E-Life
1852 ogledov

Samsung Galaxy S24: Vrata umetni inteligenci na telefonu še nikoli niso bila odprta tako na stežaj

Samsung Galaxy S24
1/9
D. J.
Zdi se, kot bi bilo v trgovini vse težje dobiti dober, kompakten telefon, ki ponuja (skoraj) vse, kar imajo veliki.

Uporabniki, ki jim ni do velikanskih zaslonov, so zadnje čase malce zapostavljeni. S tega vidika se je Samsungu osnovna različica naprave Galaxy S24 posrečila. Je elegantna in (relativno) majhna, hkrati pa ima v drobovju praktično vse, kar dandanes povprečen uporabnik telefona potrebuje.

Razočarala nas je sicer kamera, ki je na osnovnem modelu S24 pravzaprav že dve generaciji skoraj niso nadgradili, na prvi pogled pa malce zmotila le precejšnja podobnost konkurenčni blagovni znamki iz ZDA. Ob pogledu na testni telefon je avtorja članka kar nekaj znancev vprašalo, kdaj je zagrizel v jabolko.

Samsung Galaxy S24 | Avtor: D. J. D. J.

Na stežaj odprta vrata umetni inteligenci

Samsung je uporabniško vrednost umetne inteligence z modeli S24 ponesel na novo raven. Pohvaliti je treba, da so te funkcije na voljo na vseh treh modelih, tudi na najbolj okleščenem. Čeprav orodja niso revolucionarna, je treba priznati, da so zelo praktična, nekatera pa zaradi jezikovnih omejitev pri nas žal niso na voljo.

Ena boljših rešitev, ki jih je pri zadnji generaciji telefonov uvedla korejska multinacionalka, je 'Circle to Search'. Dokler je ne začneš uporabljati, sploh ne veš, da si jo potreboval. Če vam je na katerem od TV programov uspelo ujeti kakšen oglas za Galaxy S24, ste orodje gotovo opazili. Zadeva deluje na podoben način kot Google Lens, le da je uporabniku veliko bolj prijazna. V kateri koli aplikaciji jo aktivirate s pritiskom na srednji navigacijski gumb, enostavno obkrožite, kar vas zanima, brskalnik prepozna obkrožen objekt in vam več o njem poišče na spletu.

Samsung Galaxy S24 | Avtor: D. J. D. J.

Potem je tu še praktično simultano prevajanje pogovora, ki je trenutno na voljo za 13 jezikov, slovenščine ni med njimi. Umetna inteligenca vam lahko iz nekaj opornih točk sestavi prav spodobno besedilo, ali pa obratno, iz teksta naredi povzetek. Zelo uporabne so tudi inovacije, ki so jih uvedli na področju fotografije in videa. Tako lahko iz katerega koli video posnetka naredite počasni posnetek, s fotografij pa zelo enostavno brišete ali premikate posamezne elemente, ki jih umetna inteligenca nadomesti s primernim ozadjem.

Samsung Galaxy S24 | Avtor: D. J. D. J.
Pri kamerah napredka ni

Smo pa kar malce razočarani, da je Samsung pri modelu S24 uporabil praktično enak nabor kamer kot pri predhodnem modelu S23. Ne le to, pri nadgradnji modula s kamerami so skoparili že ob preskoku z modela S22 na S23, kar pomeni, da so z nekaj kozmetičnimi popravki v novem telefonu dve generaciji stare kamere. Kaj je, sploh pri mladih uporabnikih, dandanes glavna funkcija telefona poleg klicanja in pisanja sporočil? Fotografiranje in video, seveda. Saj ne rečemo, fotografije so povsem solidne, se pa pri tako hitrem tehnološkem napredku kar nekako ne spodobi, da z novim telefonom ne posodobiš enega osrednjih delov strojne opreme.

Na zadnji strani so tako nameščene osrednja kamera s 50 megapikami, širokokotna z 12 megapikami in telefoto kamera z 10 megapikami, na sprednji strani pa ima kamera 12 megapik. Pri dobri svetlobi so fotografije dobre in dinamične, barve pa ostre. Ko se malce stemni in nimamo vklopljenega nočnega načina, kakovost fotografij zbledi. Pri Samsungu sicer poudarjajo, da k boljšim fotografijam kot pri prejšnjih modelih, veliko pripomore umetna inteligenca, predvsem, ko je govora o odpravljanju šumov, reprodukciji barv, nočni fotografiji ...

Pri polnjenju baterije še veliko manevrskega prostora

Samsung Galaxy S24 | Avtor: D. J. D. J.
Že bežen pogled na telefon je dovolj, da uporabnik ugotovi, da ima opravka s telefonom iz premium razreda. A spet je treba poudariti, da so lastnosti, ki ga uvrščajo v ta razred, pri seriji S v uporabi že pet let. Celo material je enak: Gorilla Glass Victus 2 in aluminij. Spremembe v dizajnu so več ali manj kozmetične: malenkost so premaknili bliskavico, zaslon je za drobec večji, prav tako odprtina za zvočnik.

Kot že rečeno, so robovi pri različici S24 ravni, kar ga naredi zelo podobnega Applovemu iPhonu. Sprednja in zadnja stran sta, kot že rečeno, zaščiteni z Gorilla Glass Victus 2, hrbtna stran je matirana in tako malce bolj 'odporna' na prstne odtise. Je pa telefon kljub aluminijastim robovom, ki poskrbijo za malce boljši oprijem, zelo izmuzljiv, zato je zelo priporočljiva uporaba ovitka (ta v paketu ni priložen).  

Baterija s kapaciteto 4,000 mAh je odlična. Ob velikih obremenitvah in nadpovprečno uporabo je po enem polnjenju zdržala dan in pol. Ob zmernejši uporabi vam telefona ne bo treba polniti dva dneva.

Na tem mestu je treba omeniti še eno lastnost novega telefona, ki jo Samsungu kar malce zamerimo. Polnjenje baterije, namreč. Tudi polnilec ni priložen, kar samo po sebi sicer niti ni težava, bolj problematično se nam zdi, da Samsung z modelom S24 v času, ko se praktično vsa konkurenca trudi čim hitreje napolniti baterijo telefona, še vedno vztraja pri 25 W polnilcu. Telefon sicer omogoča hitro polnjenje, v pol uri se baterija napolni do polovice. Kar še zdaleč ni primerljivo z nekaterimi konkurenčnimi znamkami, ki so že pri starejših generacijah naprav omogočile, da se baterija od 0 do 50 odstotkov napolni v pičlih osmih minutah.

Samsung Galaxy S24 | Avtor: D. J. D. J.
Zaslon je odličen

6,2 palčen Amoled 2x zaslon z resolucijo 1080 x 2340 pik in prilagodljivo frekvenco osveževanja od 1 do 120 Hz (ta je bila v preteklosti rezervirana le ta modela Ultra in Plus) je odličen in z naskokom boljši kot pri generaciji S23.

Barve so jasne in dinamične ter veliko bolj naravne kot pri starejših modelih. S svetilnostjo 2600 nitov boste telefon brez velikih težav uporabljali tudi na poletnem soncu. Še korak dlje bi naredili, če bi na sprednjo stran namestili zaščito Gorilla Armor, ki je obenem tudi zaščita proti nadležnemu bleščanju oziroma odbijanju svetlobe od telefona.

Sedemletna podpora sistemu odpora zelo dobrodošla

167 gramov težko napravo Samsungov 10-jedrni nabor čipov Exynos 2400 in ima 256 GB prostora za shranjevanje ter 8 GB spomina.

Proti vodi in prahu je odporen po standardu IP68, kar pomeni, da ga lahko za 30 minut potopite v največ 1,5 metra globoko vodo. Odpornost proti vodi in prahu ni trajna in se sčasoma lahko zmanjša zaradi običajne obrabe, poudarjajo pri Samsungu, zato tudi odsvetujejo uporabo na plaži ali ob bazenu.

Samsungova serija telefonov S24 deluje na sistemu Android 14, pri čemer jih je treba pohvaliti, da kupcem obljubljajo kar sedemletno podporo pri nadgradnji in spremembah operacijskega sistema.

Na trgovinah slovenskih trgovin in pri operaterjih lahko napravo kupite od konca januarja. Telefoni so, poudarjajo pri Samsungu, na voljo v barvnih odtenkih, navdihnjenih z zemeljskimi minerali: oniks črna, marmorno siva, kobaltno vijolična in jantarno rumena. Priporočena maloprodajna cena znaša 899 evrov.

Samsung Galaxy S24 | Avtor: D. J. D. J.

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 10:57 19.februar 2024.

    Tisti za 400 evrov se ne razlikuje prav dosti za tistega za1200 evrov,razen spomina