E-Life
116 ogledov

To morate vedeti o 5G, če ste gamer

Za igranje igrice je porabil kar 20 tisoč ur. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Ultra širokopasovno mobilno omrežje pete generacije praktično izničuje zakasnitve in dosega velike hitrosti prenosov. Oboje bo omogočilo, da bo igranje spletnih iger še bolj spodbujalo sodelovanje, bo dostopnejše ter predvsem cenejše. Kako?

Se še spomnite prvih, grafično precej enostavnih videoiger iz 80. let prejšnjega stoletja? Za igranje katerih so pred našimi televizorji ležale okorne konzole, v pisarni pa smo za sprostitev odigrali kakšno partijo tetrisa, še danes ene najuspešnejših iger vseh časov? Temeljna zasnova igranja se čez leta sicer ni spremenila in pred našim televizorjem še danes stojijo konzole, le računalniki niso več samo umazano beli. 

Toda pod to navidezno enakostjo so se v resnici zgodili tektonski premiki - konzole in računalniki so postali močnejši, bolj sofisticirani, dobili smo očala za igranje v navidezni resničnosti, najljubša zvrst pa so postale večigralske spletne igre, v katerih hkrati tekmujejo igralci v dnevnih sobah po vsem svetu. Da je to mogoče, se je seveda najprej morala povečati hitrost interneta, na katero so se ustvarjalci video iger kmalu odzvali z veliko bolj dodelano grafiko, a so igre s tem postale tudi zahtevnejše glede prenosa podatkov. 

Hiter, hitrejši, 100-krat hitrejši 

Omrežja 4G in še posebej 4G+ vsekakor zadostujejo današnjim igričarskim zahtevam, a največji tehnofriki vedno nestrpno zrejo v prihodnost za naslednjim tehnološkim preskokom. In čeprav še zmeraj ne vemo povsem natančno, kaj vse lahko pričakujemo od razvoja in širjenja nove, pete generacije mobilnih omrežij, obstaja dejstvo, ki drži kot pribito - vse bolj priljubljen online gaming (spletno igranje iger) s 5G definitivno vstopa v novo dimenzijo razvoja.  

Z vidika hitrosti je 5G namreč od 20- pa tudi do 100-krat hitrejši od LTE/4G. Kar pomeni, da bomo v času, ko danes prenesemo zgolj en podatek, ta isti podatek v omrežju 5G prenesli že 20-krat. Oziroma - skoraj 10 iger boste lahko naložili s 5G, preden z LTE/4G prinesete prvo polovico ene igre. 

Meja med življenjem in smrtjo 

5G pa zaznamuje tudi nizka latenca. Kar bi opisali kot odzivni čas med našim klikom in dejanskim dogodkom, ki ga želimo sprožiti. Govorimo torej o odzivu omrežja na novo informacijo in prav nizka zakasnitev je še ena ključna razlika med omrežjema 4G ter 5G. Iz 20 tako prehajamo na pet milisekundno zakasnitev. Razlika je torej 15 milisekund, prav toliko kot potrebuje ptica, da zamahne s krili. Morda se res ne zdi veliko, vendar bi spremembo zaznali že v mnogih igrah, ki jih igrate zdaj.  

igranje igric računalniške igrice tipkovnica | Avtor: Profimedia Profimedia

Vsak vidik iger, celo življenja, ima vgrajen še svoj časovni zamik. Tako traja vsaj 20 milisekund preden možgani zabeležijo, kar vidite na zaslonu, in še več, da to razumete in se odločite, kako se boste odzvali. K temu prištejte še nekaj zamude, preden možgani vse to prevedejo v akcijo in se dejanje zgodi na zaslonu. Vas kljub temu še nismo prepričali, da je 15 milisekund v online gamingu lahko tudi ogromno? Potem prištejte še vsaj 15 milisekund za druge zamude v odzivih, do katerih prihaja med vami in nasprotnikom, preden ste dejanjem ponovno priča na zaslonu. In tako smo s paradoksom kopičenja v League of Legends že zdavnaj prečkali mejo med življenjem in smrtjo.  

Prihodnost je v oblaku 

Če niste profesionalni igralec, vas manjši zamik ob dobrem signalu morda res ne moti preveč in 4G/4G+, kot rečeno, deluje dobro. A pravo bistvo vpliva 5G na prihodnost igričarstva je očem nevidno. Omenili smo že, da so igre postale naravnost gromozanske. Najnovejši Call of Duty na trdem disku trenutno zaseda več kot 200 GB prostora in k temu prištejte še redne posodobitve. Takšne količine so v omrežju 4G/4G+ mogoče, a skoraj zagotovo zaznate padec hitrosti in posledično slabšo kakovost slike. 

Kaj pa, če bi igro lahko igrali pretočno in bi za njeno igranje zadostovala zgolj internetna povezava? Ali če bi jo zaželeli zgolj preizkusiti, jo kliknili v meniju in takoj začeli igrati? Nekako tako preprosto, ko je izbor filma na Netflixu? Odgovor na to je oblak oziroma oblačno igranje, ki ni več samo stvar teorije, ampak resnična tehnologija, ki jo lahko izkusite že danes. V zameno za mesečno naročnino pri ponudnikih 5G se lahko povežete in si izberete enega od naslovov, ki omogoča igranje v oblaku, igro zaženete in čez nekaj sekund že igrate, brez zamudnih prenosov podatkov. In to ne samo na računalnikih, tudi na tablicah ali mobilnih telefonih je to mogoče.  

Ravno tu je 5G tehnologija še kako v prednosti, saj boste po vsej verjetnosti video igre igrali tudi na poti ali morda celo na dopustu. Kljub temu pa boste na telefonu prihranili ogromno prostora in drage naprave z veliko zmogljivostjo shranjevanja ne boste več potrebovali, hkrati pa boste prihranili še ogromno časa za njihovo nalaganje na svoje naprave. 

Virtualna resničnost igričarstva 

 5G pa tudi iz navidezne resničnosti skorajda briše besedo »navidezno« ter praktično ustvarja povsem novo, samosvojo resničnost. Kako? Na cel kup različnih načinov. S hitrostjo in majhno zakasnitvijo lahko kot rečeno veliko procesorske moči »živi« v oblaku. Kar omogoča, da se slušalke VR osvobodijo kablov, grafika postane brezhibna ter domala posnetek resničnosti, ob tem pa nastajajo taktilne izkušnje skorajda v realnem času, saj igralci nemudoma prejmejo povratne informacije in se nanje že v nekaj milisekundah tudi odzovejo.  

Mogoče pa vendarle ne želite igrati v popolnoma virtualnem svetu? 5G bo bistveno nadgradil tudi razširjeno resničnost (AR) in tako pospešil razcvet vseh tehnologij za podporo zahtevnejših vsebin navidezne in razširjene resničnosti. Zato ne skrbite, da se boste s 5G le še igrali, tudi v zdravstvu, izobraževanju in na različnih delovnih mestih nas čaka vznemirljiva prihodnost. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.