E-Life
78 ogledov

S prihodom 5G čaka bančništvo razburljivo obdobje

spletni nakup
1/2
Profimedia
S širjenjem novega mobilnega omrežje pete generacije (5G) bo sektor finančnih storitev lahko končno še veliko bolje izkoristi svoj potencial. To bo s seboj prineslo tudi številne pozitivne učinke na to, kako razmišljamo in upravljamo s svojim denarjem.

Bančne in druge finančne storitve so nosilni steber našega življenja. Definirajo namreč načine, kako razumemo, prihranimo ali porabljamo svoj denar, kar je bistvenega pomena tako za naša vsakodnevna opravila in nakupe kot za to, kako izobražujemo otroke ali se pripravljamo na varno prihodnost in upokojitev oziroma vodimo svoje podjetje.

Z naraščajočim tehnološkim napredkom, ki ga prinaša omrežje 5G, bo tudi finančna industrija doživela korenit preskok v svojih zmogljivostih, kar bo gotovo spremenilo naš odnos s tradicionalnimi bančnimi poslovalnicami, naložbami, transakcijami in trgovino. Zakaj lahko z gotovostjo pričakujemo, da se bodo stvari spremenile in kakšne tehnologije prihajajo v naslednjih nekaj letih pa bomo najlažje razumeli, če pogledamo, kako so se bančne storitve z mobilnimi omrežji spreminjale do danes.

Nazaj v prihodnost

Pred mobilnimi omrežji je bil naš odnos z bankami strogo omejen na obiske bančnih poslovalnic ali bankomatov in šele prihod 1G je s seboj prinesel prve zametke telebankinga z avtomatiziranim menijem in možnostjo dostopanja do omejene količine informacij o računu na daljavo. 2G je bankam omogočil še pošiljanje varnostnih in opozorilnih SMS ter MMS sporočil, vključno z obvestili o izteku dovoljenega limita ali morebitnih goljufijah, 3G pa je mobilni internet prinesel na naše prenosnike in telefone ter s tem sprožil razvoj zgodnjih aplikacij z vpogledom v naše bančne račune iz domačega naslanjača.

Toda šele s 4G so zmogljivosti spleta na mobilnih napravah resnično poskočile v nebo, bančništvo v aplikacijah pa postaja tako zanesljiva in elegantna storitev, kot je bilo vse do zdaj plačilo s položnicami. In naprave, povezane s 5G, kaj potem prinašajo te? Ob vsem opisanem še izkušnjo hitrega, zanesljivega digitalnega pomočnika, ki omogoča peronalizirane interakcije ter storitve v realnem času. A izkušnje z novo generacijo mobilnega bančništva še zdaleč ne bodo povezane le s transakcijami.

Kakšno prihodnost našemu odnosu z bankami torej napovedujejo strokovnjaki? 5G seveda nista samo ultra hiter prenosnik v torbi ali pametni telefon v žepu. Gre predvsem za neverjetne zmogljivosti omrežja, ki med drugim omogočajo računalniške platforme v oblaku ter s tem shranjevanje storitev na rob mobilnega omrežja. Kar ustvarja odlično nastavljen ekosistem, ki finančnim podjetjem zagotavlja visoko zanesljivost ter neverjetno hitrost prenosa podatkov, skorajda nično zakasnitev, rezinjenje omrežij in veliko pasovno širino - vse potrebno torej za razvoj aplikacij, ki vključujejo računalniški vid, razširjeno in navidezno resničnost ter strojno učenje. S pomočjo katerih bodo tradicionalne banke v kratkem času lahko postale zelo interaktivne.

Spletno bančništvo | Avtor: Profimedia Profimedia

Storitve, ki nam bodo vsak trenutek »pisane na kožo«

V banki, opremljenimi z mobilnim omrežjem in tehnologijami pete generacije, bodo skoraj vse naprave ter računalniki med seboj povezani, video inteligenca pa se bo razvijala tako zaradi naše varnosti in zaščite kot popolne prilagoditve interakcije ter uporabniške izkušnje naši potrebam. Z drugimi besedami – bančne storitve nam bodo »pisane na kožo«. Zato nikar ne bodite presenečeni, če vas bodo bančni uslužbenci (končno) prijazno nagovorili z imenom in priimkom.

Z obdelavo v realnem času zaradi izredno nizkih zakasnitev nam bodo finančne instutucije takoj posredovale podatke o najboljših rešitvah, izdelkih ali storitvah za izzive, ki nas bodo v tistem trenutku pestili. A tudi to še ni vse! Ob tem prihajajo številne nove možnosti na bankomatih in mobilnih aplikacijah. Ki so, če dobro pomislite, že dolgo enake, končno pa bodo presegle razdeljevanje denarja, preverjanje stanja na računu ali plačevanje položnic. Bankomati bi lahko postali veliko pametnejši in spremenili svoj zaslon glede na uporabnika. Tako bi 60-letniku postregli z enim in 20-letniku s povsem drugačnim zaslonom, da o prilagajanju funkcij sploh ne govorimo.

In nove mobilne aplikacije na področju financ? Sledile bodo isti poti. Recimo, da vas bo mučilo vprašanje varnosti in potencialnih groženj spletnih goljufij, morda pa boste nujno potrebovali podatke o obrestnih merah ali s kreditno kartico želeli odobriti velik nakup? Ni problema! Celo če boste sedeli na plaži na povsem drugem koncu sveta, vam bodo hitri prenosi in izjemno nizka zakasnitev, ob odlični varnostni zaščiti, ki jo prinaša 5G, v vsakem trenutku omogočili dostop do vaše mobilne banke ali posvet z oddaljenim osebnim svetovalcem v zaščiteni spletni klepetalnici.

S pomočjo mobilne tehnologije pete generacije bomo tako lahko veliko lažje in praktično v realnem času dobili vse dragocene finančne nasvete, ki jih v določenem trenutku potrebujemo za popoln nadzor nad svojim denarjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.