E-Life
5858 ogledov

Huawei Ultimate: Vrhunska ura z odličnimi značilnostmi, le nečesa ne razumemo ...

Ura Huawei Ultimate
1/12
D. J.
Značilnosti ure Ultimate, ki jih je treba izpostaviti: Ohišje iz zlitine na osnovi cirkonija, vodoodpornost do sto metrov globine, 1,5-palčni LTPO AMOLED zaslon, baterija, ki ob zmerni uporabi zdrži do 14 dni, beleženje zdravstvenih karakteristik uporabnika. Nikakor pa ne moremo upravičiti cene, ki so jo pri Huaweiu postavili zanjo. Za model, ki smo ga testirali (Expedition Black), je treba odšteti 799 evrov.

Huaweieve ure že praktično od nekdaj slovijo po izjemnem dizajnu, a ko človek v roke vzame uro Ultimate, malodane ostane brez besed. Zares impresivna izdelava, čudovit izgled, pravzaprav je nemogoče najti negativno kritiko, pa smo se trudili, da bi jo našli. Vsekakor sodi na sam vrh lestvice ročnih ur z Androidom, nismo pa prepričani, da je vredna skoraj 800 evrov.

Predvsem bodo na svoj račun prišli tisti, ki imajo radi velike in masivne ure. Ura Ultimate je kar opazno večja od prehodnic, denimo GT 3 Pro, ki jo je Huawei na trg lansiral pred natanko enim letom (Ultimate 48,5 x 48,5 x 13 mm, GT 3 Pro 46,4 x 46,6 x 10,9 mm) in s 76 grami za okoli tretjino težja.

Ura Huawei Ultimate | Avtor: D. J. D. J.
Običajno so ročne ure iz premium razreda izdelane iz titana, pri Huaweiu so šli korak dlje in uporabili kovinsko zlitino na osnovi cirkonija. Pri kitajski multinacionalki pravijo, da je bil ta material prvič uporabljen za izdelavo pametne ure. V primerjavi z ohišjem iz nerjavečega jekla je 2,5-krat trdnejši in skoraj za petino lažji, hkrati pa bolj odporen proti koroziji, poudarjajo. Zaslon je zaščiten z 2,35 mm debelim safirnim steklom, elegantno ga zaokrožuje obroč iz posebne keramike in ga lahko uporabimo tudi kot kompas.

Ura je vse prej kot minimalistična, kvečjemu nasprotno, a ravno prav elegantna, da jo lahko nosimo v pisarni, hkrati z zelo športnim značajem. Z njo ciljajo predvsem na tiste, ki so v prostem tudi potapljači in avanturisti po različnih brezpotjih.

Ura Huawei Ultimate | Avtor: D. J. D. J.
Ena od nadgradenj pri uri Ultimate je tretja krona (gumb) na levi strani številčnice, ki se ne vrti. Z njim lahko dostopamo do načina 'Ekspedicija', posebnega programa za treking, ki deluje izven množice športnih načinov, ki jih lahko vklopimo ob rekreaciji. Meri kopico podatkov na brezpotjih, kamor se boste podali, hkrati pa vam pomaga najti pot na izhodišče, če vmes zaidete. A če smo prav zares iskreni, velike dodane vrednosti v primerjavi s klasičnim načinom 'Pohod', ki ga lahko izberete med več kot sto različnimi aktivnostmi, ki jih ura meri, program 'Ekspedicija' ne ponuja.

Pri Huaweiu trdijo, da se posebej dobro izkaže pri potapljanju, saj je vodoodporna kar do 100 metrov globine, pri čemer vam bo pri potopu beležila globino, hitrost potopa, dekompresijo, raven kisika ... Vse to so na papirju hvale vredne lastnosti, a nismo potapljači, zato bomo njihov preizkus delovanja pod vodo prepustili strokovnjakom.

Ura Huawei Ultimate | Avtor: D. J. D. J.
Treba je povedati, da veliko večino, nemara kar kakšnih 90 odstotkov ostalih lastnosti ure Ultimate lahko najdemo tudi na nekaterih drugih modelih Huaweievih ur, pri čemer so te ure tudi za polovico cenejše.

Ura Huawei Ultimate | Avtor: D. J. D. J.
Navigacija deluje prek dvopasovnega petsistemskega GPS, enako kot pri uri GT 3). Z njo lahko beležite EKG (novost, ki so jo uvedli pri uri GT 3 Pro), kot pri vseh ostalih urah Huaweia spremljate nasičenost kisika v krvi in tudi kakovost spanca – funkcija, ki bo prišla prav predvsem tistim, ki imajo s spanjem težave. Po (ne)prespani vam bo ura namreč svetovala, kaj morate narediti, da bo počitek kakovostnejši.

Z odličnim 1,5-palčnim LTPO AMOLED zaslonom, ki se ponaša s svetilnostjo kar 1000 nitov, uporaba ure tudi soncu ni ovira, programski vmesnik je tako kot pri starejših modelih, odlično oblikovan.

Podobno kot pri prejšnjih modelih, tudi na uri Ultimate ne deluje Huawei denarnica. Pogrešamo možnost namestitve katere koli od aplikacij za pretočno glasbo, nabor aplikacij, ki jih lahko namestimo na uro, je zelo okleščen.

Je pa za vse športne navdušence treba povedati, da se jo lahko poveže za aplikacijo Strava na vašem telefonu (velja za tako za sistem Android kot iOS).

Ura Huawei Ultimate | Avtor: D. J. D. J.

Baterija ostaja velik Huaweiev adut. Napolni se v eni uri, ob normalni uporabi brez polnjenja zdrži tudi dva tedna, ob intenzivni uporabi (klici prek Bluetootha, vadbe, ki zahtevajo GPS povezavo) pa osem dni.

Polnilec je priložen, v škatli pa boste dobili še dodaten pašček.

Ura Huawei Ultimate | Avtor: D. J. D. J.
dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • rd2dmk2 09:13 21.maj 2023.

    od ure hočem da mi kaže kolk je - ura. ne pa dami kaže moj pritisk, ko ugotovim da sem zamudu na ... enaka nemnost kot pri telefonih.. imajo vse razen opcije za telefonirat.. torej zakaj moram imet na roki ...prikaži veči eno reč ki kaže cajt, če imam v roki eno reč, ki hoče da stalno nekaj šarim po njej pa tud kaže cajt, pritisk in kje sem. vem da ne rebim ne eno ne drugo. ruska raketa je čist dobra da pove da je cajt da je šihta konc in da grem ... na pir.