E-Life
164 ogledov

S 5G prihajajo učinkovite in varne tovarne prihodnosti

Roboti v proizvodnji
1/6
EPA
Digitalizacija je sprožila četrto industrijsko revolucijo, imenovano tudi industrija 4.0, ter z njo razvoj pametnih tovarn. Najnovejše omrežne tehnologije moč računalnikov tako združujejo s strojnimi ter senzorskimi tehnologijami, robotizacija tovarn in več senzoričnih podatkov pa prinašajo tudi večjo varnost zaposlenih. In s 5G se bo ta razvoj še pospešil.

Ob besedni zvezi »pametne tovarne« najpogosteje pomislimo na proizvodne obrate, v katerih so ljudi nadomestili roboti. A robotizirane tovarne v veliki meri že imamo, kar pomeni, da bistvo pametnih tovarn niso roboti. Zdaj pa si predstavljajte okretnejšo, popolnoma povezano in avtomatizirano proizvodnjo od zasnove izdelka do distribucije. Z neverjetno sposobnostjo strojnega učenja in umetno inteligenco, s pomočjo katere roboti komunicirajo tako drug z drugim kot z ljudmi in okoljem.  

Manjši stroški in višja kakovost 

Pametne tovarne so torej tiste, ki z novimi tehnologijami ustvarjajo homogen ekosistem ter z dovršeno avtomatizacijo vplivajo na operacije, podjetje in dobavno verigo tako, da je celoten proces za vse čim bolj učinkovit. In čeprav glavna orodja za to že obstajajo, od interneta stvari, naprednih senzorjev do tehnologij velikih podatkovnih zbirk in vodenja ter krmilnikov, nas do tovarn prihodnosti vendarle loči še nekaj razvojnih preskokov.  

A prvi pomembni koraki so marsikje že narejeni. Z novim mobilnim omrežjem pete generacije (5G) pa se bomo tej resničnosti približevali vse hitreje. V industrijsko okolje in sisteme namreč prinaša velike prenosne kapacitete, majhne zakasnitve in večjo zanesljivost ter s tem stroškovno optimizacijo, z natančno in občutljivo senzoriko pa hkrati tudi zagotovilo za še višjo kakovost proizvodov. 

Mirafiori Torino tovarna Fiat | Avtor: Profimedia Profimedia

Širjenje industrijskega interneta stvari 

Skupaj z digitalizacijo tovarn prihajajo torej pametnejši stroji, ki s tipali zaznavajo in beležijo ogromne količine podatkov. Do izraza tako vse bolj prihaja industrijski internet stvari (IoT), ki z zbiranjem in obdelavo informacij omogoči iskanje odstopanj ter s tem dobro načrtovanje učinkovitejših procesov. V predelovalni, transportni ter logistični industriji je IoT še veliko večji kot pri drugih panogah, čeprav povsod narašča z ogromno hitrostjo.  

A za upravljanje tako velike količine podatkov iz povezanih naprav v realnem času, bodo proizvodna podjetja vse bolj potrebovala zmogljivo ter hitro mobilno povezavo, z veliko večjo pasovno širino in hitrostjo kot jo ima katero koli sedanje mobilno omrežje. Zato je 5G gonilo tudi nove industrijske revolucije - saj omogoča, da podatki veliko hitreje potujejo med dvema točkama, kar pomeni, da lahko nadomesti fiksne omrežne povezave med stroji in napravami, proizvodne procese pa s tem dvigne na višjo raven ter močno pospeši hitrost razvoja inovacij. 

Napredna robotizacija tovarn 

Poleg omrežja 5G so pomemben del pametnih tovarn seveda tudi roboti. In če so ti danes v večini še postavljeni na eno mesto, kjer opravljajo predvideno nalogo, jim omrežje 5G prinaša mobilnost. Kar pomeni, da bodo postali brezžični in tako opravili več rutinskega »ročnega« dela, pospešili avtomatizacijo in znižali stroške. 

Najpomembneje pa je, da bo v ospredje postavljena varnost zaposlenih. Saj bo 5G omogočala vodenje in sodelovanje s stroji »na daljavo« tudi v panogah, kjer določeni proizvodni postopki, kot so delo s kemikalijami, plini in barvami, predstavljajo precejšnje zdravstveno tveganje oziroma pri njih pogosto prihaja do poškodb pri delu, kot pri premikanju težkih tovorov denimo.  

Roboti v proizvodnji | Avtor: EPA EPA

Roboti pa bodo hkrati postali tudi »senzibilni« na človeško bližino. Tako se bo robotska roka ustavila nemudoma, ko se bo v območju robotovega delovanja pojavila človeška. Avtomobilska proizvodnja že uporablja takšne robote ali sodelujoče robote za dokončanje težko dostopnih, nevarnih nalog pod avtomobilom, medtem ko človeški delavci opravljajo naloge zunaj njega. In kaj bo prinesel 5G? Sčasoma bo tem robotom pomagal, da postanejo okretnejši, sprejemajo hitrejše odločitve ter se hitro prilagajajo spremembam v skoraj realnem času. 

Prilagodljivo omrežje 

Omrežje, ki ga lahko povsem prilagodijo svojim proizvodnim in logističnim potrebam, je še ena lastnost 5G, ki bo industriji prihodnosti omogočila neverjetne možnosti. Z zmogljivimi računalniki bodo namreč lahko v realnem času popolnoma izolirano od drugih uporabnikov mobilnih omrežij varno operirali z občutljivimi podatki in s tako imenovanim rezinjenjem po potrebi razcepili eno 5G omrežje v več navideznih. Kar v praksi pomeni, da se lahko celo del omrežja v proizvodnem obratu, zaradi učinkovitosti obratovalne opreme ali ob povečanem povpraševanju na trgu, odcepi v »samostojno«.  

In te zmogljivosti bodo med proizvajalci ključne za optimalno delovanje, saj bodo lahko povezali več senzorjev, naprav in tipal, dobro povezane ter zanesljive naprave pa lahko pomembno pomagajo izboljšati tako vzdrževanje kot operativno učinkovitost v tovarniških prostorih ter preprečijo krajo in težave s kakovostjo v logističnih kanalih. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.