Magazin
55 ogledov

Postelja, ki se postelje sama

Komentarjev 3
Popularni
  • Popularni
  • Najstarejši
  • Najnovejši
Pokaži odgovore
  • Euterpe 18:22 14.junij 2012.

    Kako lahko ˝dobesedno˝ mrcvariš slovenski jezik? Jezik v ustih že, slovenski jezik pa bolj težko. Razen če se lahko nanj spraviš s skalpelom?Kar pa se tiče postiljanja, pozna slovenščina dva glagola - dovršnega in nedovršnega, pri čemer je glagol ...prikaži več ˝postlati˝ (v tem primeru ˝se postelje˝) dovršen, glagol ˝postiljati˝ (v tem primeru bi bil v obliki ˝se postilja˝) pa torej nedovršen. Pri Žurnalu sicer ne postiljajo (in ˝posteljajo˝ seveda prav tako ne), a vseeno povsem pravilno posteljEjo.SSKJ:postláti -stéljem dov., postêlji posteljíte (á ẹ́) pripraviti, urediti ležišče: zjutraj postelje in pomete; otroku je v vozičku mehko postlala; postlal si je na klopi; sam si zna postlati / postlati posteljo / otrok že sam postelje zna postlati / ekspr. raca postelje gnezdo s puhom ∙ ekspr. dobro, slabo so si postlali so, živijo v dobrih, slabih gmotnih razmerah; kakor si si postlal, tako boš ležal tvoje (dobro, slabo) življenje bo posledica tvojih prejšnjih odločitev postlá

  • Aquila968 17:51 13.junij 2012.

    "Postelja, ki se postelje sama."http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&expression;=postiljanje&hs;=1Očitno pri Žurnalu posteljajo. Ah, škoda besed o tem, kako dobesedno mrcvarite slovenski jezik. Pred nekaj dnevi je bil objavljen članek v zvezi z nogometnimi tekmami evropskega prvenstva v popolni "fuzbalerski slovenščini":<br ...prikaži več />Gol Nemčije, prečki Portugalske"...ki je s podplato, sicer z izkrčeno nogo, startal na nemškega vratarja Manuela Neuerja in bil nagrajen z rumenim kartonom..."

  • Euterpe 18:24 14.junij 2012.

    postlán -a -o: lepo postlana postelja; gnezdo je bilo postlano s suho travo in dlako ∙ ekspr. v mladosti mu ni bilo z rožicami, mehko postlano živel je v pomanjkanju; imel je velike skrbi, težave ♪(http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&expression;=postlati&hs;=1)Slovenski pravopis:<br ...prikaži več />postláti -stéljem dov. postêlji -íte; -àl -ála, -àt, -án -ána; postlánje; (-àt) (á ẹ́) komu ~ otroku v vozičku; postlati kaj ~ posteljo(http://bos.zrc-sazu.si/c/SP/neva.exe?name=sp&expression;=postlati&hs;=1)Pa lep dan želim! :)

  • Komentirajte

    Za oddajo komentarja se morate registrirati. Nimate uporabniškega računa? Registracija je hitra in enostavna, registrirajte se in vključite v debato.