E-Life
15108 ogledov

Traja natanko osem minut, in ko se navadiš, ne moreš nazaj

Vivo X90 Pro
1/14
D. J.
Vivo je svoj najnovejši paradni telefon X90 Pro na Kitajskem predstavil že lanskega novembra, pohod na evropsko tržišče pa napovedal konec februarja. Na police slovenskih trgovin ga bodo predvidoma dostavili aprila.

Že ob prvem pogledu na Vivo X90 Pro je uporabniku jasno, da so oblikovalci in inženirji največ pozornosti pri razvoju najnovejšega telefona namenili kameri oziroma fotografiji, kar je bila osrednja značilnost tudi pri lanskem predhodniku X80 Pro.

Tako samozavestni so glede svojega izdelka, da so se na zgornjem robu telefona odločili napisati "Profesionalna fotografija". In to z razlogom. Modul s kamerami je impresiven.

Vivo X90 Pro | Avtor: D. J. D. J.

Če radi fotografirate, naj bo ta telefon v ožjem izboru

Njegovo jedro je eno palčna Zeissova kamera z najnovejšim Sonyjevim senzorjem IMX989 s 50 megapikami – trenutno gre za največji senzor na tržišču, ki se vgrajuje v telefone.

Fotoobčutljiva površina senzorja je po navedbah Viva kar za 77 odstotkov večja kot pri senzorjih prejšnjih generacij. V kombinaciji z optiko Zeiss je telefon X90 Pro s fotografskega vidika en najbolj zmogljivih telefonov, ki smo jih doslej dobili na mizo.

Vse leče kamer na zadnji strani so premazane s posebnim premazom ZEISS T*, ki odboj svetlobe zmanjša za skoraj 43 odstotkov. Zaslonka pa s f/1,75 prepusti skoraj četrtino več svetlobe kot večina drugih naprav, ki so opremljene z IMX989. Pri Vivu poudarjajo, da je cena tega Sonyjevega senzorja skoraj dvakrat višja kot celoten modul s kamerami pri njihovi prejšnji generaciji telefonov X80.

32 MP, f/2,45 – 'selfie' kamera

50 MP, f/1,75 – osrednja kamera (Sony IMX989 eno palčni senzor)

50 MP, f/1,6 – portretna kamera z dvakratno povečavo

12 MP, f/2,0 – širokokotna in makro kamera

Fotografije, posnete z X90 Pro so na pogled zelo naravne, za razliko od nekaterih konkurenčnih telefonov, z malce bolj umirjenim HDR učinkom. Na prvi pogled so videti, kot bi bile posnete s pravim fotoaparatom.

vivo x90 pro | Avtor: D. J. D. J.
vivo x90 pro | Avtor: D. J. D. J.

Prav zaradi zgoraj omenjenega senzorja lahko s kamero naredimo posnetke z izjemnim 'bokeh' učinkom. Rezultati so prav zares impresivni. Seveda to ni vedno idealno, včasih si želimo v ozadju tudi več ostrine, a zaslonke žal ni mogoče ročno nastavljati.

Tudi v slabih svetlobnih pogojih se senzor IMX989 izkaže. S telefonom lahko fotografije posnamemo tudi, ko je komaj kaj svetlobe (v navadnem, ne nočnem načinu) – čas fotografiranja je krajši, s čimer se izognemo zamegljenim posnetkom.

Vivo X90 Pro Trst | Avtor: D. J. D. J.

Seveda pridejo fotografije v slabih svetlobnih pogojih še bolj do izraza, če uporabimo nočni način fotografiranja.

Vivo X90 Pro | Avtor: D. J. D. J.
Vivo je aplikacijo za fotografiranje pri X90 Pro opremil tudi z možnostjo 'Astro' fotografije, s pomočjo katere lahko prostoročno fotografirate nočno nebo.

In izkaže se, da je ta možnost zelo uporabna, sploh ob jasnih nočeh. Ponujajo tudi način 'Supermoon', kjer lahko svoje fotografske sposobnosti najbolje preskusimo ob polni luni.

Portretna kamera z možnostjo dvakratne povečave je dobra, pa vendar daleč od kakovosti glavne. Med uporabo smo tudi za portrete raje uporabljali glavno kamero.

Širokokotna kamera je najšibkejši člen v modulu, ima le 12 megapik, a je kljub temu z njo mogoče posneti relativno dobre fotografije.

Vivo X90 Pro | Avtor: D. J. D. J.
Vivo X90 Pro | Avtor: D. J. D. J.
Obenem služi tudi kot makro kamera. Če se s telefonom približate objektu, naprava samodejno prekopi nanjo in v objektiv lahko ujamete neverjetne podrobnosti.

Impresivna je tudi 'selfie' kamera. Ponaša se z 32 megapikami. Če uporabljate portretno ali 'selfie' kamero lahko za piko na i pri svojih fotografijah uporabite ikonične ZEISS-ove 'bokeh' učinke.

Oblika: Predvsem po eni lastnosti se loči od konkurence

Oblika (velikost, debelina) telefona je zelo podobna konkurenčnim telefonom v tem razredu, se pa od drugih loči prav po modulu s kamerami, ki je izbočen kar za pol centimetra.

Vivo X90 Pro | Avtor: D. J. D. J.

Pri uporabi telefona smo ugotovili, da prav ta modul na nek način pripomore tudi k boljši stabilnosti telefona v roki, saj se lepo nasloni na kazalec. Je pa to, seveda, odvisno tudi od velikosti uporabnikove dlani. Tekstura ohišja na zadnji strani ('Vegan Leather') pri udobju, ko gre za rokovanje s telefonom, doda še piko na i. Za razliko od naprav, kjer je hrbtišče iz kovinskih ali plastičnih materialov, namreč prav nič ne drsi iz rok.

Uporaba telefona je, zanimivo, bolj prijetna brez zaščitnega ovitka, ki je priložen. Ta je na žalost le cenen, transparenten in gumijast ter kar nekako uniči videz telefona, če je nameščen.

Dimenzije: 164,07 × 74,53 × 9,34 mm

Masa: 214,85 g

Zaobljena levi in desni rob zaslona

Hrbtni del črne barve z usnju podobno teksturo (Black Vegan Leather)

Robovi zaslona so zaobljeni, kar za nekatere uporabnike pomeni eleganco, za druge, posebej tiste, ki veliko fotografirajo, pa nadlogo, saj 'obline' telefona popačijo robove fotografij.

Stranska robova telefona sta kovinska, prav tako je na hrbtni strani kovinska tudi ločnica, ki vizualno ločuje fotoaparate. Nanjo so pri Vivu vgravirali napis 'Extreme Imagination', ki, če smo iskreni, kar malce kazi sicer zelo dovršeno obliko in videz. Takšne napise bi pričakovali na telefonih, s katerimi se cilja na mlajše generacije.

Vivo X90 Pro | Avtor: D. J. D. J.

Zaslon in zvočnika, kot se šika

AMOLED zaslon z resolucijo 2800 x 1260 in frekvenco osveževanja 120 Hz je, kot se za napravo iz tega cenovnega razreda spodobi, vrhunski. S 1.300 niti je izjemno svetel, kar je posebej koristno pri uporabi na soncu, barve so naravne, čiste in jasne, kontrast je odličen.

6,78-palčni AMOLED zaslon s 120 Hz osveževanjem

Resolucija: 2800 x 1260 pik

Svetilnost: 1300 nitov

Stereo zvočniki

Povedati je treba, da so pri Vivu z zaslonom vsaj na papirju naredili korak nazaj, saj sta ločljivost in svetilnost malenkost slabši kot pri modelu X80 Pro. A dejstvo je, da s prostim očesom tega praktično mi mogoče zaznati.

Pohvaliti je treba tudi zvočnike. Niso sicer med najglasnejšimi na tržišču, bodo pa kljub temu solidno opravili svoje delo pri gledanju filmčkov na YouTubeu ali Netflixu.

Ko se navadiš na hitro polnjenje, ne moreš nazaj

Za razliko od predhodnega paradnega modela X80 Pro, ki ga je poganjal Qualcommov procesor Snapdragon 8 Gen 1, so se tokrat pri Vivu odločili za procesor Dimensity 9200 iz Mediateka, ki je po kakovosti zadnje čase tesno za petami multinacionalki Qualcomm.

Vivo X90 Pro | Avtor: D. J. D. J.
Da to drži, smo se prepričali tudi sami. Tudi pri igrah, ki zahtevajo največ procesorske moči, nismo opazili prav nobenih težav, telefon deluje gladko, brez zatikanja in se ne pregreva. Morda je od konkurenčnega Snapdragon 8 Gen 2 za odtenek bolj potraten, ko gre za porabo baterije, a bo z enim polnjenjem brez težav preživel.

Postane pa vprašanje baterije pri tem telefonu kar malce brezpredmetno. Vivo namreč v škatlo priloži 120 W polnilec, ki baterijo od 0 do 50 odstotkov napolni v pičlih osmih minutah.

Možnost hitrega polnjenja mora uporabnik sicer v nastavitvah izbrati sam. Dejstvo je, pravijo pri Vivu, da je običajen način polnjenja za povprečnega uporabnika dovolj hiter. Dodajajo še, da je razlika opazna predvsem v prvih 50 odstotkih polnjenja, druga polovica se pri hitrem polnjenju napolni le štiri minute hitreje kot pri običajnem. 

Baterija v telefonu X90 Pro pa tudi po 1460 polnjenjih (če bi ga polnili vsak dan, to pomeni štiri leta) obdrži več kot 80 odstotkov kapacitete.

Vivo X90 Pro | Avtor: D. J. D. J.

Zelo dobrodošla inovacija, ki jo je Vivo uvedel pri X80 Pro, je bil ultrazvočni senzor za branje prstnih odtisov. Dovolj je bilo, da si prst na senzor prislonil enkrat, in postopek je bil končan. X90 Pro je opremljen z običajnim senzorjem, kar pomeni relativno zamuden postopek premikanja prsta po senzorju, da prebere odtis. Na srečo uporabnik to običajno naredi le enkrat.

"Pri razvoju X90 Pro smo imeli bolj v mislih uporabnikovo varnost in zdravje, zato smo se odločili, da 'žrtvujemo' ultrazvočni senzor, več prostora pa namenimo tehnologiji za omejevanje modre svetlobe," so nam na vprašanje o razlogih za tako odločitev odgovorili pri Vivu.

Telefon poganja Vivov operacijski sistem FunTouch, ki temelji na Androidu 13. Uporabniška izkušnja je torej podobna tisti pri zadnjih dveh Vivovih telefonih, ki smo ju testirali. Načeloma je uporabniški vmesnik kar prijazen za uporabo, z nekaj koristnimi značilnostmi, je pa količina prednameščenih aplikaciji absolutno prevelika. Drži sicer, da je nekatere mogoče izbrisati, tiste, ki jih ne potrebuješ, pa pač skriti v eno od map.

Sklep: Nakupa ne boste obžalovali 

Vivo X90 Pro je v vseh pogledih impresiven telefon. Oblika je privlačna, deluje fantastično, baterija je povsem solidna, polni se izjemno hitro in ima eno boljših kamer, kar smo jih testirali. Pravzaprav je ena od stvari, ki jo Vivu še najbolj zamerimo, le količina nepotrebnih aplikacij, ki so prednameščenih aplikacij. Toda s tem se da živeti. Če veliko fotografirate, je to telefon, ki ga morate brez pomislekov vzeti v ožji izbor.

Kot rečeno, se bo na policah slovenskih trgovin znašel sredi aprila. Natančna cena še ni znana, šušlja se, da bo treba zanj odšteti okoli 1.200 evrov.

Komentarjev 4
  • jakec1575 21:35 05.april 2023.

    1200€ za telefon je norost.

  • Avatar Mark035
    Mark035 14:03 26.marec 2023.

    1200€ za telefon. Rajši dam denar v kaj bolj koristnega, kot v nek telefon.