Slovenija
1226 ogledov

Aplikacija za covid-19: Centralnega beleženja ne bo

Korona aplikacija Profimedia
Aplikacija še ni dokončana, njena raba pa bo odvisna tudi od mnenja informacijske pooblaščenke in zakonodaje.

Želijo si, da bi bila uporaba prostovoljna za vse

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant in državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Peter Geršak sta danes razložila, kako bo zasnovana aplikacija za sledenje okužbam s covidom-19. 

Aplikacija ne bo delovala na podlagi GPS, temveč na podlagi tehnologije Bluetooth. Sledila bi našim dnevnim stikom z drugimi uporabniki aplikacije. Sama aplikacija pa bi bila prostovoljna, je povedala Bregantova - čeprav je vlada v predlogu zapisala, da bi morala biti aplikacija obvezna za primere, ko je oseba potrjeno pozitivna na virus oziroma ji je bila odrejena karantena.

Ne bi vedeli, kdo nas je okužil in kdaj

Kako bi torej aplikacija v resnici delovala? "Recimo zdaj, ko nas je tu veliko in se ne držimo varnostne razdalje, nas aplikacija ne bi še začela opozarjati. Vendar, če bi nekdo od nas zbolel in bi kasneje ugotovil, da je covid-19 pozitiven, bi vsi, ki smo bili s to osebo v bližnjem stiku, prejeli obvestilo, da smo bili v bližini nekoga okuženega. Ne bi vedeli, kdo je, le da smo bili v njegovi bližini," je pojasnila Bregantova.

Težko se je namreč spomniti, s kom vse smo bili v stiku v roku več dni, kar pa bi aplikacija avtomatično beležila in s tem ažurno sporočila vsem bližnjim stikom, naj bodo pozorni. "Zato je pomembno, da jo uporablja čim večje število ljudi," je poudarila.

Vseeno pa bi se lahko znašli tudi v neposredni bližini okuženega, pa bi nas aplikacija na to opozorila šele kasneje, ko bi bilo za odmik morda že prepozno. Razlog za to je ohranjanje anonimnosti.

Vse bo treba uskladiti z zakonodajo

Kot je dodala Bregantova, nas bo aplikacija morda tudi opozarjala, kako se moramo vesti, nas pozivala, naj se obnašamo odgovorno in skrbimo drug za drugega. Tudi če bo njena uporaba prostovoljna, bo imela zato po njenem mnenju veliko pozitivnih učinkov. "Gre za to, da lahko zavestno poskrbiš za sočloveka. Že zdaj so recimo ljudi na meji opozarjali, da so bili morda v stiku z rizičnimi ljudmi, tako da so se lahko izolirali tudi brez karantenske odločbe," je dodala. Vsak, ki bi ugotovil, da je pozitiven, bi to novico v sistem vnesel s pomočjo QR kode.

Ni pa jasno, kakšni bodo ukrepi, če nas bo aplikacija opozorila, da smo bili v stiku s covid-19 pozitivno osebo. Možno je, da bo to pomenilo, da bomo morali v karanteno. O vsem se morajo še pogovoriti z informacijsko pooblaščenko in aplikacijo uskaditi z zakonodajo. Zadnjo besedo pa bodo imeli poslanci. 

Manj kot 1,5 metra od okuženega za dlje kot 15 minut

Ker bodo vsi podatki anonimni in se bo v aplikacijo moč prijaviti le z avtomatsko generirano kodo, epidemiologi s pomočjo aplikacije sicer ne bodo mogli ugotoviti, s kom smo bili v stiku, bodo pa torej vsi tisti, ki so bili v bližini okuženega, za to izvedeli. Centralnega beleženja namreč ne bo, je dejal Geršak.

Koliko sredstev bo namenjenih za ta projekt, še ni znano. Sta pa Bregantova in Geršak povedala, da je to odvisno predvsem od vrste tehnologije, ki jo bodo uporabili za aplikacijo, in od dodatnih storitev, ki bi jih lahko nudila aplikacija. Okvirno naj bi bila izdelana najkasneje mesec od sprejetja zakona.

V kakšnih primerih pa bi torej aplikacija ugotovila, da smo bili v stiku z okuženim? Meja naj bi bila manj kot 1,5 metra dlje kot 15 minut. Aplikacija naj bi te podatke hranila približno 15 dni.

dezurni@zurnal24.si

Koronavirus aplikacija Napoved E-Life To na ministrstvu pravijo o aplikaciji za sledenje covidu-19 Korona aplikacija Zaskrbljujoče E-Life Pasti aplikacij za sledenje covidu-19

 

 

Komentarjev 3
  • Avatar ovca
    ovca 08:33 30.junij 2020.

    Roko na srce, če me je nekdo okužil, bom tako ali tako imela znake okužbe (mile, nobenih, hude). In kaj imam od tega, če izvem, da sem se okužila v trgovini, npr.? Boli me, kje sem se okužila, v končni ...prikaži več fazi. Če me je paranoično strah, pač ne bom hodila nikamor, do smrti npr. :) Mi je pa zanimivo, da se najbolj bojijo umret najbolj pobožni. Pa ne, da jih je strah pekla, ker odpustki nimajo blagodejnega učinka? Samo zanima me :)

  • Covid_1984 21:44 29.junij 2020.

    ranocelniški fašizem v naše dobro. kmalu bomo nijz morali prositi za navodila, kako naj si obrišemo tazadnjo in vsega sem jaz kriv. kako dober izgovor za sanje biroktatekov, ki so svoji bednosti končno dali nekaj pomena in se izživljajo nad ljudmi.

  • Kmodri 14:35 29.junij 2020.

    Diktatura v najfinejši obliki.