Pod streho /pod-streho/varcna-hisa
59402 ogledov

Primerjava: toplotna črpalka ali peleti in kaj ima pri tem omrežnina

Komentarjev 73
Popularni
  • Popularni
  • Najstarejši
  • Najnovejši
Pokaži odgovore
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:53 06.januar 2024.

    Ne vem kaj je s plinom narobe,ki ima najmanjšo zastrupljanje za okolje.Če je to zaradi politike,pol naj grejo vsi u mp3

    • alen04 12:50 06.januar 2024.

      Ja, prav imaš, tudi jaz ne razumem tega. Pomembno je, da bo Golob štromarijo zafilal z €, to so dejstva, to ni pripadnost, da ne bo pomote. Star Solar...

    • Ender3 13:00 06.januar 2024.

      alen04 pomembno je, da se v naprej preračunava in spekulira o tistem, kar morda šele bo..Glavno je, da se lahko Goloba kritizira in obtožuje..Zelo priročno..

    • alen04 13:13 06.januar 2024.

      ender, ravno Golob je ta, ki forsira in z odloki ukinja rabo energenta, ki najmanj onesnažuje okolje. Ja, prav imaš Goloba se kritizira oz. ne dojemam bistva, da se umika energent, ki je najmanj škodljiv okolju. Razlagam/o si, da je ...prikaži veče potrebno elektro lobije nahraniti. Upam, da bo referendum na to temo (NSi). Takrat bo znana "podpora" elektro lobijem.

    • Kmodri_ 13:51 06.januar 2024.

      Plin smrdi po Putlerju, ki je začel osvajalsko vojno proti EU!

    • scream 20:44 06.januar 2024.

      ja seveda....rafinerija plina je malo boljša od rafinerije nafte....je pa ša naprej daleč umazana od ostalih zadev....razen premoga......pa tud, k plin kuriš je produkt isti kot pri vseh termoelektrarnah, se pravi je CO2 problem.. najbolj čista energija je jederska.....samo naš ...prikaži večš vrli narod, k je čedalje bolj levičarski in dobiva raka na tretji joški zarad mikrovalovke, to čedalje bolj zatira

    • neki123 08:45 08.januar 2024.

      zato ker se je židovski američan spomnil da bo gospodarsko uničil Rusijo in Evropo in ne smemo več uvažati poceni ruskega plina... bomo vsi štrom fural eni bodo pa bogateli na račun tega ko bomo mi obubožali...

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 08:51 06.januar 2024.

    Vsi, ki imate to možnost se ne odrekajte varianti, da kurite navadna drva.. Torej ali obdržite to varianto kot rezervo ali pa kupite peletno peč, kjer jo zgolj z menjavo vratic spremenite v peč na drva...Na tem področju bo namreč ...prikaži večeč še veliko stresa...Še posebej, ko bo tudi najbolj zarukanim jasno, da zeleni prehod kot so si ga zamislili kreteni v Bruslju, v takšni obliki in v takšnem času ni možen...

    • Avatar NickMason
      NickMason 09:00 06.januar 2024.

      Drva so že zdavnaj orng predraga,edino če jih kradeš pa da te ne dobijo,dela z njimi pa tudi veliko in vsako jutro imaš mrzlo,zato je z drvmi še toliko dražje ker vsak dan na polno kuriš.

    • Avatar Iuckyss
      Iuckyss 09:26 06.januar 2024.

      Drva ne bodo nikoli 1000 evrov po metru, vsi ostali energenti pa lahko to ceno dosežejo in presežejo, mislim v ceni KWh. To iz preprostega razloga, ker je Slovenija gozdnata dežela in bi se v primeru bistvene podražitve drv, več ...prikaži več državljanov ukvarjalo s tem in bi nastala konkurenca... Voda je lahko dražja od nafte v puščavi, ob potoku v Sloveniji pač ne...

    • rd2dmk2 10:15 06.januar 2024.

      luckyss v SLO konkurenca ne obstaja, tud pri drvih ne. kaj misliš da bo nekdo prodajal drva precej ceneje. kdo pa je ta osel. rajš pusti drva v gozdu, kot pa da bi delal za majhen zaslužek. in to vem, ...prikaži več ker tako je že nekaj let. 10 let nazaj je bil en v vasi, potem je pa pol vasi to delalo, je bilo kaj cenejš? NIČ. tako da nas zgodovina uči. je pa takole pred mnogo leti je revirni gozdar lahko odkazal čiščenje gozda pa si prišel do pocen drv. dons ti lastnik ne da.

    • Avatar Iuckyss
      Iuckyss 10:29 06.januar 2024.

      Glej, jaz sem takšen osel, ki pušča drva v gozdu in kupuje pelete...Če bo situacija drugačna bom spet dovolil sečnjo po sistemu pol - pol... Torej ti si lahko v mojem gozdu brezplačno nasekaš recimo štiri klaftre, če jih dobaviš ...prikaži večš tudi meni toliko.. Ampak jaz bom še vedno ta drva prodal in kupoval pelete ;)

    • vzev 10:39 06.januar 2024.

      NickMason. Ne vem kje ti kupuješ drva. Če jih greš kupiti v Merkur se vsekakor draga. Če jih kupiš v hlodih, pa precej cenejša. Imaš pa potem malce dela in je. Za mene to ni nobena težava. Rajši to kot ...prikaži več pa da bi hodil v neke fitnese.

    • alen04 12:49 06.januar 2024.

      Lucky s tezo drva ne opustiti, se v celoti strinjam. Imamo TČ, peto sezono in vem, da bo Golob poskrbel za svoje lobije štromarske, zato pričakujem porast cene el. energije tudi dalje. Ob zamenjavi, čez cca. 10+ let, bo zagotovo ...prikaži več litoželezni kotel vzel, zalogovnik in neko osnovno krmilje.

    • Avatar Iuckyss
      Iuckyss 13:36 06.januar 2024.

      Golob skrbi da imamo slovenska gospodinjstva še vedno poceni elektriko..Kakšen pa bo evropski pritisk po "solidarnosti" ob umirajočem gospodarstvu, bomo pa še videli..Vsekakor bo prej redukcija v Ljubljani kot v Bruslju..Pa ne po naši krivdi..

    • Avatar NickMason
      NickMason 13:40 06.januar 2024.

      Ogrevanje za celo sezono plačam cca 1300eur na varčnih elek. radiatorjih (2 štuka),24/7 imam toplo brez da kaj delam ,grajfar drv je pa 950 -1100eur in treba še vse razrezat pa zlagat ,in kot sem napisal,vsako jutro pa imaš hladno!!! ...prikaži več in nazadnje je grajfer premalo,ampak vsak ima svojo računico,hiša stara ali nova ,karkoli,vse vpliva,če imaš zanič bajto te rešijo samo drva in nenormalno kurjenje,če imaš vsaj okna dobra si zmagal in je že na elektriko računica.

    • vzev 14:02 06.januar 2024.

      Kaj imaš mišljeno kot grajfer ne vem? Lahko ti pa povem, da nisem niti blizu 1000€ na leto. Ne vem kakšno hišo imaš ti. Toda jaz zjutraj nimam nikoli hladno. Hiše se ne ohladi tako hitro. Kuriti pa tako moraš, ...prikaži več ker drugače pogori, zato pa ti je čisto vseeno kakšno imaš fasado/okna, ker je hiša vedno topla. Pa tudi če naredim par cm dodatne fasade, bom še vedno moral dati drvo v peč, da ne ugasne.

    • vzev 14:05 06.januar 2024.

      In 1300€ za dva štuka. Jaz nisem niti pri 1000€ za tri štuke (pritličje, 1 nadstropje in mansardo). Tako, da se mi računica nikakor ne izide. Če grem v toplotno črpalko + fasado + novi okni, bom za to plačal ...prikaži več vsaj 40.000€. Kdaj se mi bo to povrnilo? Tako, da je to pač slaba investicija.

    • vzev 14:07 06.januar 2024.

      In kar pozabljaš. Kako boš ogreval hišo, ko bo padlo omrežje. Npr. kot je bilo pred leti zaradi žledu, ko so bili nekateri brez elektrike po več kot teden?

    • Avatar NickMason
      NickMason 14:21 06.januar 2024.

      imam dva prostora z štedilnikom,premog brikete na zalogi,nič me ne more presenetiti,da ne bi na toplem bil,drgač pa soseda ima posla z drvmi in mi vse poroča koliko je koštalo itd,ker imajo vsi službo je kot sem rekel ,vsak dan ...prikaži več ima mrzlo hišo in vsak dan na polno kuri ,drugo je pa to,ko zi el. omrežje pade centralne ne moreš kurit ,ker ti peč raznese,zako da ni izgovor kako je takrat ko ni elektrike,isto kot jaz ne more nič,če nimaš štedilnika v rezervi.

    • vzev 14:48 06.januar 2024.

      Če ni elektrike, meni peči ne raznese. Če ni elektrike mi samo pomeni, da bolj dolgo traja, da zagreje spodnje nadstropje. Ker potem pumpa ne dela in zato najprej greje zgornje nadstropje. Topla voda gre najprej na vrh, šele nato ...prikaži več pa jo greje spodaj. Sem pa brez težav kuril ko ni bilo elektrike in ni šlo nič v zrak.

    • vzev 14:56 06.januar 2024.

      In koliko stane je pač odvisno kje drva kupiš. Če jih kupiš v Merkurju, je drago kot žafran. Če jih kupiš kje drugje, pa ni takšna cena. Lahko preveriš na bolhi. Zdajle ti narezana drva prodajajo po 80€. To pomeni, ...prikaži več da 10 kubikov narezanih drvi z dostavo, dobiš za 1000€. Če jih kupiš v hlodih, se pa zmeniš še za manjšo ceno. In tega sam ne pokurim v eni sezoni.

    • vzev 14:56 06.januar 2024.

      Ne razumem pa kako imajo vsak, dan mrzlo hišo. Kaj nimajo nič fasade? Ker ko jaz pridem domov, ni mrzlo. Hiša se ne ohladi tako hitro. Je pa res, da je potrebno kuriti. To je pa odvisno od človeka. Ali ...prikaži več mu to ustreza ali ne.

    • Avatar NickMason
      NickMason 14:58 06.januar 2024.

      Tako je moj fotr govoril in je začela peč puščati,ko jo je zamenjal ,ko tako počel,celo izklapljal je pumpo ,da je peč grela dlje in je šlo v maloro,drgač pa rešiš zadevo z ups-baterijo ,da pumpa dela vsaj dokler je ...prikaži več preveč naloženo pa potem kuriš minimalno,ali bolje nič.

    • vzev 10:37 07.januar 2024.

      Zakaj bi pa izklapljal pumpo, da bi peč grela dlje? Za to lahko zapreš radiatorje ali pa zapreš dovod za posamezno nadstropje. Ali pa druga možnost, pripreš dimnik, da gori počasneje. Ali pa loputo za dovod zraka. Zaradi nedelovanja pumpe, ...prikaži več pa peč ne poči, temveč, kot sem napisal, najprej začne greti zgornja nadstropja.

    • vzev 10:37 07.januar 2024.

      Peč bi lahko počila zaradi previsoke temperature, toda za to imaš varovalko, tako da ne poči peč, temveč se prej zniža pritisk z izpustom. Ja, vem da bi pumpo lahko rešil z kakšnim dodatnim napajanjem, toda tega ne potrebujem, ker ...prikaži večr stvar deluje brez elektrike.

    • Avatar NickMason
      NickMason 10:43 07.januar 2024.

      OK,res ni počila,ampak je začela puščat,daj ne bluzi,krneki brez veze dokazuješ,če si ti usekan ne pomeni da so vsi.Ko bo -20 in daljši izpad elektrike ti samo kuri na polno kdo ti brani.

    • rd2dmk2 11:16 07.januar 2024.

      mogoče pa je peč začela puščat, ker je prerjavela, zaradi kondenza. najslabše za vse peči na segrevanje je greti pa hladiti, torej na bi stalno bila neka temperatura

    • vzev 11:20 07.januar 2024.

      Ne vem kako imate narejeno drugi, vem pa kako imam jaz. V času žleda, sem lepo kuril cel teden, pa ni šlo čisto nič v zrak. In, daj mi razloži zakaj bi začela peč puščati, če ni elektrike? Ni nobenega ...prikaži več razloga za to. Če bi res prišlo do pregrevanja, pride do samodejnega znižanja tlaka z izpustom.

    • vzev 11:20 07.januar 2024.

      Se pa zavedam, da so nove peči precej zakomplicirane z raznimi senzorji. Zato pa ne mislim, menjati peči, dokler ta deluje. Pa se lahko "zeleni" še tako oglašajo.

    • Avatar NickMason
      NickMason 11:53 07.januar 2024.

      No tu se pa strinjam,ne poslušaj nobenega, ker te samo še fino košta in živce parajo,vsak ima svojo računico,zeleni pa naj se razpotegnejo po dolgem in počez.Ve se kaj se ne sme kurit ,plastiko in podbno sranje ,dokler je kurjava ...prikaži več uradno naprodaj se nimaš kaj sekirat,ne delaš čisto nič spornega.

  • Jernej65 09:21 06.januar 2024.

    Sem trikrat prebral članek, a mi še vseeno ni popolnoma jasen izračun. Pri porabi elektrike za toplotno črpalko, je izračun narejen na način, kot da brez toplotne črpalke sploh ne bi imeli električnega priključka. Vsa omrežnina na priključno moč je ...prikaži več prišteta k porabi toplotne črpalke, kot da drugih porabnikov elektrike sploh ni.

  • Avatar jezeran
    jezeran 09:36 06.januar 2024.

    kuhinjski šporhet na drva je zakon, sploh za stare gradnje. Segreje celo nadstropje

    • alen04 12:52 06.januar 2024.

      Res je, se strinjam. Nekaj dela tudi je, imel sem pred TČ drva, več kakor 25 let in sem že napisal, da ob zamenjavi, čez x let, vedno bolj razmišljam o vrnitvi na drva. Omrežje je že danes u kur.., ...prikaži več ob vedno večjih priklopih SE in TČ, bo še bolj obremenjeno, drva so le drva, četudi gravitacijska toplota, ko štrom crkne, so vsi na hladnem.

  • Gandolf 11:07 06.januar 2024.

    Poleg toplotne stoji še stara peč na kurilno olje. Spet se bo kadilo!

    • alen04 12:58 06.januar 2024.

      Zelo pametna odločitev. Mi imamo kamin v dnevni sobi, služi predvsem za prehodna obdobja in za primer redukcije, žledolom, vetrolom....

  • Avatar Suli
    Suli 12:04 06.januar 2024.

    Tem izračunom jaz rečem reklama, ker so toliko površni, da marsikoga boli glava ko nasede, a noče priznati! Vsaka vrsta ogrevanja, ki pride na trg je "poceni" približno pet let. Ko se odločimo za menjavo načina ogrevanja malo kdo upošteva ...prikaži več ceno nove naprave, montažo, tekoče stroške ogrevanja in vzdrževanja cenovno v času, ko bi prišel na nulo, če bi še vedno uporabljal prejšnji energent. Takrat se šele vidi ali je upravičena takojšnja menjav ali ko se naprava iztroši.🤔

  • mihatirs 08:10 06.januar 2024.

    toliko napak v članku, da sploh ne vem kje bi začel...predpostavke vse nekaj na pamet..tako da govoriti o prihrankih na tak način tudi za približek ni.

    • Avatar NickMason
      NickMason 09:04 06.januar 2024.

      Vsak ima doma svojo računico in ni treba nikogar poslušat ,s članki narod samo strašijo in zavajajo.

  • oneh 12:46 06.januar 2024.

    Sam imam podobne toplotne potrebe kot so v članku (150 kWh/m2) se ogrevam s TČ in so mi naračunali moč 6,9 kW v prvem bloku. Toliko sem dosegal, ko še sploh vedel nisem za bloke. Sedaj sem glavno ogrevanje sanitarne ...prikaži več vode prestavil v blok 3 pa je max moč v prvem bloku 5,25 kW. Ker je minimalna moč za moj priključek 4,7 kW mi ogrevanje s TČ nabije konico za 0,55 kW in ne za 10 kW. Imamo pa svobodo in levaki- a še plešete?

    • Ender3 13:25 06.januar 2024.

      Kje hudiča najdeš toliko časa za menjavo ogrevanja, ko pa si stalno prisoten na forumih..Svobodo in ples pa si itak čisto zanimaril..

  • Kmodri_ 11:26 06.januar 2024.

    Rezultat vseh teh zelenih pritiskov bo, da bodo ljudje kurili vse kar je mogoče!

    • alen04 12:53 06.januar 2024.

      Verjetno res.

    • Kmodri_ 13:50 06.januar 2024.

      Ja, ljudje, v Sloveniji taka energetska revščina, da so celo najrevnejši Rusi izgledajo bogati!

  • pilotko 09:58 06.januar 2024.

    Amerika je zaradi svoje koristi EU razstrelila plinovod in nas odrezala od poceni čiste plinske energije z Rusije. V EU pa usrani ne upajo povedati resnice ljudem, zakaj imamo toliko težav in EU industrija se energetsko potaplja in državljani ob ...prikaži večob draginji vse teže živijo. Golobčku z njegovo privat elektro firmo bo potrebno čim prej streznitveno "striženje" na balin za kazen !! Milijonske nagrade si je nagrabil z preprodajo elektrike iz JEK kjer jo je plačeval po le 39eur/MWh

    • alen04 12:52 06.januar 2024.

      Povsem drži.

    • Ender3 13:16 06.januar 2024.

      Afera Blejske vile je maenkrat postala nepomembna in pod občinsko obravnavo. Molčita Furs in KPK..Prvo razredni posranec se okvarja s turistično ponudbo..Halooo

  • Avatar NickMason
    NickMason 09:07 06.januar 2024.

    Pri novogradnji se odločiš s kom boš ogreval in se tega tudi držiš,menjava dobre peči je pa totalni nesmisel,investiraš še enkrat in potem malo manjši stroški ,a ko izračunaš nisi v 30 letih niti menjave peči pokril.Skratka dokler vse dela ...prikaži več pustiš in se ne obremenjuješ več,pa naj pišejo karkoli.

  • dare326 13:24 06.januar 2024.

    El. energija, ki s ceno zagotavlja vzdrževanje infrastrukture državnega sistema pridobivanja in distribucije ne more biti predmet trgovanja za dobiček pol privatnih firm. Samo višek el. energije se lahko proda na borzi oz. kupi manjko. Podjetja za distribucijo niso lastnik ...prikaži več omrežja in ne morejo zaračunavati omrežnine, ta mora biti zajeta v ceni energije, država pa razporeja sredstva, kamor je potrebno. Poceni energija je vitalnega pomena za državo in državljane.

    • McBobo 20:32 06.januar 2024.

      Zato pa nova NEK in vsi na TČ. Zrak bo čist kot že tisočletja ne. Transport pa na motorje na vodo,

  • darko76 13:58 06.januar 2024.

    Manj porabiš, večjo ceno za kw dobiš, po kakšni logiki, a je to že hči goloba predlagala, ko je še v šoli pa je že direktorca.

    • alen04 18:29 06.januar 2024.

      ne ni bila hčer, bila je glavna nutrija. Pa to niti ni toliko pomembno, pomembno je le to, da bomo vsi, sploh pa industrija več plačevali. Golob je za lobije štromarske dobro poskrbel. Naslednja vlada ima že danes precej dela ...prikaži več glede tega. Zanimivo bo videti, kaj se s sodniki zaključi. A je to.

  • DS 15:16 06.januar 2024.

    Niti pod razno ni SCOP odvisen od tega, kako energijsko varčna je hiša. Ampak je vrednost odvisna od učinkovitosti toplotne črpalne (tehnologija proizvajalca), ali je visoko/nizko temperaturna ter od lokacije. In niti pod razno ni vrednost vsaj 4. Ampak je ...prikaži več bolj okrog 3, saj se Slovenija ne nahaja na severu Afrike.

  • Avatar karjola
    karjola 09:43 06.januar 2024.

    Drva so "poceni " če imaš gozd. Pa rabiš traktor, priokolico, cepilec, cirkular in predvsem ogromno drvarnico. Potem rabiš tudi dobro peč z zalogovnikom. Peleti so v redu ampak so z njimi sami problemi. crkujejo grelne patrone, v peči se ...prikaži več nabira žlidnra in rabiš suh prostor za pospravit 4 tone peletov.... Toplotna črpalka je primerljiva s komoditeto nafte. Vklopiš in pozabiš da jo imaš. Toplota je prijetna. Investicija je sicer večja ampak se hitro povrne. Tudi če bo dražje ne grem na pelete.

    • Avatar rajko55
      rajko55 10:02 06.januar 2024.

      Vsi izven mest poznamo nekoga, ki ima poceni les..... Za meščanarje s fancy kaminskimi pecmi pa je les v bauhausu drag.....to pa drži

    • Avatar mahatma2
      mahatma2 10:33 06.januar 2024.

      Se strinjam s "karjolo". Čeprav imamo gozd in drva , pa brez traktorja in ostalega orodja ta gozd ne pomeni nič ,oziroma je samo strošek. V gozdu morata biti vsaj dva človeka , ker pri delu v gozdu se lahko ...prikaži več naredi nesreča in če je nekdo sam potem je lahko to usodno. Ko pa potem ,najameš delavce narediš obračun , pa vidiš , da je toplotna črpalka v vseh pogledih še vedno najboljša opcija, čeprav si lastnik gozda. Zato jo imam tudi sam.

    • vzev 10:35 06.januar 2024.

      Imam gozd, pa kljub temu kupujem drva, ki so še vedno krepko cenejša kot vse drugo. Tiste v gozdu, pa hranim za težke čase. Nimam traktor, nimam prikolice, nimam cirkular. Imam pa cepilca in motorko. Prav tako nimam niti dobre ...prikaži več peči, ker jo ne mislim menjati, dokler bo delovala. Prav tako nimam zalogovnika. Pa je vse to krepko cenejši kot, da bi šel na palete ali toplotno črpalko. In kar je najbolj važno. Je tudi najbolj zanesljivo.

    • vzev 10:37 06.januar 2024.

      mahatma2, zakaj rabiš dva človeka? Če gledaš tako, moraš potem za vsako stvar imeti dva človeka, ker se pri vsem lahko kaj zgodi. Ko sem pospravljal svoj gozd, sem bil čisto sam. Ne rabim imeti nekoga, ki bo gledal kaj ...prikaži več jaz delam. In da bi mu še plačeval za to.

    • evelux 12:33 06.januar 2024.

      Karjola nevem od kje ti podatek, da so s peleti sami problemi ... 8 let kurjava na pelete brez vsakih problemov dve paleti na sezono zavzame pa slabe 3 kvadrate prostora za skladiščenje.... ne pisat svojih gostilniških debat .....

    • alen04 12:57 06.januar 2024.

      Karjola, ogrevamo se s TČ, zadnjih 5 sezon. Pred tem smo imeli drva več kakor 25 let. Komoditeta je, drži, o tem ni dileme. Skrbi me pa obremenitev omrežja. Danes in ju tri še ne, kaj pa čez 5 let, ...prikaži več ko bo bistveno več TČ v rabi, E avtomobilov, najbolj pa SE? Tu se bo (pa se že kaže) pokazala jasna slika, kakšen paradoks (v Sloveniji seveda) je nabava in raba SE. Ko bo redukcija, bomo vis brez štroma, toda pri drvih bo ostala gravitacijska toplota, ostalo ne bo delovalo, grelo.

    • Ender3 13:29 06.januar 2024.

      evelux in ni treba pisati kletnih debat in svojo malho hvalit..

    • Avatar karjola
      karjola 08:30 07.januar 2024.

      evelux z možm imava podjetje ki se ukvarja z prodajo, montažo in servisom naprav za ogrevanje. Dobro vem o čem govorim. Če pa ti za šankom veš kaj je dobro, je to tvoja stvar.

    • alen04 08:47 07.januar 2024.

      karjola, vsak trgovec hvali svoje blago. Previdevam, da se strinjaš s tem.

    • evelux 14:10 07.januar 2024.

      Karjola to mene ne zanima kaj imata s tvojim možm…. se pa vas da enostavno sprovocirat …. svoj cilj sem dosegel …

    • Avatar karjola
      karjola 06:18 08.januar 2024.

      alen04 se strinjam. najbolj pa dejstva povejo svoje. tudi s tem se strinjaš kajne..

    • alen04 08:52 08.januar 2024.

      karjola, imam TČ in sem že napisal, da je komoditeta zagotovljena. Bojim se pa, da bo omrežje vedno bolj obremenjeno (v roku 10 let) in bodo težave. Peč na drva, lkasika namreč, greje tudi samo na osnovi gravitacije. Zato bom ...prikaži večm za ziher kupil litoželezni, ne plehnati kotel, zalogovnik in adijo. Ko štroma ni, jebeš vse TČ in ostala jajca, ki so odvisna od štroma. Bo držalo karjola ali ne?

  • tim6 20:48 06.januar 2024.

    Malo ste pozabili da večina toplotnih črpalk ogreva preko talnega gretja kjer je izkoristek precej boljši kot pri običajnih radiatorjih ki jih večinoma ogrevajo na pelete

  • neki123 08:42 08.januar 2024.

    Te kvazi toplotne ki vam stojijo pred sodobnimi poceni gradnja stanovanji imajo izkoristek ko pride minus - skoraj ničen in porabijo ravno toliko štroma kot bi ga kalorifer. Če se greš ogrevanje s toplotno črpalko moraš imeti vir za kompenziranje. ...prikaži več Ali vrtina 10+metrov ali kak drug vir konstantne toplote, da zadeva kompenzira oz. sploh deluje kot toplotna črpalka. Vse ostalo je natega + pozabili ste omeniti življensko dobo teh črpalk. - 10 let in potem najboljše da jo zamenjaš, ker popravila....

  • dragan1 08:02 08.januar 2024.

    ah kaj jamrate,jaz bom po novem placal za 50m2 150€ na mesec za mlacno stanovanje.Pa se novene zime ni.Pa se grejemo na drva. Zmontirali cevi po stropu vse krizno celi objekt brez izolacije,3 leta nazaj pa toliko za elektricne radiatorje.Fajn ...prikaži več namgre.Streha pa cel dan zge sonce.Vse kar stej je kok bo ker zasluzil potem se pa samo se slabse v javnosti prenasamo.Naslednja zima mnogi se bomo odlocali kako bomo preziveli zimo da ne zmrznemo ali ne gladujemo.Propustov milion.Slovenija gre v narobe.

  • Toma 10:15 06.januar 2024.

    Dimnikar je zaman?

    • Ender3 13:19 06.januar 2024.

      Ukvarjamo se s poklici, ki so plačani po uri, za dimnikarje velja, da se plačujejo po delovnih minutah.

  • Fulmmer 13:17 06.januar 2024.

    Vam je Blaž pomagal sestavit ta članek? Nekam preveč predvidevanja je vmes.....

  • Komentirajte

    Za oddajo komentarja se morate registrirati. Nimate uporabniškega računa? Registracija je hitra in enostavna, registrirajte se in vključite v debato.