E-Life
10433 ogledov

Ste na svojem pametnem telefonu opazili nekaj novega?

Google aplikacija za spremljanje okužb covid-19 zurnal24.si
Apple in Google sta že pripravila vmesnik za aplikacije, ki bodo sledile stikom covid-19.

Podpora aplikacijam

Apple in Google sta se očitno dogovorila, da uporabnikom svojih telefonov omogočita programski vmesnik, ki bo podpiral delovanje aplikacij za slednje stikom covid-19.

Vmesnik lahko najdemo v meniju "nastavitve".

Programski vmesnik covid-19 | Avtor: Screenshot Screenshot

Po kliku opazimo, da moramo vklopiti bluetooth, če želimo uporabljati to funkcijo.

Vmesnik covid-19 | Avtor:

Samo po ena uradna aplikacija na državo

Ker se je uporabnikom vmesnik na pametne telefone naložil brez kakšnega posebnega obvestila in s tem razburil precej ljudi, ki so se zbali, da bi jim lahko aplikacija sledila brez njihovega dovoljenja, smo za mnenje poprosili informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik.

Ta miri, da programski vmesnik brez naložene aplikacije ne deluje. "Oba ponudnika sta tudi pojasnila, da bosta dovolila samo po eno uradno aplikacijo na državo. Po informacijah vlade pa aplikacija v Sloveniji ne bo na voljo prej kot v mesecu dni," nam je odgovorila.

Podatke lahko kadarkoli izbrišete tudi sami

Google pa piše, da se lahko sami odločimo, če in kdaj želimo deliti podatke. "Celoten postopek iskanja ujemanj za obvestila o izpostavljenosti se izvede v napravi, kar pomeni, da boste samo vi in vaša aplikacija vedeli, če sporočite, da ste zboleli za boleznijo covid-19, ali če ste bili izpostavljeni nekomu, ki je sporočil, da je zbolel za boleznijo covid-19."

Šele ko prenesete aplikacijo organa za javno zdravje, lahko omogočite uporabo obvestil o izpostavljenosti. "Če ste zboleli za boleznijo covid-19, lahko naključne ID-je delite z aplikacijo," so dodali.

Kar je še zelo pomembno: za preprečevanje sledenja se naključni ID vašega telefona spremeni vsakih 10 do 20 minut, telefon pa shranjuje samo naključne ID-je za zadnjih 14 dni. Te lahko kadarkoli izbrišete tudi sami.

dezurni@zurnal24.si

Koronavirus aplikacija Slovenija Informacijska pooblaščenka o aplikaciji: Zbirali bi podatke o lokacijah! Korona aplikacija Slovenija Aplikacija za covid-19: Centralnega beleženja ne bo
 

Komentarjev 14
  • Avatar ovca
    ovca 08:27 03.julij 2020.

    Anica, niso. Očitno je v koritu še "hrana".

  • Anica Kozlevčar 14:40 02.julij 2020.

    Me zanima kdo od naših vrlih mož, ki brez maski in zaščite harajo naokoli je bil ali je okužen? A njih se ne prime!!!( sicer strup ne gre na strup) Samo delavcev, upokojencev in ne nazadnje stanovalcev DSO-jev!!!!! In na ...prikaži več koncu prebivalcev, ki se držimo recepta naše preljube vlade.Saj stroka tu nima pravico glasovanja!

  • Anica Kozlevčar 14:34 02.julij 2020.

    In kaj zdaj? Nehajte že nategovat narod! A niste še dosti pokradli?