E-Life
104 ogledov

S 5G se bo svet spremenil za vedno

5g
1/3
Profimedia
Hitrejši in stabilnejši prenosi podatkov, nizke zakasnitve in večja povezljivost mobilnih naprav – vse to so lastnosti, zaradi katerih lahko 5G postane hitrejši od kateregakoli žičnega ali brezžičnega omrežja, ki ga poznamo danes, na voljo pa bo skoraj povsod. In kaj to pomeni za naše vsakdanje življenje?

Počasna in nezanesljiva internetna povezava vsakogar spravi v slabo voljo, zato je razvoj mobilnih omrežij že nekaj časa posvečen odpravi te nevšečnosti. LTE/4G, naša trenutna omrežna infrastruktura, nam tako že omogoča, da predvajamo video posnetke visoke ločljivosti kjerkoli in kadarkoli želimo. Toda nova generacija mobilnih omrežij 5G obljublja še korak naprej ter s svojimi lastnostmi suvereno nakazuje pot do popolno povezane brezžične prihodnosti. Čeprav se premikamo le s 4 na 5, ne gre zgolj za korak, temveč preskok v omrežnih protokolih, ki s seboj prinašajo hitrejše prenose podatkov, nizke zakasnitve komunikacije in ogromno količino sočasno povezanih mobilnih naprav v omrežje.  

Kaj pravzaprav je 5G?  

Potencialni vpliv tehnologije in inovacij, ki jih bo omogočil prihod pete generacije celičnih omrežij, sega precej dlje od tipkanja po našem iPhonu. Zajema namreč celoten spekter nove tehnologije, infrastrukture in mobilne povezljivosti. Tako lahko z gotovostjo pričakujemo revolucijo v načinu in hitrosti naše komunikacije, zaradi česar se bo bistveno spremenila naša sposobnost izmenjave informacij, dotaknil pa naj bi se tudi številnih sektorjev v vseh gospodarskih panogah. Kako je to mogoče? 

5g | Avtor: Profimedia Profimedia

5G pomeni peti standard delovanja celičnih omrežij, medtem ko ostala tehnologija še naprej deluje podobno kot pri 4G. Tehnično gledano je 5G radijskemu spektru dodal nižje in višje frekvence, zaradi česar omogoča povezavo do milijona naprav na kvadratni kilometer hkrati v primerjavi s 100.000, ki jih lahko prenese 4G. Poenostavljeno povedano pravzaprav govorimo o naprednejši celični operativni strukturi, ki hitrejše in boljše obvladuje več naprav in več frekvenc v omrežju. 

Varnost na prvem mestu 

Eden najbolj vznemirljivih vidikov tehnologije 5G bo gotovo njen vpliv na gospodarstvo, javno življenje in naprave interneta stvari (IoT). To pomeni, da bodo lahko tudi naprave s senzorji in tipali brezhibno delovale povsod, ne da bi bile pri tem omejene na lokalna brezžična omrežja, kar bo še posebej pospešilo razvoj pametnih mest in globalne povezanosti. Kaj bosta prinesla? 

Če smo z uvedbo LTE/4G doživeli razvoj storitev »skupne uporabe«, od delitve avtomobilov do stanovanj, bo globalna povezanost, ki prihaja s 5G, omogočila, da bodo ljudje v sicer oddaljenih krajih končno konkurenčni tudi pri iskanju zaposlitve v visoko tehnoloških podjetjih ali celo sami uspešno razvili ter izkoristili katero od poslovnih priložnosti, ki jih ponuja dobra in hitra komunikacija s svetom. S 5G se torej lahko pojavi veliko novih podjetij in morda povsem nove panoge.  

5G z rezinjenjem namreč omogoča vzpostavitev lastnega mobilnega omrežja, ki ga podjetja upravljajo sama in lahko deluje povsod. Povezanost vseh zaposlenih, tovarn, dobaviteljev, sodelavcev, proizvodnje opreme ter celotne logistike bo tako možna v enem samem, izjemno zmogljivem in varnem omrežju, ločenem od ostalih mobilnih omrežij. Odkar so naša življenja in posli povezani s spletom, so tudi vse bolj zanimivi za hekerje, varnost pa je pri 5G ena ključnih prednosti.  

Od ogledov koncertov do telemedicine in učenja na daljavo 

Analitiki pričakujejo, da bo s prihodom 5G pomemben razvoj doživela tudi razširjena resničnost (XR). Ob tem napovedujejo, da bodo izdelovalci leta 2024 prodali že 69 milijonov tovrstnih naprav, s katerimi bomo spremljali glasbene koncerte, športne tekme, pretočne videe razločljivosti 8K ali igrali video igre. Vsebine bodo torej enake kot zdaj, le pričakovanja bodo večja, gonili njihovega razvoja pa bosta telemedicina in učenje na daljavo.  

Zelo podobno je pričakovati na področju dodane resničnosti (AR), ki je zaradi načina delovanja, ko naprava na dejansko okolico nalepi navidezne predmete, bolj poslovno naravnana. Tudi tu je govora o zdravstvenih storitvah, telemedicini in e-oskrbi ter delu in učenju na daljavo. A čeprav je bilo že v preteklosti o telemedicini veliko govora, bodo šele nizki zakasnitveni časi, cenovno dostopna tipala interneta stvari in visoke hitrosti prenosa podatkov s 5G resnično omogočili učinkovitejšo zdravstveno oskrbo na daljavo.  

5G | Avtor: Epa Epa

V pametnih mestih bo življenje enostavnejše  

Pravočasen sprejem informacij bo pomemben dejavnik tudi v razvoju mest in vasi, saj bodo s 5G spremljala svoje delovanje kot še nikoli prej. Glavna prednost pametnejšega življenja bosta predvsem učinkovitejša poraba omejenih naravnih virov ter infrastruktura, ki se bo samodejno odzvala na potrebe po takojšni intervenciji. Odvoz smeti se bo tako zgodil, ko bo tipalo javilo, da je zabojnik poln, javna podjetja bodo takoj obveščeni o počeni vodovodni cevi, odpovedi ulične razsvetljave ali težavah z dobavo plina, električne energije oziroma drugih storitev, ki pomembno vplivajo na kakovost našega življenja.  

V primeru omenjene počene vodovodne cevi bo sistem takoj samodejno zaprl ventil in preprečil izgubo pitne vode, dokler napaka ne bo odpravljena. V primeru izpada električnega omrežja bo prišlo do samodejnega izklopa dela, kjer je prišlo do težav, in kasnejšega postopnega vključevanja posameznih vej. Prav tako bo mogoče hitrejše in preprostejše postavljanje nadzornih kamer, seveda ob vednosti in strinjanju prebivalcev, saj jim ne bo treba graditi drage in zamudne kabelske infrastrukture.  

Globoke nevronske mreže in umetno inteligenco bomo uporabili tudi za ublažitev zastojev prometnih tokovih kot tudi v primerih, ko bi želeli zagotovili taksije ter javni promet tam, kjer jih v določenem delu dneva najbolj potrebujejo. 5G bo torej omogočil, da se umetna inteligenca in napredni dosežki razvijajo kjerkoli in vsi bomo imeli obilo priložnosti, da jih z dostopom do hitrega in zmogljivega mobilnega omrežja tudi izkoristimo.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.