E-Life
72 ogledov

Prihodnost je v zraku

dron
1/2
twitter
Številna tehnološka podjetja napovedujejo, da bo peta generacija mobilnih omrežij v prihodnosti ključna za razvoj brezpilotnih letalnih naprav. Toda - ali bo 5G resnično povzročila revolucijo tehnologije dronov?

Potem, ko so vrata restavracij, številnih trgovin in prevzemnih mest od konca februarja lani domala po vsem zahodnem svetu zaradi pandemije covida-19 za obisk svojih strank skoraj leto dni ostala zaprta, se je prvič pokazal ali vsaj nakazal neverjetno širok, do zdaj še neizkoriščen potencial brezpilotnih letalnih naprav. Slednje so tako marsikje postale ključni partnerji za dostavo pošiljk, celo hrane, in ne le »izhod v sili« za dostavo na težje dostopnih področjih, temveč tudi tam, kjer neposredni stiki zaradi epidemije niso bili mogoči.

Zato ne preseneča, da so projekcije za njihovo prihodnost zgovorne - do leta 2025 naj bi število dronov s sedanjih 12,2 milijona naraslo na več kot 18 milijonov. Izjemen napredek v tehnologiji naj bi omogočila natančnejša tipala ter senzorji, ki jih prinaša razvoj interneta svari (IoT), zato bo hiter in zanesljiv pretok informacij ključen. A da bi lahko odgovorili na vprašanje: kaj 5G v resnici pomeni za razvoj tehnologije dronov, moramo najprej pogledati, kaj nova generacija mobilnih omrežij pravzaprav prinaša.

Kako lahko droni izkoristijo povezavo 5G?

Kdor je že preizkusil 5G, ve, da omrežna tehnologija naslednje generacije pomeni povsem novo izkušnjo. Zaradi izboljšane mobilne širokopasovne povezave bo 5G veliko zmogljivejši in močnejši od sedanjih omrežij 4G/LTE. To pomeni, da bo bistveno hitrejši, komunikacija izjemno zanesljiva in razlika v času med pošiljanjem ter sprejemanjem informacij praktično nična. Verjetno najpomembneje pa je, da bo omogočil do milijon različnih povezanih pametnih naprav in senzorjev na kvadratni kilometer, ki pri tem ne bodo preobremenile omrežja, ter s tem sprožil tudi nesluten razvoj tehnologij, kot so leteči roboti.

Izjemno majhna zakasnitev 5G daje tudi priložnost za zbiranje in prenos ogromnih količin podatkov z izjemno hitrostjo. Brezpilotni zrakoplovi, ki se uporabljajo za izvajanje analitičnih funkcij, bodo s 5G tako delovali praktično v realnem času. Zato bodo panoge, kot sta ortofoto in aerofotografija, nadgradile svoje dejavnosti, a bodo od tega imele posredno korist tudi številne druge panoge, med njimi nepremičninski trg in področje logistike z dostavami. Amazon tako že zadnjih pet let razvija svojo storitev Amazon Prime Air, ki omogoča dostavo pošiljk, lažjih od 2,25 kilograma do 16 kilometrov daleč. Projekt kaže prednosti predvsem v težje dostopnih in gosto naseljenih območjih, kjer bo s 5G lahko ponudil zanesljivo dostavo brez zamud. Podobni testni projekti so se letos začeli razvijati tudi v Sloveniji.

Dron in policija | Avtor: Epa Epa

Droni kot orodje za izgradnjo novega omrežja

Če današnji sistemi za daljinsko upravljanje brezpilotnih zrakoplovov temeljijo na radijskih ali Wi-Fi povezavah z omejenim dosegom, običajno od 3 do 5 km, oziroma so vnaprej programirani, da letijo iz in do določenih točk, bo standardizirano celično omrežje pete generacije s široko pokritostjo zagotovilo celovito, kakovostno in varno povezljivost ter tako omogočilo stroškovno učinkovito delovanje brezpilotnega zrakoplova tudi zunaj vidnega polja.

Zato že zorijo zamisli, da bi več dronov hkrati lahko pomagalo širiti signal 5G tudi na lokacijah, kjer bi prihajalo do minimalnih vrzeli v pokritosti. In raziskovalna skupina s Univerze v Surreyu je na tem področju naredila že nekaj impresivnih korakov. Projekt DARE (porazdeljeni avtonomni in odporni sistem za upravljanje v sili) vključuje vrsto premičnih vozlišč na baterije, ki 5G uporabljajo za komunikacijo z brezpilotnimi zrakoplovi. V primeru, da bi slednje razporedili na območju nesreče, bi lahko pomagali reševalnim skupinam na terenu. Kar se lahko izkaže za življenjsko pomembno rešitev zdravnikom, vojaškim, gorskim in drugim reševalcem, ki delajo v težkih razmerah. Ob naravnih katastrofah, kot so potresi in požari, je namreč zelo močno prizadeta tudi infrastruktura mobilnih omrežij, sočasno pa želi do njih dostopati ogromno število ljudi.

Zahtevno upravljanje zračnega prometa  

Zaradi dobre pokritosti, globalno standardizirane tehnologije, visoko razvite zmogljivosti ter ustaljenih postopkov za uporabnike, so si strokovnjaki vse bolj enotni, da so prav celična omrežja 5G najboljši kandidati za vzpostavitev nadzorovanega in zanesljivega sistema, tako za podporo komunikaciji kot za povečanje varnosti in zaščite brezpilotnih zrakoplovov. Vendar slednji skoraj zagotovo ne bodo enaki trenutnim, saj se bo tehnologija razvijala tako, da razmeroma majhni komercialni droni, ki jih večinoma poznamo, ne bodo imeli več zadostne zmogljivosti. Zato se zdi verjetno, da bodo vedno bolj razširjeni večji brezpilotni zrakoplovi z daljšo močjo letenja. Kar je seveda še razlog več, zakaj bo 5G idealna rešitev za razvoj tovrstnih tehnologij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.