Pod streho > Varčna hiša
8795 ogledov

Na naš račun bodo zaslužili sedem milijonov evrov

elektrika Profimedia
Tudi letos si kupujemo odpustke zaradi neizpolnjenih zavez, ki smo si jih že pred leti določili sami. V dveh letih bomo zato Čehom plačali sedem milijonov evrov.

Na mizi vlade je gradivo za sklenitev Sporazuma o statističnem prenosu obnovljive energije med Republiko Slovenijo in Češko republiko ter Borzenom. Tudi letos se ponavlja zgodba, ki smo ji bili priča lani. Slovenija namreč tudi letos ni izpolnila zavez oziroma cilja o doseganju deleža obnovljivih virov energije v bruto končni rabi energije. 

Lani pet milijonov evrov za 455 GWh

Kot je znano, bi do leta 2020 ta delež moral znašati 25 odstotkov, dosegli pa smo 24,16 odstotka, zato smo lani morali manjkajoči del dokupiti v obliki statističnega prenosa manjkajoče količine energije iz obnovljivih virov iz države članice, ki je svoje cilje presegla. 

Prejšnja vlada je sporazum o prenosu sklenila s Češko republiko in za manjkajoči delež oziroma manjkajočih 455 GWh lani odštela približno pet milijonov evrov. 

EU direktiva in zakon o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije nadalje določata, da delež energije iz obnovljivih virov v bruto končni rabi energije v Republiki Sloveniji od leta 2021 naprej ne sme biti manjši od izhodiščnega deleža 25 odstotkov. 

Letos manjka 208 GWh energije iz obnovljivih virov

Kot izhaja iz vladnega gradiva, je leta 2021 delež OVE v končni bruto rabi energije v Sloveniji po začasnih revidiranih podatkih SURS znašal 24,61 odstotka. To pomeni, da Slovenija zavezujočega cilja (25 %) za leto 2021 ni dosegla. Manjkajoči delež znaša 208 GWh, nadomestimo pa ga lahko le na en način. „Za leto 2021 je edini možni mehanizem statistični prenos določene količine energije iz obnovljivih virov iz ene države članice v drugo,“ piše v vladnem gradivu.  

Morebitni dogovor o statističnem prenosu pa mora država članica Evropski komisiji priglasiti in zaključiti najpozneje v 12 mesecih. Če tega ne stori, v prihodnje ne bi več izpolnjevali pogoja za črpanje EU sredstev v obdobju od 2021 do 2027. 

Najugodnejša spet ponudba Češke

Ministrstvo za infrastrukturo je k ponudbi za statistični prenos pozvala Češko, Slovaško, Italijo, Grčijo, Hrvaško, Litvo, Estonijo, Portugalsko, Avstrijo, Finsko in Švedsko. Odgovore oziroma ponudbe pa je prejelo od Finske, Estonije, Slovaške, Češke in Hrvaške. 

Najugodnejšo ponudbo za iskano količino statističnega prenosa je tudi letos ponudila  Češka, s katero je ministrstvo v nadaljevanju tudi uskladilo sporazum o izvedbi statističnega prenosa OVE-deleža.

Čehom naj bi tako za vsako manjkajočo megavatno uro plačali 9,8 evra, skupaj nekaj več kot dva milijona evrov. V dveh zaporednih letih torej več kot sedem milijonov evrov. Sredstva za to pa so  so zagotovljena v okviru sredstev za podpore OVE, ki jih upravlja Centra za podpore, ki bo tudi plačnik in sopodpisnik sporazuma.

Predvideno je, da bo sporazum, ki ga podpišeta tudi pristojna ministra obeh držav, podpisan 19. decembra.

 
 

Komentarjev 4
  • lojs 17:57 06.december 2022.

    človek se včasih vpraša , zakaj ne bi folk nategnu, glup, če nima pojma, kaj je razlika med kW in kWh ... mislim, da je folk po eni strani kao "priden" in dela, po drugi strani pa še kako PRELEN, ...prikaži več da bi kaj prebral in še manj naštudiral ... "knjige smo moral brat v šoli, zdaj nimamo časa, ker delamo" ... jaj, ja, vi kar delajte in premetavajte pesek iz enga kupa na druzga ... samo da se dela in da ste glupi in pridni v strahu ... treba je trpet in treba je dela ... kaj sploh bodo pa itak že poved

  • 3ddfd6b2e80cc1fc0eaa6af8b78a605921e2dd16 16:16 06.december 2022.

    1MW iz NEK košta 20eur. Veleprodajna cena. To od čehov je smešno poceni. Novinar prosim ne pumpaj butalce.

  • brencl 15:04 06.december 2022.

    Tako žal je, ker pač želijo naši poli-kr*t*ni biti bolj papeški od papeža. Brezumno sprejemajo nekakšne zaveze, samo da bi bili na vrhu lestvice, namesto preudarne sredine!