Gorenjska
5909 ogledov

Brez tradicionalne proslave na Joštu nad Kranjem

Sv. Jošt nad Kranjem Profimedia Sveti Jošt nad Kranjem
Ob 1. maju, prazniku dela, je Svet gorenjskih sindikatov na sv. Joštu tradicionalno pripravil praznovanje, obiskovalcem pa so delili rdeče nageljne. Zakaj prireditve tam letos ni bilo, ni znano. Medtem ko je Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Območna organizacija Gorenjske, pripravila 38. prvomajsko srečanje v Škofji Loki na Križni gori.

Res je, da prvomajske prireditve na Joštu zaradi covida ne lani ne predlani, se pravi 46. in 47. srečanja ni bilo. Na spletni strani Sveta gorenjskih sindikatov so zgolj že 24. aprila objavili fotografijo rdečih nageljnov in čestitko Čestitamo vam za prvi maj - praznik dela!

Tradiciji pa je v Kranju ostal zvest Pihalni orkester Kranj, ki je od 6. ure naprej na več lokacijah v mestu in okolici zaigral prvomajsko budnico.

Na fb strani Mestne občine Kranj pa so danes dopoldne objavili čestitko župana Matjaža Rakovca, ki čestita občankam in občanom ob 1. maju, medtem ko je župan Matjaž Rakovec na svoji fb strani objavil, da je bil sinoči na kresovanju s skupino Mambo Kings v Bitnjah. Na dogodku v organizacji PGD Bitnje in Visit Kranj v Bitnjah naj bi se bilo zbralo okoli pet tisoč ljudi.

Čestitko je na fb strani objavila tudi Lista za razvoj Kranja in tudi kranjski mestni svetnik Igor Velov. Opozoril je, da "vsi govorimo o pravicah delavcev, ki na papirju res stojijo. Smo pa še daleč od bistva. Vsako delo je potrebno spoštovati, ceniti in primerno plačati. Kmalu bomo dobili novo vlado. Pred njo bo velik izziv predvsem na davčnem in delovnopravnem področju. S primernim sistemom davkov in prispevkov naj se ustvari okolje, kjer bo vsak delovno zmožen človek plačan in motiviran za delo."

Oglasila se je tudi bodoča poslanka Gibanja Svoboda Sandra Gazinkovski, tudi mestna svetnica Lista za razvoj Kranja, ki je podobno kot Velov v čestitki z rdečim nageljnom zapisala, da je "vsako delo častno in da se bomo v prihodnje skupaj borili, da bo vsako delo tudi dostojno plačano."

Na svoji fb strani je 1. maja ob 16. uri objavil čestitko kranjski mestni svetnik, dosedanji poslanec in vnovič izvoljeni poslanec SDS Branko Grims. "Lepo, blagoslovljeno  in mirno  praznično nedeljo Vam želim!" je zapisal.

Tehten razmislek o 1. maju oziroma zakaj je praznik dela pomemben praznik, pa je na svoji fb strani danes objavila Ana Černe, kranjska mestna svetnica in kmalu tudi poslanka Levice.

"Prvi maj je hkrati praznik in opomin, da so delavske pravice izborili številni delavci in delavke v mnogih, tudi krvavih, bojih.
In danes, dobrih 130 let kasneje ti boji niso nič manj aktualni.
Pogodba za nedoločen čas je nekaj, kar nove generacije skorajda ne poznajo več. Uradne statistike, ki kažejo, da imamo v Sloveniji najnižjo brezposelnost, ne vključujejo velikega števila prekarcev, ki opravljajo prikrite oblike zaposlitev brez socialnih in delavskih pravic. Vedno več je oglasov za delo, ki ponujajo podplačano plačilo in nedostojne pogoje. Vse manj je nadzora nad kršitvami in ustreznega ukrepanja pristojnih institucij v primeru kršitev. In nenazadnje stroški za življenje so vedno večji, plače pa temu trendu ne sledijo.
Odprava prekarizacije, dostojni pogoji za delo, primerno plačilo za opravljeno delo, skrajšan delovni čas - vse to si moramo ponovno priboriti sami.
Živel prvi maj, praznik dela, vsak dan!"

Komentarjev 4
  • Ulrich Schaffer 20:16 02.maj 2022.

    Pa končno Jošt nad Kranjem ni bil zaseden z rdečo drhalljo. Končno takrat ko so asfaltirani cesto za morilca Titota bi ga moral kak dober snajperist kok it pa bi bil mir Smrt komunizmu z SDS naprej

  • tito9 12:54 02.maj 2022.

    kr del je tud obljubljal pa Nč dal in pobijal pridne Slovence !

  • tito9 12:52 02.maj 2022.

    ti si u bući prfukjena ko pu tin !

Sorodne novice