Gorenjska
1050 ogledov

Bo še dovolj prostora?

Kranju se v prihodnjih letih obeta več novih stanovanj, s tem pa se bo povečalo število prebivalcev. Posledično bodo potrebni tudi dodatni prostori v vrtcih in šolah, ki pa že sedaj pokajo po šivih.

Že letos naj bi se začela gradnja stanovanj na področju bivših Gorenjskih mlekarn. Tam naj bi bilo na voljo preko 400 stanovanj. Zagotovo se bo gradnja stanovanj začela tudi v bivšem samskem domu v Stražišču. Stanovanjski sklad bo v prihodnjih letih več neprofitnih stanovanj zgradil v naselju Ob Savi. Ob Koroški cesti se občina z investitorjem dogovarja, da bo začel s pridobivanjem gradbenega dovoljenja za dodatnih 300 stanovanj. Še vedno pa je aktualno tudi novo naselje na Mlaki. Glede na vse to se bo število prebivalcev v kratkem povečalo za več kot 2000.

Posledično na vse to pa se bo močno povečala potreba po dodatnih prostorih v vrtcih in šolah. Trenutno predvsem pomanjkanje prostora pesti osnovne šole (OŠ). Rešitev za OŠ Staneta Žagarja bo izgradnja nove telovadnice, nad njo pa 6 učilnic. Dela so že v teku in naj bi bila zaključena do prihodnjega šolskega leta. Občina je našla tudi rešitev za OŠ Jakoba Aljaža. Kot smo že poročali, je od Ministrstva za izobraževanje dobila prostore nekdanje trgovske šole na Planini, ki jo bodo namenili dodatnim prostorom prav tej šoli. Takoj, ko bo možno, se bodo lotili obnove in energetske sanacije objekta.

Nekdanja Trgovska šola KRANJ ŠOLA Gorenjska Nova vsebina za nekdanjo trgovsko šolo OŠ STANETA ŽAGARJA Gorenjska Gradbeni stroji že brnijo

Več težav imajo na OŠ Stražišče, ki je po razdelitvi OŠ Simona Jenka na dve šoli postala največja v Kranju. Obiskuje jo preko 1000 učenk in učencev. Kot nam je pred časom povedal tamkajšnji ravnatelj Pavel Srečnik, bi za optimalno delovanje potrebovali najmanj štiri nove učilnice, potrebno pa bi bilo tudi povečati jedilnico. Pri tem je težava, da je objekt zaradi posebnega pomena za slovensko arhitekturo zaščiten in posegi, s katerimi bi povečali prostor, niso dovoljeni.

ŠOLA Gorenjska Največja šola poka po šivih

Na Mestni občini Kranj se zavedajo problema prostorov v izobraževalnih ustanovah in ga bodo skušali rešiti sistematično. »Pred časom smo dali izdelati študijo na osnovi demografskih podatkov in glede na vse predvidene investicije, kje dejansko potrebujemo nove vrtce in šole. Končana naj bi bila do konca leta in na podlagi nje se bomo sistematično lotili tega problema,« obljublja kranjski župan Matjaž Rakovec.

 

Komentarjev 1
  • Brian_Pittman 11:35 14.september 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦