E-Life
4135 ogledov

Vivo X80 Pro: Boljši fotoaparat boste na telefonu težko našli

Vivo 80X Pro
1/10
D. J.
Razčistimo kar na začetku: Vivo X80 Pro je vrhunski telefon, opremljen z najnovejšim Qualcommovim procesorjem Snapdragon 8 Gen 1, blesti zaslon 2K AMOLED in ima vgrajen odličen čitalec prstnih odtisov. Boljši fotoaparat, Vivo ga je razvil v sodelovanju z nemškim proizvajalcem optične opreme Zeiss, boste na telefonu težko našli.

Da je bil pri razvoju telefona dober fotoaparat pri vrhu prioritetnega seznama, bržkone dokazuje sam foto modul s štirimi kamerami, ki zasede kar tretjino zadnje strani. Kako pomembno je za Vivo partnerstvo z Zeissom, pa dokazuje napis na embalaži. Pa dajmo zato najprej pogledati, kako zmogljiv je fotoaparat ...

Na zadnji strani so štiri kamere:
- glavna kamera s 50 milijoni slikovnih pik in optično stabilizacijo,
- kamera z 12 milijoni slikovnih pik z gimbal optično stabilizacijo in dvakratno povečavo,
- kamera z 8 milijoni slikovnih pik z optično stabilizacijo in petkratno povečavo,
- ultra širokokotna kamera z 48 milijoni slikovnih pik.

Na sprednji strani je nameščena kamera z 32 milijoni slikovnih pik.

Vivo x80 Pro | Avtor: D. J. D. J.

Vse štiri kamere na zadnji strani se odlično odrežejo s fotografiranjem v dobrih svetlobnih pogojih. Glavna kamera se dobro ujema z ultra širokokotno. 

Pika na i pa je optična stabilizacija Gimbal pri kameri za portretno fotografijo. To ohranja objekt naravnost tudi pri ekstremnih premikih telefona.

Izkaže se šele v slabih pogojih 

Foto modul svojo moč šele, ko je treba fotografirati v mraku ali v slabih svetlobnih pogojih. Pri širokokotnem fotografiranju se denimo tudi nekateri drugi telefoni dobro odrežejo, a le v lepem vremenu. Ko pade mrak, jih večina odpove. Vivo X80 Pro naredi odlične širokokotne fotografije tudi v mraku, stabilizacija slike pa je presenetljivo dobra tudi brez gimbala.

Vivo 80X Pro | Avtor: D. J. D. J.

Le malce slabše se odrežeta obe 'zoom' kameri. Tudi ti dve se v okolju s slabo svetlobo znajdeta bolje kot konkurenca, je pa razlika med njima in glavno oziroma širokokotno kamero kar precejšnja.

Vivo je na svojem 'flagship' telefonu gimbal stabilizacijo vključil v kamero z dvakratno povečavo. Razlog – stabilnost pri fotografiranju portretov, posebej ponoči. Nič ne bomo pretiravali, če zapišemo, da so rezultati impresivni.

Za razliko od podobnih sodelovanj in partnerstev, ki jih sklepajo proizvajalci pametnih telefonov, je bil Zeiss v proizvodnjo telefona Vivo X80Pro bolj intenzivno vpet.

Objektiv glavne kamere ima premaz nemškega proizvajalca, ki zmanjša odboj sončne svetlobe. Na voljo je Zeissova barvna kalibracija in številni fotografski 'filtri', ki simulirajo učinke znanih Zeissovih objektivov. Pri snemanju video posnetkov lahko izberete možnost 'cinematic', ki video zajame v širokokotnem kino standardu 2,39:1 z učinkom bokeh, kombinacija, ki na nek način simulira profesionalne video izdelke.

Telefon sicer lahko snema video posnetke do 8K, a bodo rezultati najboljši v HD ali 4K resoluciji. Tudi pri snemanju videa se Vivo X80 Pro odreže odlično in nemara prekaša konkurenco.

Vivo 80X Pro | Avtor: D. J. D. J.
Na vprašanje, kakšni bodo fotoaparati na pametnih telefonih čez desetletje, glede na napredek, ki ga je razvoj naredil v zadnjih letih, Sebastian Döntgen, član uprave družbe Zeiss, odgovarja: "Če sem iskren, se vedno, ko v roke dobim nov telefon, vprašam, kako sploh lahko naredimo boljši fotoaparat oziroma kamero. Dejstvo je, da ves čas stremimo k temu, da pri razvoju tehnologije dobimo rezultate, ki so čim bolj podobni velikim optičnim sistemom. Izzivi so predvsem, ko gre za obliko leč, velikost senzorjev, različne premaze leč. Verjamemo, da smo lahko še veliko boljši. Izboljšamo lahko optični sistem, umetno inteligenco in podobno. Vzemimo za primer majhno podrobnost, kot je določitev barve kože. Če vzamemo v obzir moč procesorjev, ki lahko vse te malenkosti že danes preračunajo, rezultat pa so osupljive fotografije, je možnosti za izboljšavo še veliko. To velja tudi za video. Kar je na voljo v telefonu Vivo X80 Pro je šele začetek. Mislim, da lahko tehnologijo za snemanje videa še močno izboljšamo in približamo profesionalni snemalni opremi."  

Vivo 80X Pro | Avtor: D. J. D. J.
Ali povprečen uporabnik sploh potrebuje tako kakovosten fotoaparat na telefonu? Kako ga vsako leto ali dve prepričati, da rabi novega, boljšega? "Če bi pred desetimi leti vprašali, ali na TV rabimo 4K resolucijo, bi najbrž rekli, da ni potrebna. Mislim, da sta pri tehnologiji pomembni vprašanji uporabnosti in kvalitete. Če se resolucija na TV sprejemniki poviša, mora biti boljša tudi resolucija slik, ki jih želiš pokazati. Glavno vprašanje je, kako vse to narediti lahko dostopno," poudarja Döntgen.

"Tehnologija se bo razvijala, v desetih letih bomo lahko videli petkratne ali tudi desetkratne izboljšave nekaterih karakteristik," ga dopolni Seon Hwang iz Viva, ki pravi še: "Z vidika proizvajalca pametnih telefonov lahko rečem, da je bila fotografska tehnologija, kot so recimo leče, že pred desetletjem dobro razvita, a ni bilo oblačnih storitev, bila je samo 2G tehnologija, ni bilo hitrega interneta. Recimo, včasih si na en 128 MB ključek spravil 500 pesmi, danes je en kratek video, ki ga posnameš s telefonom v visoki resoluciji velik 300 MB. Pomemben je torej tudi razvoj ostalih tehnologij, ne le telefonov."  

Na vprašanje ali je za dober fotoaparat na telefonu bolj pomembna umetna inteligenca ali optika, Döntgen odgovarja: "Ne bi bilo prav, če bi rekli, da je ena stvar bolj pomembna od druge. Gre kombinacijo obojega, za sestavljanko, kjer sta oba dela približno enako velika."

Kakšen napredek lahko pričakujemo povzame naslednja Hwangova napoved: "Tudi pri naslednjem modelu bo fotoaparat najpomembnejši. Gre za 'oči', ki povezujejo fizični svet z navideznim. Tudi tega razvijamo z Zeissom, saj gre med nami za dolgoročno sodelovanje. Morda ste pred kakšnim letom videli prototip pametnega telefona, ki smo ga razvili. V njem je mini dron, ki vzleti, ko želiš posneti selfi. Tudi v to smer razmišljamo. Ampak, kot sem že poudaril, je napredek pri telefonih povezan z napredkom druge tehnologije in okolja. Tudi uporabniki morajo biti na napredek pripravljeni."

Vivo 80X Pro | Avtor: D. J. D. J.

Čitalec prstnih odtisov, kot ga še nismo videli

Telefon je v Evropi na voljo samo v črni barvi z matirano, žametno zadnjo stranjo. Okvir je izdelan iz aluminija, naprava pa odporna proti prahu in vodi po standardu IP68.

Amoled zaslon je velik 6,78 palcev z ločljivostjo 2K, za zaščito skrbi Gorilla Glass.

Vivo 80X Pro | Avtor: D. J. D. J.
Hitrost osveževanja je, kot se za telefon iz zgornjega razreda spodobi, 120 Hz. Zaradi varčevanja z baterijo je privzeto vklopljeno samodejno preklapljanje med 60 in 120 Hz, ki deluje brezhibno.

Ena izstopajočih lastnosti pri telefonu Vivo X80 Pro je tudi senzor prstnih odtisov, ki se nahaja v spodnji tretjini pod zaslonom. Ta je veliko večji kot pri konkurenčnih telefonih iz tega razreda in hkrati tudi veliko hitrejši. Pri Vivu poudarjajo, da odklepanje zaradi ultrazvočne tehnologije odlično deluje tudi z mokrimi rokami, a smo s tem imeli na testu kar nekaj težav. Zanimivo je tudi, da se kljub temu ne more kosati s senzorjem na mojem tri leta starem telefonu, ki je nameščen na zadnji strani.

Vivo 80X Pro | Avtor: D. J. D. J.
Za boljšo zaščito nekaterih aplikacij oziroma podatkov lahko za odklepanje naprave nastavite, da mora prepoznati dva prstna odtisa hkrati.

Je pa vrhunska inovacija prvo odčitavanje prstnega odtisa. Postopek je zaradi 3D ultrazvočnega senzorja izjemno hiter, opravite ga lahko z le enim dotikom zaslona. Odpade torej običajno skeniranje odtisa, ki zahteva tudi 20 dotikov senzorja.

Baterija polna v 37 minutah 

Ko gre za strojno opremo, ima Vivo X80 Pro vse, kar lahko pričakujete od 'flagship' pametnega telefona. Deluje brezhibno, tudi bolj zahtevne aplikacije in večopravilnost ji ne predstavljajo izzivov.

Za to skrbi trenutno najhitrejši Qualcommov procesor Snapdragon 8 Gen 1, ki deluje ob podpori 12 GB RAM-a. Prostora za shranjevanje ima 256 GB in ga ni mogoče razširiti. 

Za delovanje telefona skrbi Android 12 z uporabniškim vmesnikom Funtouch OS. Ime je kar malce varljivo, saj je zasnova vmesnika razmeroma preprosta, kar je pohvalno, temelji pa na čistem Androidu.

Malce smo zmajali z glavo zaradi številnih vnaprej nameščenih aplikacij. Če so pri cenejših telefonih takšne aplikacije dokaj legitimen način za upravičevanje nizke cene, pri napravah iz višjega cenovnega razreda takega ravnanja ne pričakujemo. Drži pa, da jih je mogoče z nekaj kliki izbrisati.

Ko gre za posodobitve, Vivo obljublja, da bo X80 Pro tri leta zagotavljal nove različice Androida in varnostne popravke. 

Vivo x80 Pro | Avtor: D. J. D. J.

Telefon ima baterijo s kapaciteto 4700 mAh, je 80 W polnilec, ki jo napolni v dobrih 35 minutah. Napolni se lahko tudi s 50 W brezžičnim polnilcem, ki pa ga je treba dokupiti. Eno polnjenje baterije je dovolj za dan in pol običajne uporabe.

Telefon je v Sloveniji od sredine julija na voljo tudi v Sloveniji, zanj boste morali odšteti 1.199 evrov.

Blagovna znamka Vivo je na slovenski trg mobilne telefonije stopila pred kakšnim mesecem. Relativno nov igralec so tudi v drugih državah. Kakšna pričakovanja imajo, kje se vidijo v naslednjih letih, glede na to, da je trg mobilnih telefonov v Evropi zelo zasičen?

"Globalno smo po številu prodanih naprav na petem mestu, včasih tudi že na četrtem. V Evropi smo še zelo mlada blagovna znamka, zato želimo najprej zgraditi zaupanje s poslovnimi partnerji. Azijski trg se od evropskega zelo razlikuje. V Aziji naprave prodajamo v mreži naših trgovin, v Evropi pa so izjemno pomembni operaterji, prek katerih se proda večina telefonov. Prav tako so velike razlike med posameznimi državami. A kot rečeno, najprej bi radi zgradili zaupanje. Na Češkem smo recimo že na četrtem mestu po številu prodanih telefonov, v Avstriji na petem. Rasti želimo postopoma, najprej bi radi skočili iz skupine 'Ostali'. Kdor namreč ni med prvih pet, pade v skupino 'ostali'," je jasen Hwang.

Komentarjev 4
  • Kmodri 17:27 30.september 2022.

    Za ta denar dobim že osnovno profesionalno fotografsko opremo, Kjer je ta telefon v primerjavi malo boljša igrača.

  • Marko Janežič 14:56 05.avgust 2022.

    Pa se da s to napravo tudi telefonirat??????

  • Ender3 17:38 29.julij 2022.

    Kmalu bodo renomirani proizvajalci šli v pozabo, tržišče pa je itak, prezasičeno. Vedno sem in bom stavil na Kitajce, nikakršnih domačih posrednikov ne potrebujemo. Izpopolnjenost je dosegla višave, edino še tehnologijo baterij bo treba izpopolniti to je, edini manjko.