Gorenjska
397 ogledov

Človeške ribice si zdaj lahko ogledajo vsi

Anže Krže/Mediaspeed
Potem ko so v rovih pod starim Kranjem pred mesecem dni predstavili projekt Informacijski center SOS Proteus novinarjem in povabljenim, si zdaj lahko človeške ribice v živo ogleda tudi javnost.

V kranjskem podzemlju lahko sedaj obiskovalci spoznajo zgodbo o ogroženosti človeške ribice in virov pitne vode. Ogled teh nenavadnih bitij na prvo mesto postavlja njihovo dobrobit, kar zagotavljajo dolgoletne izkušnje Jamskega laboratorija Tular. Gre za prvi tovrstni center na svetu, kjer so javnosti na ogled človeške ribice, rešene po poplavah, kjer bi sicer poginile. Prikazovanje je človeški ribici prijazno, na podlagi 60-letnih izkušenj Jamskega laboratorija Tular. Kot prvi tovrstni center na svetu, uvaja tudi spremljanje vpliva obiskovalcev na človeške ribice, tako bodo bivalne razmere pomagali izboljševati tudi obiskovalci.

»Človeške ribice, ki bodo na ogled v rovih, niso živali, ki jih bomo vzeli iz njihovega naravnega okolja, temveč bodo to človeške ribice, ki jih poplave odplaknejo iz podzemlja in potem obležijo na kraških travnikih, kjer so zapisane poginu, saj se bodisi posušijo, bodisi jih pojedo vodne ptice. V Jamskem laboratoriju Tular pa se ukvarjamo prav z njihovim reševanjem,« je ob tem povedal vodja laboratorija Gregor Aljančič. Ob tem je izpostavil, da človeško ribico in druge jamske živali ogroža onesnaževanje podzemne vode. Človeška ribica v kranjskih rovih tako ne bo samo turistična atrakcija, temveč bo kot ogrožena jamska dvoživka simbol varovanja podzemeljske biodiverzitete in virov pitne vode.

Informacijski center SOS Proteus je sicer edinstvena atrakcija v svetovnem merilu in nov turistični produkt Kranja, pri čemer je po besedah direktorja Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemna Malovrha človeška ribica prikazana na drugačen, trajnosten način. »Vsak obiskovalec bo namreč podpornik raziskovanja in varstva te zaenkrat še precej skrivnostne živali. Vsa zbrana sredstva za vstopnice bodo tako namenjena raziskovanju in varstvu človeške ribice,« izpostavlja Malovrh.

Za ogled človeških ribic v rovih pod starim Kranjem se je treba prijaviti na spletni strani Zavoda za turizem in kulturo Kranj. Največje možno število udeležencev je 15, ogledi pa so možni vsak ponedeljek, sredo, petek ob 18.00 ter v soboto ob 11.00. Cena ogleda je 15 evrov ter vključuje vstopnino in voden ogled samega centra.

Komentarjev 1
  • sam1 08:12 15.december 2022.

    S temi človeškimi ribicami je mit o tem,da so redkost in je postojnska jama unikum,kjer jih lahko gledamo,le še mlačna pravljica za naivne in dejstvo je,da živijo povsod v podzemnem svetu,kjer imajo pogoje za življenje. Je ravno tako,kot bi hodili ...prikaži veči iz celega sveta opazovati na določeno točko na zemlji homo sapiense,čeprav smo raztroseni po celem planetu in živimo povsod,kjer so nam dani pogoji za življenje.....