E-Life
256 ogledov

Kmalu en sam polnilec za vse elektronske naprave

Telefon, polnilec Profimedia
Cilj je med drugim zmanjšanje količine elektronskih odpadkov.

Mobilni telefoni in druge elektronske naprave, prodane v EU, bodo morale imeti enoten polnilnik od 28. decembra 2024, je razvidno iz objave v Uradnem listu EU. Sprva so se pogajalci Evropskega parlamenta in Sveta EU dogovorili za sredino leta 2024. EU bo tako dobila univerzalni polnilnik z vhodom USB-C.

V Bruslju vse od začetka sprejemanja novih pravil poudarjajo, da bo standardni polnilnik za vse elektronske naprave - poleg telefonov med drugim za tablične računalnike, elektronske bralnike, digitalne fotoaparate, slušalke, ročne konzole za videoigre in prenosne zvočnike - zmanjšal količino elektronskih odpadkov.

Velika večina telefonov ima trenutno enega od treh polnilnikov: Lightning (Apple), micro-USB ali USB-C. Predvsem slednji se z izjemo Applovih telefonov in nekaterih drugih naprav uporablja vse pogosteje in bo kljub nasprotovanju ameriškega tehnološkega velikana v EU tudi prevladal.

Evropska komisija je predlog za enotni polnilec pripravila lani. Tedaj je ocenila, da evropski potrošniki samo za polnilce, ki jih kupijo ločeno, letno porabijo približno 2,4 milijarde evrov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice