Gorenjska
557 ogledov

Ambiciozno na poti v družbo brez odpadkov

Strategija Zero Waste
1/5
Sandi Fišer/Mediaspeed Predstavitev Osnutka strategije zero waste 10. septembra 2021, levo župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec, desno direktor Komunale Kranj Matjaž Berčon.
Občine Kranj, Jezersko, Naklo, Preddvor in Šenčur so v sodelovanju s Komunalo Kranj pristopile h gibanju za družbo brez odpadkov in se pridružujejo mreži občin z istimi cilji, ki jo v Sloveniji koordinirajo Ekologi brez meja, na evropski ravni pa Zero Waste Europe z že več kot 400 pridruženimi lokalnimi skupnostmi. V osnutku dokumenta z naslovom Zero Waste strategija, v katerem so opisane zdajšnje razmere na področju ravnanja z odpadki in zaveza občin do družbe brez odpadkov v obdobju 2021 do 2031, so začrtali 60 ukrepov za zmanjšanje količin odpadkov.

Direktor Komunale Kranj Matjaž Berčon je na včerajšnji predstavitvi osnutka Zero Waste strategije za občine Kranj, Jezersko, Naklo, Preddvor in Šenčur povedal, da so dokument oblikovali s predstavniki občin, komunale, društev in posamezniki na delavnicah, ki so jih izvajali predstavniki gibanja Ekologi brez meja. Na podlagi obstoječih razmer so izdelali analizo in zapisali skupna izhodišča za učinkovite ukrepe za aktivno gospodarjenje na področju trajnostnega razvoja.

»Za nami je zahteven in obsežen proces iskanja skupnih rešitev in zavez,« je povzel direktor Matjaž Berčon: »Dobesedni prevod nič odpadkov, kot večkrat poudarimo, zagotovo preozko opiše koncept 'Zero Waste', ki je mnogo več kot samo to. 'Zero Waste' je namreč globalna blagovna znamka, ime strategije, v kateri so druženi koncepti, modeli in nasveti za družbo, ki ne bo samo zmanjšala količine odpadkov, ampak tudi znižala porabo materialov in energije.«

Do naziva »Zero Waste občina« Mestno občino Kranj, občine Jezersko, Naklo, Šenčur in Preddvor loči še nekaj korakov: predstavitev in potrditev strategije ter začetek uresničevanja zavez. Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec je ob tem poudaril, da so se v Mestni občini Kranj zavezali zeleni politiki na vseh področjih – od prometa, gradnje infrastrukture in obnov stavb do turizma. Vozila javnih zavodov so zamenjali za električna, uredili so polnilnice in poskrbeli za lastno sončno energijo. Infrastrukturni investicijski projekti, od vrtca v Bitnjah do telovadnice v Stražišču, se izvajajo v obliki skoraj ničenergijskih stavb. Pred dvema letoma so zaključili energetsko obnovo 24 javnih stavb, naslednje leto nadaljujejo še s 15.

»Eden od pomembnih korakov na poti k trajnostnemu je tudi zmanjševanje količine odpadkov. Zdaj smo se pod okriljem Komunale Kranj odločili stopiti na pot do družbe brez odpadkov skupaj še s sosednjimi občinami, kar je res velika stvar. Pomeni, da si vsi želimo ohraniti okolje na učinkovit in trajnostni način.«  
 
Že nekaj časa si tudi v občinski upravi prizadevajo, da bi ustvarili čim manj odpadkov, k temu pa spodbujajo tudi javne zavode.

V Komunali Kranj so prav tako uvedli že več ukrepov, med drugim je Fundacija Vincenca Drakslerja izdelala prozorne koše, s prireditev umikajo plastične kozarce za enkratno uporabo in jih nadomeščajo s takimi, ki jih lahko v stroju operejo in ponovno uporabijo.

Radi bi znižali število prevozov pri pobiranju odpadkov

Komunala Kranj se je vključila tudi v tako imenovani snovni krog. Državni koncesionarji, ki v sortirnicah prevzamejo embalažo, iz nje izločijo tetrapak, ga dajo v predelavo in vrnejo v obliki toaletnega papirja. Direktor Berčon pričakuje, da se bodo komunalna podjetja v prihodnje lahko še bolj vključevala v takšne kroge in sodelovala s predelovalci, kar pa je odvisno tudi od sistemskih ukrepov države.

"Seveda bo za uresničitev Zero Waste strategije potrebna tudi kakšna žrtev," je opozoril direktor Berčon. V osnutku strategije predlagajo nekatere zaostritve pri pobiranju odpadkov v sistemu od vrat do vrat in na ekoloških otokih. S tem se bo zmanjšalo tudi število prevozov, kar pomeni nižji ogljični odtis in manj stroškov.

Komunala Kranj deli gospodinjstvom zbiralnike odpadnega olja in stiskalnice plastike, s katerimi se bo zmanjšal obseg odpadne embalaže. V Kranju pa razmišljajo tudi o trgovinici, kjer bi bilo mogoče kupovati izdelke brez embalaže. Poleg tega bodo v Kranju, kot je povedal župan Rakovec, skušali postaviti čim več pitnikov. Že letos pa so prvošolčkom razdelili bidone iz reciklirane plastike. "Ljudi je treba vzgajati, pri čemer je najbolje začeti pri otrocih," je prepričan župan Rakovec.

Izbrani cilji do leta 2031 in prihranek občin

In kaj so v osnutku Zero waste strategije izbrani cilji do leta 2031?

V Mestni občini Kranj je to 78 odstotkov ločeno zbranih frakcij, 330 kilogramov komunalnih odpadkov na prebivalca letno in 68 kilogramov mešanih komunalnih odpadkov na prebivalca letno (samo za primerjavo: lansko leto, leto 2020, ki je bilo v vseh pogledih zaradi epidemije covida-19 posebno in izrazito izstopa v primerjavi s prejšnjimi leti, je količina komunalnih odpadkov na prebivalca v MO Kranj znašala kar 415 kilogramov, količina mešanih odpadkov skupaj na prebivalca letno je bila 110 kilogramov, medtem ko je delež ločeno zbranih frakcij znašal 74 odstotkov.)

V sosednjih občinah so cilji postavljeni še nekoliko višje, najvišji so v občini Preddvor, kjer bo cilj 250 kilogramov komunalnih odpadkov na prebivalca letno in 45 kilogramov mešanih komunalnih odpadkov na prebivalca letno.

"Ob upoštevanju današnjih razmer bi občine z doseganjem ciljev zmanjšale svoj odpadkovni odtis in skupaj v teh desetih letih prihranile več kakor 511.000 evrov in to vse samo zaradi manjše količine odpadkov, poslanih v odstranjevanje. Znižana pogostost zbiranja ni upoštevana, kar pa lahko uravnoteži potencialno višje stroške ločenega zbiranja ostalih frakcij," je med drugim zapisano v osnutku dokumenta, ki je odslej javno razgrnjen.

Osnutek dokumenta med drugim tudi razkriva, kdo vse v letu 2021 predeluje ločeno zbrane odpadke v občinah Kranj, Šenčur, Jezersko, Preddvor in Naklo.
Navajamo:  
●    mešane komunalne odpadke prevzema VOKA SNAGA Ljubljana;
●    odpadke, primerne za ponovno rabo, prevzema Fundacija Vincenca Drakslerja;
●    kosovne odpadke prevzema VOKA SNAGA Ljubljana;
●    embalažo prevzemajo družbe za ravnanje z odpadno embalažo;
●    OEEO (odpadna električna in elektronska oprema) prevzemajo družbe za ravnanje z odpadno električno in elektronsko opremo;
●    ONS (odpadne nagrobne sveče) prevzemajo družbe za ravnanje z odpadnimi nagrobnimi svečami;
●    OJO (odpadno jedilno olje) prevzema Ganga;
●    les prevzema Biomasa Ovsenik;
●    nevarne odpadke prevzema Kemis;
●    ostali prevzemniki so Dinos, Komteks, Surovina, Vipap, Salomon.

Zgovoren podatek je, da občine od predelovalcev odpadkov niso uspele pridobiti podatka o tem, koliko predanih odpadkov oddajo v snovno in koliko v energetsko predelavo. Predelovalci namreč bodisi menijo, da so to poslovne skrivnosti bodisi niso kooperativni ali nimajo popolnih evidenc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.