Gorenjska
3067 ogledov

Največja šola poka po šivih

Po razdružitvi Osnovne šole (OŠ) Simona Jenka, s katero je nastala nova OŠ Janeza Puharja Kranj Center, je največja šola v Kranju postala OŠ Stražišče. V slednji pa se že nekaj časa spopadajo s pomanjkanjem prostora.

OŠ Stražišče ima poleg matične še tri podružnične šole – Žabnica, Besnica in Podblica. V slednjih poteka pouk do 5. razreda, medtem ko na matični šoli, poleg nižjih razredov, za vse izvajajo pouk od 6. do 9. razreda. V prihajajočem šolskem letu bo v slednjih precej več učencev kot v preteklih letih. Imeli bodo kar dva nova oddelka. »To za nas pomeni kar problem. Pouk bomo sicer še lahko izvajali, vendar v 8. in 9. razredu ne bomo mogli več izvajati pouka v manjših učnih skupinah pri matematiki, slovenščini in angleščini, kar seveda za kvaliteto izvajanja pouka ni dobro,« pravi ravnatelj Pavel Srečnik.

S težavami so že seznanili Mestno občino Kranj (MOK). »Šola v Stražišču bi namreč za neko optimalno delovanje potrebovala vsaj še štiri nove učilnice. Le tako bo lahko pouk potekal v skladu s trenutnim veljavnim učnim načrtom optimalno. Poleg učilnic pa nam manjka predvsem tudi nekaj kabinetov, v katerih bi lahko izvajali individualne ure z učenci z odločbami, ki se iz leta v leto povečujejo. Ob tem pa bi bilo nujno povečati tudi šolsko jedilnico,« pojasnjuje Srečnik.

COVID-19 Gorenjska Korak k pouku v prostorih šol

Na občini so seznanjeni s težavami

Na MOK so nam potrdili, da tečejo pogovori o težavah v OŠ Stražišče. »MOK se zaveda prostorske problematike v OŠ Stražišče, vendar pa je objekt zaradi posebnega pomena za slovensko arhitekturo zaščiten in posegi, s katerimi bi povečali prostor, niso dovoljeni,« so pojasnili na kranjski občini.

Šolsko stavbo v Stražišču je projektiral arhitekt Danilo Fürst in zanjo leta 1959 prejel 1. nagrado društva arhitektov za najboljše zgrajeno šolo v državi. Ena od njegovih inovacij je bila paviljonska šola – prva, ki so jo zgradili, je prav ta v Stražišču –, ki je postala vzor sodobnega arhitektonskega koncepta šolske zgradbe. Težil je k racionalni gradnji, ki bi visoko kulturo življenja omogočila tudi slabše situiranim. Njegov največji prispevek socialni gradnji je bila združitev tradicionalne s sodobno montažno zidavo, razvil pa je tudi montažni sistem Term. Stavba centralne šole sodi v evropsko arhitekturno dediščino 20. stoletja.

Komentarjev 1
  • Bobby_Armstrong 09:36 27.julij 2021.

    Zdaj bo Google za spletno delo od doma plačeval od 25.000 do 30.000 dolarjev na mesec.Z mojo zadnjo mesečno spletno plačo sem prejel 27483 dolarjev iz računa paypal. Več o tem na tej spletni strani ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦