E-Life
999 ogledov

Apple pri novih iPhonih popustil pred Evropsko unijo

iPhone 15 Apple Epa Predstavitev iPhona 15 v Kaliforniji.
Novi iPhoni bodo imeli poleg novih vhodov izboljšane kamere in čipe.

Ameriški tehnološki velikan Apple je na tradicionalni jesenski predstavitvi novosti v kalifornijskem Cupertinu predstavil nove različice pametnih telefonov iPhone, ki bodo na voljo od konca meseca. Med največjimi novostmi je vhod USB-C, ki bo nadomestil dosedanji Lightning vhod. S to spremembo se Apple prilagaja novi evropski zakonodaji.

Mobilni telefoni in druge elektronske naprave, prodane v EU, bodo morale imeti enoten polnilnik od 28. decembra 2024. EU bo tako dobila univerzalni polnilnik z vhodom USB-C.

V Applu so sicer dolgo časa trdili, da je vmesnik Lightning, preko katerega se lahko polni njihove iPhone ter prenaša podatke, bolj varen od USB-C vmesnika. Kljub temu so slednjega uporabljali za polnjenje nekaterih svojih drugih izdelkov, kot so prenosniki Macbook Air. Vmesnik USB-C medtem na široko uporabljajo ostali proizvajalci pametnih telefonov, kot sta Samsung in Xiaomi.

"USB-C je postal splošno sprejet standard. Zato prinašamo USB-C na iPhone 15," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na predstavitvi pojasnila Applova podpredsednica za trženje iPhonov Kaiann Drance.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je v odzivu na prehod iPhona na USB-C vhod univerzalne polnilce označil za "zdravo pamet". "Evropski trg je odprt, ampak pod našimi pogoji," je poudaril v sporočilu za javnost.

Popravilo brez vrnitve

Novi iPhoni bodo imeli poleg novih vhodov izboljšane kamere in čipe. Kot so zagotovili pri ameriškem tehnološkem velikanu, bodo iPhoni 15 obenem lažje popravljivi. Apple je sicer prejšnji mesec podprl sprejetje novega zakona v ameriški zvezni državi Kaliforniji, ki od večjih proizvajalcev tehnoloških pripomočkov zahteva, da ljudem omogočijo popravilo svojih naprav, ne da bi jih vrnili podjetjem.

Kar je presenetilo analitike, je cena iPhona 15 Pro, poroča AFP. Ta bo stal 999 dolarjev, kar je toliko kot njegov predhodnik. iPhone 15 Pro Max bo medtem od predhodnika držaji za 100 dolarjev, stal bo 1199 dolarjev.

Novosti pri pametni uri

iPhone 15 Apple | Avtor: Epa Epa

Apple je predstavil tudi nove različice pametne ure Apple Watch. Po novem bo mogoče s hitrim dvakratnim stiskom palca in kazalca na roki, na kateri se nahaja ura, sprejeti in končati klice ali opravljati druga opravila.

Apple se trenutno sicer sooča s padcem prodaje svojih pametnih telefonov, saj potrošniki zaradi visokih cen dlje časa vztrajajo pri starejših različicah. Tehnološki velikan se je znašel tudi v središču diplomatskega spora med ZDA in Kitajsko. Po poročanju medijev naj bi slednja državnim uslužbencem prepovedala uporabo iPhonov. Peking je danes ta poročila zanikal, navaja AFP.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 12:10 13.september 2023.

    To je še en dokaz, da Američani razumejo edino jezik prisile, še posebno sedaj ko si po izgubi konkretnega kosa kitajske pogače, ne morejo privoščiti kakšnega zmanjšanja prodaje v Evropi. Še več, skoraj zagotovo bo Apple ravno v Evropi poizkušal ...prikaži več vsaj delno nadomeščati kitajski primanjkljaj!?

Sorodne novice