Gorenjska
5679 ogledov

Zgradili bodo pet metrov ceste na dan

podpis pogodbe, cesta Britof-Hotemaže, ministrstvo za infrastrukturo
1/2
Ministrstvo za infrastrukturo Slovesen podpis pogodbe za cesto 8. septembra 2022, od leve proti desni župan Občine Šenčur Ciril Kozjek, podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe, državna sekretarka Alenka Bratušek, v. d. direktorja direkcije Bojan Tičar in predstavnik Gorenjske gradbene družbe Igor Tavčar.
Včeraj, 8. septembra, so na ministrstvu za infrastrukturo podpisali pogodbo za gradnjo dolgo pričakovane ceste Britof–Hotemaže, ki bo pomembno razbremenila promet v delu Mestne občine Kranj in izboljšala prometno varnost v občini Šenčur.

V sporočilu za javnost, ki so ga danes, 9. septembra, objavili na spletni strani ministrstva, so navedli, da so pogodbo podpisali Bojan Tičar, v.d. direktorja Direkcije RS za infrastrukturo, Igor Tavčar, predstavnik Gorenjske gradbene družbe, Ciril Kozjek, župan Občine Šenčur, in Janez Černe, podžupan Mestne občine Kranj.

Gre za edini manjkajoči pododsek regionalne ceste R1-210 z ustreznimi elementi in trasnim potekom mimo gosto poseljenih naselij Hotemaže, Visoko, Milje in Britof na povezavi med Kranjem (križišče Primskovo) in Preddvorom. Nova 3,7-kilometrska cesta bo bistveno povečala prometno varnost in kakovost bivanja v teh naseljih, imela bo tri nova krožna križišča in eno klasično križišče s pasom za leve zavijalce. Vsa križišča bodo priključena na lokalne ceste oziroma, kot pojasnjujejo, bodo zgrajene nove gospodarske poti do kmetijskih zemljišč. Na trasi bodo štirje podvozi, urejena bo tudi vsa komunalna infrastruktura, cestna razsvetljava, protihrupna zaščita in krajinska ureditev.

državna cesta Britof-Hotemaže, Mestna občina Kranj, Šenčur | Avtor:

Vrednost projekta je 5,68 milijona evrov, izvajalec pa bo Gorenjska gradbena družba d. d., ki je na javnem razpisu, objavljenem 21. februarja letos, oddala najcenejšo ponudbo med petimi prispelimi.
Glavni investitor je Republika Slovenija (Ministrstvo za infrastrukturo oziroma Direkcija RS za infrastrukturo), ki prispeva 5.077.263 evrov, v projektu sodelujeta še Mestna občina Kranj s 162.518 evri ter Občina Šenčur s 444.646 evri. Izvajalec se s pogodbo obvezuje, da bo dela dokončal v skladu s terminskim planom izvajanja del, in sicer v roku 750 dni od uvedbe v delo.

Nova cesta bo pomembno razbremenila promet v delu Mestne občine Kranj, omogočila bo boljšo povezljivost in pretočnost od Kranja proti Preddvoru. Trasa ceste sicer v največjem delu poteka v občini Šenčur, prizadevanja zanjo pa imajo že dolgo zgodovino. Povezava med Kranjem in Preddvorom je bila v načrtu že pred 40. leti, a so cesto s kranjske strani zgradili le do Britofa, na drugem koncu pa s preddvorske strani le do Hotemaž.

Podpis pogodbe je komentiral kranjski podžupan Janez Černe.

"V Mestni občini Kranj nas iskreno veseli, da bo po skoraj 40 letih vendarle prišlo do izgradnje manjkajočega odseka državne ceste Kranj–Hotemaže. Ta projekt je namreč v državnih načrtih že od leta 1985 in je izredno pomemben iz vidika razbremenitve prometnih tokov po Kranju in okolici. Delež, ki ga bo prispevala Mestna občina Kranj, bo namenjen postavitvi javne razsvetljave ter izgradnji infrastrukture za pešce in kolesarje, poleg tega se s tem projektom umešča novo krožno križišče v Britofu (na sliki, spodaj op. p), kar bo ob novi kolesarski infrastrukturi pomembno izboljšalo prometno varnost."

Britof-Hotemaže, krožišče | Avtor: MO Kranj MO Kranj

V nadaljevanju je kranjski podžupan izpostavil, da je odsek državne ceste Kranj–Hotemaže izjemnega pomena tudi zaradi dejstva, da se bo nanjo navezoval načrtovani avtocestni priključek Kranj sever, za izgradnjo katerega si v Mestni občini Kranj aktivno prizadevajo zadnja leta. "Tudi ta projekt bo namreč še dodatno razbremenil promet in izboljšal prometno varnost na tem območju. Ravno včeraj je Ministrstvo za okolje in prostor RS objavilo Analizo smernic za državni prostorski načrt za AC Kranj sever, ki vsebuje tudi odgovore na pripombe javnosti. Upamo, da bo tudi v nadaljevanju vse potekalo po načrtih in bi se lahko postopki za gradnjo začeli v letu 2025," je dejal Janez Černe.

 

državna cesta Britof-Hotemaže, Mestna občina Kranj, Šenčur JAVNI RAZPIS Gorenjska Po 40. letih vendarle gradnja ceste Britof–Hotemaže

 

Komentarjev 3
  • Kronos 11:22 12.september 2022.

    Prevarantska plagiatorica se še kar javno kaže, čeprav jo je ljudstvo odločno nagnalo iz politike kot nesposobno politikantko, ki je vedno bila marioneta od farmacevta Jankovića! Brez morale in etike, kot multi-ponavljač in propadli politikant dr. Sepentinšek Šarac!

  • cene12 12:04 09.september 2022.

    KDAJ SE BO RAZBREMENILO CESTO KRANJ ŠKOFJA LOKA NA KATERI JE PROMET 10 KRAT VEČJI KOT NA CESTI BRITOF HOTEMAŽE