3 ogledov

Elektronski glas

Za glasovanje na posebni elektronski napravi se lahko prijavi vsakdo, vsaj komis Žurnal24 main
Stvari se glede posebnih volišč premikajo, a invalidi niso povsem zadovoljni.

Vsaka okrajna volilna komisija mora zagotoviti vsaj eno volišče, ki je dostopno invalidom. To nedeljo bo takih volišč 60. Če želi volilec glasovati na posebnem volišču, mora to sporočiti okrajni volilni komisiji do tega četrtka.

“Zadovoljni smo, da so se stvari začele premikati,” pravi glavni tajnik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije Štefan Kušar in dodaja, da so volilci invalidi še vedno diskriminirani. Za glasovanje se morajo prijaviti, in to nekaj dni prej ter na lastne stroške. Včasih pa se morajo peljati tudi na 50 kilometrov oddaljeno volišče.

Na volišču, prirejenem za invalide, volilec glasuje z običajno glasovnico, ponekod pa s posebno elektronsko glasovalno napravo.

Glasovanje na napravi
Proizvajalec naprav zagotavlja, da je uporaba preprosta in da posebno znanje ni potrebno. Uporabo naprave priporočajo tudi starejšim in tistim s slabim vidom. Volilne komisije namreč invalidnosti ne bodo preverjale.

Tako kot željo po glasovanju na posebnem volišču morajo tudi to željo volilci okrajni volilni komisiji sporočiti do četrtka, in sicer po telefonu, spletu ali pošti. Kušar pravi, da so invalidi z napravo zadovoljni (preizkusili so jo na volitvah 2006). “Edina pripomba je, da je glasovanje omogočeno le v večjih mestih,” še dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.