Gorenjska
2421 ogledov

Epidemija na Gorenjskem se umirja

Kranj
Nacionalni inštitut za varovanje zdravja je pripravil analizo razvoja epidemije na Gorenjskem. Podatki kažejo, da je tedenski prirast na novo okuženih v zadnjih dnevih negativen, kar potrjuje, da se epidemija na Gorenjskem umirja.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je analizo opravil s pomočjo podatkov, zbranih iz podatkovnih baz NIJZ in COVID sledilnika. Kakor je znano, je bila Gorenjska sprva najbolj prizadeta regija. Število okuženih je bilo skoraj v vsaki občini visoko. Vsaka občina je sicer imela svoj potek, toda počasi se je v vseh začelo zmanjševati število okuženih, tako da imajo v zadnjem tednu negativni trend rasti in so še danes v tem trendu. Z rahlim porastom števila novih okuženih izstopajo samo občine  Kranjska Gora, Radovljica in Šenčur ter Preddvor, kjer je, kot smo poročali, prišlo že do znanega do izbruha v Domu za starejše občane.

 | Avtor: NIJZ NIJZ

 

V devetih občinah že manjše tveganje za prenos okužb

Indikator števila okuženih v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev izstopa predvsem Preddvor, pa tudi Jezersko, čeprav je tam trenutno okuženih le devet oseb. Trend rasti se nakazuje še v občinah Kranjska Gora in Šenčur, kjer je opazno rahlo povečevanje, a dobra novica je, da ima že devet drugih gorenjskih občin vrednost tega indikatorja pod 1000. 

 

Gorenjska regija sodi zdaj med tiste regije, kjer se število novih okužb v zadnjih sedmih dnevih glede na teden pred tem zmanjšuje. Tak trend je že od 4. novembra, kar je spet dober pokazatelj za regijo.

 | Avtor: NIJZ NIJZ

 

"Po vseh indikatorjih se stanje na Gorenjskem izboljšuje in pričakovati je mogoče, da se bo ta trend ob upoštevanju navodil in ukrepov nadaljeval še naprej. Ob tem je treba upoštevati tudi dejstvo, da se krivulja spušča počasneje, kot je rasla. Ker ima zdaj dober trend upadanja, tudi omogoča ugodno napoved. Problem bi lahko nastopil le tedaj, če se prebivalci Gorenjske ne bi držali ukrepov in bi posledično prišlo do večjih izbruhov ter s tem tudi do upočasnitve trenda upadanja," ob tem sporočajo z NIJZ.  

 | Avtor: NIJZ NIJZ

 

Z Mestne občine Kranj so ob tem še dodali, da tako občina kot župan redno obveščata o epidemiji. Informacije o ukrepih ter dogajanju v Kranju objavljajo tudi na www.kranj.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.