Slovenija
26123 ogledov

Inšpektorji petim prepovedali kurjenje, globe do 4100 evrov

Komentarjev 43
Popularni
  • Popularni
  • Najstarejši
  • Najnovejši
Pokaži odgovore
  • Snežinko 07:03 28.november 2018.

    Če država ne bi bila tako pogoltna in bi znižala trošarino za kurilno olje bi bilo tudi bolje, kajne? Pri teh cenah pa je marsikdo šel z kurilca nazaj na les, ker je poceni. Preprosta matematika za 1 razred. 2000 ...prikaži več evrov letno za kurilca je za marsikoga misija nemogoče.

    • Avatar vec
      vec 11:55 28.november 2018.

      ja res je, samo potem Jure Leben (falš Magister) ne bi imel službice :)

    • jakec1575 15:04 28.november 2018.

      ker kurilno olje je na zanic napravi ful boljsa resitev? Nimas SO2ja in pm delcev. Vse ostalo je pa isti bulshit. Za male naprave ne velja zakonodaja čiščenja plinov razen filtrov. idealno bi bilo vse prikljuciti na daljinsko ogrevanje ali ...prikaži več podobne sisteme. sam v sloveniji to ni mogoce, ker si vsak kerlc zgradi bajto glih kjer si on hoce. razprsena gradnja 40 let je podrazila to državo in naredila nemogoce obvladovanje in doseganje okoljskih standardov.

    • Avatar praufo
      praufo 18:01 28.november 2018.

      a kurilc je pa boljša zadeva, matr ste pametni, naš les pa lepo trohni v gozdovih in še več ga bo, ko bodo nekateri verjeli tem nebulozam, pri razpadanju lesa se v zrak spusti še več co2, kot če bi ...prikaži več ga skurili, avstrijci se nam lahko samo smejejo

    • Avatar praufo
      praufo 18:06 28.november 2018.

      daljinsko ogrevanje? bravo!, ja kaj boš pa tam kuril? mano iz nebes? lahko pa polemizirava koliko gre energije v nič zaradi izgub na trasi, razen če gre za sistem večjih odjemalcev kot so hoteli, bloki in podobno, ... evo, recimo ...prikaži več nekaj hotelov v kranjski gori ima tak sistem in kaj je energent? sekanci seveda, prej je bila pa nafta ... hmm, le zakaj so zamanjal, mogoče zaradi mode

    • Jana Bejba 15:51 02.december 2018.

      Veste, kaj vam jaz povem... Kurilno olje ti enako onesnažuje kot sama nafta. Dizel isto. Odpadno olje pri radiatorju isto, ko ti začne pokati, ko ga priključiš za ogrevanje. Kaj pa lak na lesenih izdelkih, kot je miza in stoli, ...prikaži več, ki so ti proizvajalci to namerno namazali in ti prodali, čeprav je to škodljivo za zdravje. Kaj pa lubadar po žledu v Sloveniji nastala? Obstajajo rastlinske bolezni. slabosti pri lesu: Les ne mara vode. Les in požar, da je kar joj. Posekano drevo se ne povrne nazaj v en

    • Jana Bejba 15:56 02.december 2018.

      -o celotno drevo ter od vode se napihne. Les ne onesnažuje zraka, ko ga zakuriš. Bolj krivite te stare peči iz časa črne kuhinje, kjer porablja več drv kakor nova kupljena peč. Govorim iz lastnih izkušenj! In prosim za razumevanje ...prikaži več za finančno ogroženost, ki to nekateri imajo. Naj vas opomnim: les ima celulozo -> papir z škodljivo belo barvo, ki ga drugače ne morejo dražje prodati + maščoba -> kompostnik! Kaj pa mačji iztrebki? Nekdo mi je rekel, da v karton? Samo, a ni to že za enkratno uporabo?

    • Jana Bejba 16:02 02.december 2018.

      To je tako, ko so z novim letom prepovedane plastik vreče. Ali so preverili, kaj sestavlja ta peč za kurjenje drva? Samo, g. vsi pristojni, kam pa naj dajo ljudje, ki dobivajo račune iz trgovin ter važnih dokumentov, ki imajo ...prikaži več osebne podatke, če ne v peč za zakuriti? Kako potem uničevati, da ne bi drugi ljudje zlorabljali podatke, ki to odlagajo v reciklažo papirja? Ter kako naj si kot socialno-ogroženi ne morejo dobiti zastonj nove peči, ki morajo to sami plačat v Eko razpisih. Prosm za logiko.

    • Jana Bejba 16:06 02.december 2018.

      In to počne v lastnem zemljišču. Kje pa naj uničuje teh občutljivih papirjev, kot so ti računi? Hm.. Mogoče bi bilo dobro, da ima vsaka komunala posebej peč, da si v miru ljudje zakurijo te račune zaradi zlorabe podatkov ter ...prikaži več pod strogim nadzorom.. To je pač posameznikova stvar, da si mogoče ne prinese plastike sabo. Samo če kurjenje plastike ni dovoljeno. Zakaj potem od 3D tiskalnikov uporabljajo v vročini škodljivo ABS plastiko, kot je prisotna v kuhinjskih pripomočkih?! In za vse ostale..

    • Jana Bejba 16:11 02.december 2018.

      vrste plastike, da proizvajajo plastenke za enkratno uporabo?! Nafta po sebi onesnažuje tako kot vsaka cigareta, ki to snov tudi vsebuje. Tudi že sam premog onesnažuje. Isto za avto-izpušni plini, dizel in te stvari. Les pri izgorevanju pusti beli dim, ...prikaži več ne črni dim, ki to povzročajo črna nafta, premog, ne vem kakšne barve je dizel ter stare maščobe. V dimnikih nastaja saja - črni prah okrog ceveh, ki moraš očistiti vsaj 1x na leto. Mogoče tam ni očiščeno. Kar se tiče kurjenja, vprašajte tabornike

    • Jana Bejba 16:15 02.december 2018.

      Samo o odpadnega olja imajo Ekologi brez meja te neko mešanico za pripravo iz tega naravne sveče, ki ne onesnažujejo. Samo odpadno olje od sončničnega olja, od ponve, ki si pekel nekaj dobrega, se ti rado prižge do rjavo-črno. Ker ...prikaži več je odvisno od vrste olja in njihove lastnosti ter kaj se zgodi v času peke. Kakorkoli.. kurilno olje onesnažuje. In maščoba zelo dobro gori. Samo ne razumem pa, kako lahko energetski svetovalci predlagate lesne pelete - žaganje kot dobra stvar za kurjenje? Kaj pa trske

    • Jana Bejba 16:30 02.december 2018.

      Mislm na suhe trske. Če je moker les, naj se posuši na zrak. Zakaj proti izsekavanju dreves v gozdu? Ker drevesa - same rastline imajo funkcijo delovanja drugačnih pljuč. Drevesa dihajo iz CO2 in izdihajo 02 - kisik. Ki mi ...prikaži več ljudje to rabijo za normalno preživetje. To lahko preverite, ko imate rastlino v nekem prostoru za čisti zrak kakor brez rastline, ki se močno pozna. To so že osnove fizike. Vprašajte naravovarstvenike, tudi za varstvo gozdov. Vir - od 0:40 - 1:25: https://youtu.be/ANUoAdXfA60

    • Jana Bejba 16:35 02.december 2018.

      Popravek zaradi omejenih št. besednih znakov. *Če je moker les, naj se posuši na topli, če ne na vroči zrak, če se le da. Zakaj kriviti nam ljudem, če to povzroča deževno vreme? Da nebi nastajala neka plesen od teh ...prikaži več idealnih pogojev teh mikroorganizmov, tako kot vlaga v stenah ta plesen. Tako kot mokre obleke, ki moraš sušiti zunaj v lepem vremenu. In to kar imate napisano v teh člankih ni vse prav. To, kar sem ti napisala v komentarjih, je prav, kar se tiče v realni praksi.

    • Jana Bejba 16:41 02.december 2018.

      Nismo krivi zaradi stanovanjske problematike, poleg finančne ogroženosti. Zakaj podirati od teh gradenj, ki so zgrajeni iz kamna, tako kot na Primorskem, če tam in na Krasu močno piha veter, kar se tiče o nepremičninah. Tako je narobe govoril energetski ...prikaži več svetovalec na Notranjskem, lastnemu očetu v času birokratskga razpisa od Ekosklada za nove nepremičnine, ki pa moraš v vsakem primeru sam doplačati, pa si enostavno ne moreš privoščiti. Tako, kot sem vam to napisala.

    • Avatar praufo
      praufo 17:41 02.december 2018.

      solata, da te kap

  • Avatar Leon
    Leon 08:17 28.november 2018.

    Moje vprašanje glasi ? Kdo obvesti dimnikarje za pregled kurišča ali kako naj to stori posameznik ,kadar zazna smrad in smog v okolici ? Poznam primer iz MB , ko inšpektor sam odloči ali je kurišče ustrezno ne glede na ...prikaži veča valeči se dim ,ki leže na vso okolico!

    • jgm 17:54 01.december 2018.

      Če sta peč in kurjava ustrezna, dima sploh ni. Iz dimnika prihaja le vroč zrak, ki se v mrzlem zraku vidi kot para, ki se kmalu razblini. Tako da sta dim, ki se vali iz dimnika in smrad, pokazatelja neustreznega kurjenja.

    • Avatar Leon
      Leon 18:15 01.december 2018.

      @jgm............sem istega mnenja ,vendar ne morem prepričati okoljskih inšpektorjev ! Smrad in dim sploh ne merijo ampak samo pregled kurišča ???? Dejansko ni instrumenta za meritev smradu razen nosu ,ki pa mora biti nepristranski in enak za vse .

  • 35affbb0ac5d7a7c598cd9cd2a388735b099c274 10:58 28.november 2018.

    Že res. Ko pa je vrhniški Kemis v ozračje poslal na tone strupenih plinov in v podtalnico spustil ogromno kemikalij pa ni nihče odgovarjal. Ne inšpekcije, ne ministrstva, lokalna oblast, ...nihče. Slovenija je postala tipična za f**anje revežev.

    • srecnii 09:18 30.november 2018.

      vse so kar lepo pometli pod preprogo, mal so razkril tolk da so naivneži vrjel da se vsaj nekaj dogaja, večinoma pa so lepo pometli

  • srecnii 09:16 30.november 2018.

    to ni nič drugega kot dr**nje naroda v glavo

  • jgm 17:50 01.december 2018.

    To kar kurijo v pečeh doma je še najmanjši problem. Kaj mislite kje konča enormna količina folije od silažnih bal? Večinoma jo skurijo kje ob robu vasi.

    • Jana Bejba 17:02 02.december 2018.

      Tudi komunala kuri nereciklirano plastiko ter veliko umazanega papirja, kar se tiče škodljivih sestavin v papirju, ki pobereš to iz novo kupljenih čevljev. Oprosti, to ne moreš dati v rjav kompostnik. Razmišljam, kar se tiče odpadkov od mačjih iztrebkov, da ...prikaži več bi imeli to posebej mali zabojnik/mesec za reciklažo od tega posebnega peska, ki naročiš pri Zoohit-u! Če že ne od plastičnih vreč. Sam bi bilo vprašanje, za koliko €/mesec? Nasploh-A tud za plenice za enkratno uporabo tako kot damski vložki?

  • 154bb981b46dec9676b53ddcf41cbd570c99c952 09:34 28.november 2018.

    Pri zamenjavi kotla smo se odločili za toplotno črpalko, poleg tega zelo ugoden kredit Eko sklada, ni dosti za razmišljati. Seveda morajo biti določeni pogoji izpolnjeni, da TČ optimalno in ekonomično dela.

    • asmas1965 18:22 28.november 2018.

      ja seveda in ta tvoja toplotna črpalka deluje na zrak.Ko ti bodo podražili eklektriko boš pa spet iskal cenejšo varianto.Res je da je elektrika trenutno najcenejši način ogrevanja samo ko bo Serpetinšek to ugotovil ti jo bo podražil.In kaj boš ...prikaži večš potem s to toplotno črpalko???? les je edini dolgoročni vir ogrevanja,ker pa država pri tem ne zasluži dovolj ga hoče ODPISATI

    • TistoPravo 18:50 30.november 2018.

      Točno to. Neka kombinacija je najboljša, z čimcenejšimi invesicijami v grelne aparate....centralna na drva, in za vmesna obdobja in pomoč kot centralna pogori, elektrika...drži se načela, čimcenejša investicija v aparate, kotle,,,radijatorje..,,manj je več, tudi v tem primeru

    • 154bb981b46dec9676b53ddcf41cbd570c99c952 08:40 04.december 2018.

      Sosed ima toplotno črpalko 12 let in se glede na podražitve elektrike še vedno splača bolj kakor, če bi drva kupoval. Pa ne samo to, drva je potrebno tudi klati, zlagati, peč se čisti, dimnikar, glejta takole vama bom povedal, ...prikaži več do nakupa TČ smo imeli drva in verjemita mi, sam sem žagal (hlodovina), klal, investicija v cepilec je samo za našo hišo previsoka, da bi se mi obrestovalo, zlagal/sušil...in ostalo. vse to pri TČ odpade. Za rezervo in prehodna obdobja imam v dnevni sobi kamin.

  • Nires 08:14 28.november 2018.

    @mib Ne piši če ne veš za kaj se gre. Peči na polena pa res ni problem kupit pri nas. Recimo: https://www.merkur.si/ogrevanje-in-hlajenje/kotli-in-oprema/kotli-na-trda-goriva/

    • mib 08:27 28.november 2018.

      Z vsem dolžnim spoštovanjem..., ampak tukaj ti ne veš zakaj se gre... pokazal si na uplinjevalne kotle z kontroliranim zgorevanjem, ne pa klasične peči na drva. Hmm, drugič raje bolj pazljivo preberi in članek in komentar.

  • optimist11 20:50 29.november 2018.

    Pri nas danes ne moreš po ulici. Ljudje kurijo kar jim pride pod roke. Domov si pripeljejo odpadno pohištvo, kurijo sveže posekan les...Katastrofa.

    • srecnii 09:19 30.november 2018.

      to ti misliš, mi smo drva prodal suha 200m++, zdejle je sam en vzel mokra posekana letos avgusta za drugo leto, vseh tistih 200m+++ smo posekal lan

  • Avatar praufo
    praufo 14:33 28.november 2018.

    to je spet en blef in luplenje državljanov, ki bodo osiromašen žakelj le simbolično napolnilni, ampak važno je da je narod v strahu ... zdej so začeli s temi PM delci, a pred 100 leti, ko niblo ne plina, ne ...prikaži več nafte pa štroma ponekje za kurit, pa ni blo pm delcev ... seveda so novi kotli boljši, ampak čez noč se jih ne da zamenjat, sicer pa ne razumem kdo kuri moker les, kaj je to moker sveže posekan ali nekaj le na dežju, ker razlika je očitna, treba ga je dati v kurilnico na suho, pa bo gorel kot

  • mib 07:29 28.november 2018.

    Zelo dober članek na tematiko s katero se dnevno srečujem in opažam, da ljudje dejansko nimajo pojma kaj vse to pomeni. Kar v članku ni eksplicitno navedeno, ampak se skriva za stavkom odredbe"preseganje emisij pri zgorevanju goriv", je dejstvo, da ...prikaži več v RS ne morete več kupiti, ne smete montirati in uporabljati klasičnih kotlov na polena, torej peči na drva kot jih večinoma ljudi pozna. Razlog je, da s klasičnim načinom kurjenja, brez regulacije zgorevanja, teh emisij ni moč doseči.

    • Avatar praufo
      praufo 17:58 28.november 2018.

      si pa pameten, da se kar kadi, kaj pa recimo kamini na polena, ki jih še vedno vgrajujejo v novogradnje, kje maš tam regulacijo, pasivno gorenje in 30% ali manj izkoristka ampak če se dovaja dovolj kisika in je dovolj ...prikaži več visoka temperatura, čisto lepo gori in ne verjamem, da gre prav dosti teh famoznih delcev v zrak

    • mib 07:18 29.november 2018.

      hmm, ok, to je bilo zadnjič, da sem se oglasil..., ampak imam samo 500 znakov in premalo časa, da bi vse pojasnil. No kar praviš za kamine na polena popolnoma drži, drži kar opisuješ in na to temo sem govoril ...prikaži več in opozoril tržnega inšpektorja... njegov odgovor: ja res je čudno ampak tako pač je. V glavnem pameten gor pameten dol, dejstvo je, da v podjetju kjer delam ne smemo več proizvajati in prodajati klasičnih peči na polena. Grem pa v Merkur in vidim celo falango kaminov,no pol pa bodi pameten

    • Avatar praufo
      praufo 08:32 29.november 2018.

      ej kolega, sej te nočem žalit, ampak poglej ogenj je bil od nekdaj in še bo, je pa pri nas, pa tudi v bruslu preveč "strokovnjakov", ki samo tuhtajo, kako zakomplicirat življenje ... ne vem zakaj so ti delci ratal ...prikaži več tak problem, če je tako, potem naj prepovedo vsako kurjenje v naravi, da ne omenim kresov, ki bi jih moral strogo prepovedat, da ne bi bilo slučajno kakšnih delcev ...

    • Avatar praufo
      praufo 08:32 29.november 2018.

      kurjenje lesa po domovih še zdaleč ni največji problem onesnaževanja ... koliko svinjarije spustijo letala, ki vseskozi frčijo nad nami, pa razne tovarne, da ne govorimo o živinorejcih ... in še in še

  • TistoPravo 18:53 30.november 2018.

    Najprej naj ponudijo primernomalternativo, ne pa da županje samo asvalt procente pobirajo! Aia zdej so naasvaltirali, alternative ne bo..,nalsednje par mandatov bo treba vse te javne rasvetljave in asvalte plačevat....pol pa tastar že pomremo, tamladi pa pojma nw bodo imel...da ...prikaži več se od 80tih prejšnjega stoletja ni nič novrga v bistvu naredil, še vedno enaka industrija in kurjenje...vse na peš

  • Jana Bejba 16:50 02.december 2018.

    Hm.. plastika ali te snovi, ki ima sledi klora.. Ha.. ha.. Zakaj pa potem klor prodajate za 2 litra za 55 centov v Eurospin-u ter vse škodljive kemikalije? Zakaj pa ne kaznujete komunalce, kakor dodajajo klor v vodovodni sistem ter ...prikaži več enako velja ko klor dodajajo v bazen, čeprav je to škodljivo za zdravje ljudi?! Ker klor onesnažuje okolje, zelo strupena stvar. Če bi lahko namesto klora uporabljali kislino - kis, ki sami vodi uničuje te prisotne mikroorganizme od vsakega dežja. Obstaja kisli dež.

    • Jana Bejba 16:55 02.december 2018.

      Od klora so včasih pobijali ljudi v času svetovne vojne. Dodajajo pa klor noter v vodovod, samo da so ljudje nekako mirni, ki to vodo iz pipe pijejo in še druge težke kovine kot je aluminij, ki se nalaga v ...prikaži večv možganih, ki sčasoma povzroča demenco! So še drugi vzroki za demenco! Določene vrste škodljive plastike povzročajo raka. Kot je PET - 1, PVC - 3, PS - 6, Ostalo - 7, ABS škodljiva plastika od 3D tiskalnikov, ki segrevajo. MDF- lesnega pohištva od škodljivega lepila. Viri so v ANG in v SLO.

    • Jana Bejba 17:16 02.december 2018.

      G. vsi pristojni na ministrstvu za okolje na ta vir iz leta 2005 o lesu: https://www.zurnal24.si/slovenija/so-drva-res-bolj-ekoloska-kot-kurilno-olje-258152

  • jakec1575 09:49 28.november 2018.

    Ene 200 kazni pa bodo kar naenkrat vsi nehali kuriti sranje. Slovenca moraš po prstih, kot v Avstroogrski. Če nima nadzora krade, laže, goljufa ali mu je vseeno. No to velja za kateregakoli državljana katerekoli države. Slovenija samo še ni ...prikaži več razumela, da nadzor in oštre kazni morajo biti. očitno je v 80% narava človeka, da krade, goljufa itd. Imate ekosklad itd. obnovite peci.

  • Komentirajte

    Za oddajo komentarja se morate registrirati. Nimate uporabniškega računa? Registracija je hitra in enostavna, registrirajte se in vključite v debato.