Pod streho /pod-streho/varcna-hisa
8944 ogledov

To o izbiri kotlov na pelete svetujejo na Institutu Jožef Stefan

Komentarjev 13
Popularni
  • Popularni
  • Najstarejši
  • Najnovejši
Pokaži odgovore
  • sandi76 08:53 02.julij 2021.

    Potrebno je upoštevat, da so pri nas kvalitetni peleti precej dragi oziroma, da je velika večina povprečne kvalitete.

  • TistoPravo 09:08 02.julij 2021.

    Samo nakladanje. Čimdlje stran od pelet, če že potem boljše peč na drva, močna bukova suha drva, ter dobro izoliran zalogovnik 1000 ali več litrov. Da zaukuriš, in se ti odvečna energija akumulira. Zaukuriš zjutraj in zvečer ob najhujšem mrazu, ...prikaži več segreješ 1x ali 2x dnevno dimnik medtem in nič večkrat. Tudi ne gori stalno, in v okolici domovanja nimaš stalno škodljivega dima vključno za tebe in sosede. Pa še to v predpostavki, da imaš drva skorajda zastonj ali iz lastnega gozda.

    • alen009 09:13 02.julij 2021.

      pred TČ smo imeli peč na drva. Cenovno kot energent so drva cenejša to drži, šteje pa tudi komoditeta. Drva sem sam pripravljal, od podiranja, klestenja, vitel in traktor je sosed posodil (ko je imel čas seveda), cepljenja, žaganja, spravljanja ...prikaži več in nato uporaba. V špici sezone sem imel porabe elektrike 110€ mesečno, verjemi, da ostanem na tem kar imam. Drva imam za redukcijo elektrike in prehodno obdobje (kamin).

    • TistoPravo 11:50 02.julij 2021.

      Toplotna je predraga investicija. O tem sva že 1x pisala. Pri elektriki je veliko praktičnih in poceni rešitev. Recimo, oljni radiator...konvektor...kvarčni, keramični grelec ali preprosto kalorifer. Splača se pa fasado primerno izolirat, okna da tesnijo in uredit prezračevalni sistem. Pa ...prikaži več če bi že imel toplotno, bi imel voda - zemlja. Samo je v tem primeru še bolj predraga investicija zaradi vrtine.

    • alen009 14:10 02.julij 2021.

      Vsi pogoji pri nas izpolnjujejo kriterij za TČ. Popolnoma vsi, tudi podstrešje. "Tistopravo", vse ne dajaj v isti koš. Zate je predraga, jaz bi še kaj €€€ dodal, če bi že prej vedel, da je tako kot je. Kakor sme ...prikaži več zapisal prej, drva sem probal, zato vem kaj so drva. Posamezniki ste čustveno navezani na njih, jaz ne.

    • TistoPravo 15:50 02.julij 2021.

      Ja se strinja da so drva drek, pa še en kup dela prahu plesni in še česa si k bajt navlečeš. Tud če imaš lastni gozd se ne izplača realno. Je pa tud res, koliko časa bo elektrika cevno tako ...prikaži večo kot je...toplotna je iz mojega vidika tudi če izvzamem lastno denarnico preveč rizično predraga...pač moraš računat desetletja za se ti realno povrne, tudi delovanje medtem ni zagotovljeno brez da ti kaj preprosto ne crkne...gre pač tok skozi, zunanja enota stoji na fraj praktično.

    • TistoPravo 15:50 02.julij 2021.

      Pa tudi ropot in hlajenje zimsko dodatno zraka okrog hiše zame ni najbolj pametna ideja...sj pravim, zgolj v kombinaciji z vrtino in veliko veliko ceneje bi moralo bit...

    • TistoPravo 16:04 02.julij 2021.

      Pa tud vzgon zraka preko sonca si z ohlajanjem okolice hiše z zunanjo enoto toplotne zmanjšuješ...to pa predcsem v zimskem obdobju ko tudi največ ogrevaš ni najboljše saj zrak pozimi že tako rad "obstoji"...da ne govoriva, da ti dejansko ohlaja ...prikaži več hišo od odzunaj..,zrak bolj ohlajenj pride tud v hišo, da o brnenju ne pišem...ahhh

    • alen009 09:14 20.julij 2021.

      Samo to bom napisal. Dokler imam na letni ravni vse stroške elektrike, komplet vse pod 800€, se lahko na trepalnice ali zobe vržeš pa ne zamenjam TČ za drugo. Račun za junij, komplet elektrika, 43€. Jaz sem zadovoljen s tem, ...prikaži več vsak po svoje, toda ne sili v nekaj kar še preizkusil nisi in nabijaš teorijo, lahko prideš na obisk, bova pivo spila in se sam prepričaš. Vpogled ti sam aplikacijo Gen-i, kjer je razviden strošek komplet elektrike.

  • TistoPravo 09:12 02.julij 2021.

    Drugače pa dobra izolacija preko fasade, dobra okna, prezračevalni sistem in ogrevanje na elektriko. Da pri peletih ni prahu, hehe...dejte no nehat prodajat narodu strele v koleno. 15kg vreče peletov, kdo bo to prelagal do smrti, sploh na stara leta ...prikaži več par ton na leto. Ko vrečo pretresaš, je prah. Nemogoče, da ga nebi bilo. Ko čistiš kotel je prah. Ko gori je prah v kurilnici inpo celi hiši, pa še iz dimnika leti preko ventilatorja ki pomaga da sploh gorijo. In ne, niso sploh poceni.

  • alen009 09:10 02.julij 2021.

    preden sme zamenjal ogrevalno napravo sem pogledoval tudi za peleti. Razlika v ceni pelete ali TČ seveda je, toda odločil sem se za TČ + kamin v dnevni v primeru izpada elektrike, sicer tudi peletna peč ni v delovanju, če ...prikaži več elektrike ni. Zaenkrat vidim, da se nisem napačno odločil, subvencija tudi višja kakor peleti.

  • Komentirajte

    Za oddajo komentarja se morate registrirati. Nimate uporabniškega računa? Registracija je hitra in enostavna, registrirajte se in vključite v debato.