Gorenjska
606 ogledov

Bo tožilka spremenila obtožni akt?

Na kranjskem okrožnem sodišču so danes v sodnem postopku zoper 20-letnika iz Krope, ki naj bi spomladi načrtoval strelski pohod, zaslišali sodnega izvedenca za psihiatrijo. Pred sodbo je namreč treba razrešiti vprašanje prištevnosti obtoženca.

Obtoženi je na predobravnavnem naroku prejšnji teden priznal vse očitke iz obtožnice, torej, da je naročil orožje in kako ga je naročil, ni pa priznal krivde. To je namreč povezano z vprašanjem prištevnosti. Kot je povedal zagovornik Janez Koščak, je v vsakem kazenskem postopku treba ugotoviti, ali je bil obtoženec sposoben razumeti pomen svojega ravnanja in ga tudi obvladati. Na vprašanje, ali se obtoženi v svoji obrambi sklicuje na neprištevnost, je Koščak izpostavil, da je njegov klient v zaslišanju samo povedal svoje občutke, kaj vse ga je pripeljalo do tega, da je poskusil naročiti orožje. Na podlagi tega pa se je sodišče odločilo, da se bo pripor izvajal v psihiatrični kliniki, in ne v zaporu.

sodišče kladivo obsodba sodnik PREDOBRAVNAVNI Gorenjska Nesojeni strelec iz Krope ni priznal krivde

"Nujno je, da se vprašanje prištevnosti razčisti, preden sodišče odloči, ali je kriv ali ne. Če je kriv, pride v poštev kazenska sankcija, ki je v tem primeru zagrožena v višini od šestih mesecev do petih let zapora. Če pa se ugotovi, da ni kriv, potem ne pride v poštev izrek zaporne kazni, ampak kvečjemu varnostni ukrep zdravljenja," je pojasnil zagovornik. Zato so na sodišču danes zaslišali sodnega izvedenca Mateja Kravosa, ki ga je zaradi okoliščin postavilo sodišče. Zaslišanje izvedenca je potekalo za zaprtimi vrati. Sodnica Andrijana Ahačič je na predlog zagovornika in ob podpori tožilstva zaradi interesov varstva osebnega življenja obtoženca javnost izključila. Beseda je namreč tekla o obtoženčevi osebnosti, njegovem trenutnem stanju in o stanju v času domnevnega dejanja.

Kako je glede obtoženčeve prištevnosti presodil psihiater, ni znano. Sodni izvedenec, obramba in tožilstvo namreč o tem niso želeli govoriti. Obtoženega, ki se zdravi v mariborskem kliničnem centru, pa na današnjem zaslišanju ni bilo, s sodiščem je bil povezan prek videokonference. Višja državna tožilka Marija Marinka Jeraj je povedala, da je izvedenec danes dodatno pojasnil mnenje, ki ga je izdelal. V nadaljevanju postopka se bo odločila, ali bo glede ne prištevnost oziroma neprištevnost obtoženca spremenila obtožni akt. Tožilec namreč zoper obtoženca običajno vloži obtožnica, v primeru neprištevnosti pa se obtožnica spremeni v predlog za izrek varnostnega ukrepa. Več bo morda znanega v četrtek, ko naj bi stekla glavna obravnava.

Komentarjev 3
  • malarin 10:21 14.julij 2021.

    Fanta izšolajte, dajte mu zaposlitev in primeren dohodek ( 1000 evrov in več ). In ta fant bo zacvetel. Sami boste imeli čisto vest, da ste nekaj napravili za našo Slovenijo ! ! ! SLOVENIJA ZBUDI SE ! ! !

  • Michael_Colon 10:17 14.julij 2021.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil pred dvema mesecema in v prvem mesecu sem brez spletnih izkušenj prejel 20569 EUR. ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦