E-Life
144 ogledov

Nekaj nasvetov za varno delo od doma!

Delo od doma se sliši čudovito, cel dan v pižami, na fotelju pred televizorjem s prenosnikom v naročju in občasnim pogledom na službeno pošto. Tako preprosto pa ni, kajti najtežje se je izogniti motnjam, ki jih je doma te dni v izobilju, ter imeti zvrhan koš discipline. Nato pa nastopi še skrb za varnost!

Trenutne razmere so kot naročene za spletne kriminalce, ki prežijo na zmedo, neznanje uporabnikov in nepričakovane dogodke, da bi preko uporabnika, ki dela od doma oziroma njegove opreme, vdrli v informacijski sistem podjetja, ali pa mu kako drugače škodovali. Kljub varnostnim mehanizmom, ki jih je gotovo uvedlo podjetje za svoje zaposlene, so ravni ti najšibkejši člen v verigi. Tehnologije namreč ne ščitijo pred socialnim inženiringom, najbolj preproste in hkrati najbolj učinkovite metode vdorov. Ne dopustite, da zaradi naivnosti ali zaradi malomarnosti izdate zaupne podatke, kot so gesla in drugi podatki za oddaljeni dostop, zato s sodelavci komunicirajte preko preverjenih poti, po možnosti preko video konference, da se lahko vedno prepričate, kdo je v resnici na drugi strani »žice«.

Bolj kot običajno pazite, da ne odpirate sumljivih priponk v elektronskih sporočilih, pa čeprav naslovi le teh obljubljajo razodetje glede koronavirusa, bodite pozorni na sporočila sodelavcev, ki jim jih ne bi pripisali, in na nepričakovane klice iz tehnične podpore, če pod pretvezo nujnosti zahtevajo kršenje sprejetih varnostnih zahtev ali dostop do računalnika.

Med delom od doma ste povezani v svet preko domačega, največkrat brezžičnega omrežja, ki mu verjetno že leta niste spremenili gesla za dostop. Morda pa ga imajo vsi sosedi, ker ste jim ga zaupali, ko so vas zanj pred leti prosili. Zdaj je skrajni čas, da ga za vsak primer spremenite. Novo geslo pa naj bo močno, torej dolgo in takšno, da ga ni mogoče uganiti. Enako velja tudi za gesla, ki jih uporabljate za dostop do službenih programov ali storitev. Nikar ne imejte enega za vse, zasebne in službene namene, še posebej pa varujte geslo za dostop do službenega omrežja preko navideznega zasebnega predora (VPN).

S tem pa še niste izčrpali z vsemi opravil, ki jih lahko doma naredite za višjo varnost dela od doma. Posodobite programsko opremo vseh domačih naprav, predvsem omrežnega usmerjevalnika in omejite dostop do naprave ali naprav, ki jih uporabljate za službene namene drugim družinskim članom. Še posebej otokom, kajti ti lahko nevede in po nesreči spremenijo pomembne podatke ali pa povzročijo okužbo s škodljivo kodo. Nikar pa tudi ne pozabite, da je skrb za varnost ves čas trajajoč proces, ki ga v službenem okolju običajno opravljajo drugi, doma pa pade na vaša ramena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice