Zdravje /zdravje/aktualno
2956 ogledov

Mojca Zvezdana Dernovšek: Poraba psihiatričnih zdravil bi morala biti še večja

Komentarjev 25
Popularni
 • Popularni
 • Najstarejši
 • Najnovejši
Pokaži odgovore
 • xtooth 11:07 04.november 2019.

  Jaz pa imam obcutek da se ne bom nikoli pozdravil .. pa me to niti ne moti, ne pri delu, ne pri govorjenju .. nikjer .. jemljem razlicna zdravila ze vec kot pet let in se nic ne spremeni

 • windrose 06:35 12.januar 2016.

  Sicer pa mislim, da gospa doktor podcenjuje svoje paciente.Resno.Ce so se naucili, in to perfektno, odigrati ali oponasati svojo dusevno motnjo - npr. klinicno depresijo ali psihozo-potem pa ni vrag, da se ne bi naucili oponasati ...prikaži več tudi ucinkov psihiatricnih drog,kot sonekontrolirano trzanje ( diskinezija), tresavica in nemir ( akatisija), custveno otopelost in obup ( disforija)kognitivno otopelost in pomanjkanje volje ( avolicija, anhedonija , alogija, akinezija)motnje delovnega, kratkorocnega in avtobiografskega spomina,diabetes, prolaktemijo, nekontrolirano rejenje, kardiovaskularne in genitourinarne tezavekakor tudi skrcenje mozganskega korteksa.Pravzaprav jim ne bo treba nicesar oponasati, kajti ti ucinki se pojavijo pri "zdravih" in "bolnih" ljudeh, ki jemljejo nevroleptike ("antipsihotike")kakor tudi (s poskusi dokazano), pri opicah in mackah.

 • windrose 06:13 12.januar 2016.

  Gospa doktor v clanku pove da se smatra za biolosko usmerjeno psihiatrinjo.Bioloska psihiatrija je torej stroka utemeljena z biologijo, z znanostjo.... kajne?Bioloske spremembe na mozganih je mozno izmeriti in dokazati..Ali res?Bioloska psihiatrija "ve" da so ...prikaži večo psihiatricne bolezni posledica nepravilnega delovanja mozganov, oziroma pomanjkanja nekaterih snovi v mozganih.- "Depresija je posledica primanjkljaja oziroma neusklajenega delovanja biokemičnih snovi v možganih"Te trditve,bolje receno, ti aksiomi bioloske psihiatrije so seveda znanstveno dokazane, podprte z resnimi, strokovnimi raziskavami, mar ne?Presentljivo, niso.Ne obstoja niti ena znanstvena raziskava ki bi podprla tezo o pomanjkanju npr. serotonina kot vzroku za depresijoobstoja pa veliko raziskav ( prva je bila narocena s strani ameriskega kongresa ze l 1992) ki to tezo ovrzejo.http://time.com/3829565/is-the-link-between-depression-and-serotonin

 • windrose 15:09 08.januar 2016.

  Psihiatricna zdravila, se posebej nevroleptiki ( "anti-psihotiki") so nevarne, nevrano-toksicne substance, s katerimi bi morali ravnati skrajno previdno, ne pa, kot zdaj v praksi, jih predpisovati na horuk - in to za nepsihoticna stanja.Se pred par desetljetji se nevroleptiki ...prikaži več skoraj niso uporabljali izven sekundarne zdravstvene oskrbe, sedaj pa je vec kot polovica receptov za "anti-psihotike" prepdisana za stanja/ motnje kot so bulimija, insomnija, depresija, anskioznost in avtizem.Zalostno je, da se zdravniki ne zavedajo, ali pa se ne zelijo zavedati, nevarnosti uporabe teh substanc, njihovega vpliva na mozgane in organizem nasploh.Informiranost pacientov, kaj jim je bilo predpisano in kaksne so mozne posledice teh zdravil, je prakticno nicna, in zdravniki se ne zavedajo moznih pravnih implikacij.Zelo zalostno in zaskrbljujoce.

 • mph 11:04 03.januar 2016.

  Po mojem bo zdaj kmalu sledila ovadba iz "stroke" za ji odvzeti licenco, ker si je drznila povedati po resnici.

 • windrose 06:32 12.januar 2016.

  No, tole je zelo zanimivo ( iz clanka)"Lahko se naučite odigrati katerokoli duševno motnjo in jo perfektno odigrate, ne boste pa mogli odigrati učinka zdravil, ker je ta tako globoko telesen, tako specifičen.Iz odziva ljudi na zdravila ...prikaži več lahko potrdimo oziroma ovržemo nekatere diagnoze." ( .M.D.)Zanimivi sta dve stvari :1.Ocitno ljudje v praksi "odigravajo", torej fejkajo, dusevne motnje, ( in to perfektno?:) - zakaj le??Najbrz "depresivci" odigrajo klinicno depresijo, ker si zelijo bolniskega dopusta, "shizofreniki" pa odigrajo shizofrenijo zaradi invalidske upokojitve?In te dusevne motnje odigrajo tako perfetkno, da jim klinicna , bioloska psihiatrija ( stroka, utemeljena z biologijo, z znanostjo...)ne more dokazati, da v bistvu nimajo - "napacne ravni oziroma neusklajenega delovanja biokemicnih snovi v mozganih", In morajo z odzivom na zdravila potrjevati "pravilnost diagnoze"?2. Res me zivo zanima, ka

 • tooomy 12:50 03.januar 2016.

  Popolnoma se strinjam s tabo.

 • Avatar Zala
  Zala 12:18 03.januar 2016.

  Država je dolžna ustvariti pogoje za delo, spodobno življenje, izobraževaje in zdravstveno zaščito ..... .... ... V kakšni psihični kondiciji pa naj bo človek, če z delom ne zasluži dovolj za spodobno življenje, če gre Podjetjev stečaj in so vsi ...prikaži veči poplačani, razen delavca, če pred upokojitvijo ugotovi, da mu prispevki in davki že nekaj let niso poravnani, če za zdravljenje otrok zbiramo zamaške, tečemo, organiziramo dobrodelne koncerte ........ se čudim, da se komu res ne strga film in jih nekaj pošlje na oni svet. Bi se verjetno uradniške ri.ti malo premaknile, tako pa nam sedaj še dopovedujejo, da smo malo ali bolj moteni in, da obstajajo zdravila za te naše "motnje in stanja". ..... ..... ...... .... ....... Ampak, ker smo že prislovično prepirljivci in tam kjer se kregata dva ima tretji dobiček se ne bo nič spremenilo, samo otroke so že začeli pitati z antipsihotiki, antidepresivi ..... itd. Slovnski hlapci in dekle se ukvarjajo s kostmi in referendumi ..... .... farmacija jim tačas

 • AnzeSmolej 07:34 03.januar 2016.

  aja samo potem bi farmacevti bili ob milijone, to pa ne smemo dopustiti kajne?!

 • blueone 23:05 03.januar 2016.

  Psiha je tabu...drugače pa mislim, da pretiravanje z nobenimi zdravili ni dobro...včasih je že en prijeten pogovor veliko več, kot pa 100 zdravil!

 • mirror 23:03 03.januar 2016.

  Večjo porabo zdravil želi samo tisti, ki ima od prodaje koristi. To so pa farmacevtske družbe in tisti ki prejemajo provizije za predpisana zdravila.

 • h3o 14:03 03.januar 2016.

  če psiho zdravijo s tableti in imajo učinek spremembe psihe, je to navadno DROGIRANJE

 • becar 13:29 03.januar 2016.

  Oba sta povedala na najboljši možen način. Dajmo se filat s tableti, da bomo pozabili, da je vse drugo v p.....

 • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:03 03.januar 2016.

  Preber si cel članek preden komentiraš.

 • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:01 03.januar 2016.

  Popi-> Ravno o tem je govorila da bi se marsikdaj dal brez zdravil. Sam če pa prebereš sam naslov pa dobiš napačn občutek. Za kar si si pa sam kriv. Vse si preber pol pa komentiraj.

 • Avatar praufo
  praufo 12:42 03.januar 2016.

  Primer : Šef te vsak dan zmerja z budalo in nesposobnežem, prideš domov ves slabe volje, kakšnega spiješ in greš jutri spet na šiht. Spet ista zgodba. Mera je enkrat polna in se sesuješ. Greš k zdravniku, poveš stanje, on ...prikaži več ti napiše antidepresive in možnost obiska psihiatra, ali še kaj več, pa seveda bolniška. Se pravi, šefa ne zamenjaš, ampak jemlješ neke nepreverjene strupe, poslušaš šrinka za 70€ ali več na uro v privat sferi, greš malo pogledat določene ustanove in to je to. Ampak šefa še vedno nisi zamenjal. Kaj to pomeni ? To je tipično delovanje farmacije, ki obvladuje medicino. Če zbanaliziramo, ko opaziš, da avto začne rjaveti ali gniti, ga prepleskaš in barvaš ga do onemoglosti, dokler kovine ni več, ampak samo še kit in barva. Kako in zakaj rjavi te ne zanima, ker za zamenjavo nimaš dnarja, ampak flikaš. In to je naše zdravstvo, čista flikarija, kjer barve prodajajo farmacevti.

 • Lavdan 11:46 03.januar 2016.

  Ta punca misli, da smo v Sloveniji sami UFO-ti. Enga spiješ in enga prižgeš in si miren ko bubica, a ne zagiftan s strupi ki jih propagira.

 • Papaja Popi 11:29 03.januar 2016.

  Očitno rad ješ zdravila.Če pa ji verjameš pa tudi prav.

 • mph 11:03 03.januar 2016.

  Se strinjam, na prvi pogled si mislim, kako super bi bilo, če bi bilo več takih zdravnikov.

 • Papaja Popi 09:30 03.januar 2016.

  Vsi bi nas radi navadili na zdravila, da zaslužijo.

 • Komentirajte

  Za oddajo komentarja se morate registrirati. Nimate uporabniškega računa? Registracija je hitra in enostavna, registrirajte se in vključite v debato.