), potem ko je operater konec julija vzpostavil prvo nacionalno komercialno mobilno omrežje 5G. V družbi načrtujejo, da bodo do konca leta v obstoječem frekvenčnem pasu pokrili 33 odstotkov prebivalstva.

Povečano povpraševanje zaradi izobraževanja in dela na daljavo

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal član uprave Telekoma Slovenije, pristojen za področje komerciale, Tomaž Jontes, je množičen prehod na delo in izobraževanje na daljavo v pomladnih mesecih znova izpostavil omejitve obstoječih omrežij.

"Izkazalo se je, da težko odgovorijo na tako povečano povpraševanje. Tehnologija 5G bo s še večjo kapaciteto, še višjimi prenosnimi hitrostmi in še krajšimi zakasnitvami prinesla pomemben napredek na tem področju ter občutno povečala zanesljivost omrežja," je poudaril.

Član uprave, pristojen za tehnologijo, Matjaž Beričič, je pojasnil, da so želeli prvi korak narediti še pred dražbo frekvenčnega spektra, ki bo omogočil uporabo polnega potenciala tehnologije 5G. Ta je predvidena v začetku naslednjega leta. "Po podelitvi dodatnih frekvenčnih pasov pa bodo hitrosti še višje kot danes," je poudaril.

"Uvedba 5G krepi pomen kibernetske varnosti"

Telekom javno mobilno omrežje 5G načrtuje v obliki t. i. kampus omrežij, pri katerih se znotraj ene fizične infrastrukture omogoči virtualna namenska omrežja za vertikale, kot so energetika, transport, logistika, industrija, pametna mesta, zdravstvo ter zaščita in reševanje.

Direktor poslovnega trga Primož Kučič je dodal, da uvedba 5G krepi tudi pomen kibernetske varnosti in povečuje možnost za dodeljevanje prednosti povezavam. Slednje je pomembno v primeru močno povečane obremenitve omrežja, do katere lahko pride na primer ob naravnih ali množičnih nesrečah. Takrat lahko operater uporabnikom, katerih povezava ni povezana z nujnim stanjem, to omeji ali celo začasno onemogoči. S tem zagotovi čim boljšo povezavo tistim, ki jo tedaj nujno potrebujejo, na primer za komunikacijo z reševalnimi službami.

Uporaba tehnologije 5G - tehnologijo 4G je Telekom uporabnikom omogočil marca 2013 - je na voljo na mobilnih napravah, ki omogočajo uporabo 5G v frekvenčnem pasu 2600 MHz in imajo ustrezno programsko opremo. Telekom je ob tej priložnosti pripravil nov naročniški paket, uporabniki z ustreznim mobilnim telefonom pa lahko storitve 5G vklopijo tudi v sklopu katerega koli drugega mobilnega paketa.

Izvedli bodo nov razpis

V luči tega, da bo tehnologija 5G pripomogla tudi k razvoju sistema zaščite in reševanja, je Telekom predstavnikoma Gasilske zveze Slovenije danes predal donacijo v višini 20.000 evrov za nadaljnje usposabljanje gasilcev.

Telekom Slovenije pri zagotavljanju komercialnega omrežja 5G sodeluje s švedskim Ericssonom, enim vodilnih svetovnih ponudnikov omrežne tehnologije. Z njim so sodelovali že pri omrežju 4G, prav tako je švedska družba na razpisu oddala najugodnejšo ponudbo. Ericsson ima sodelovanje s Telekomom za potrebe razvoja omrežja sklenjeno za obdobje 2015-2022. Ker se za obdobje do 2026 predvideva potreba po bistveno zmogljivejšem omrežju, bodo za naslednje večletno obdobje izvedli nov razpis, so poleti pojasnili na Telekomu.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice