Gorenjska
471 ogledov

Gorenjska si želi pravičnejšo delitev evropskih sredstev

Med pomembnejšimi temami, ki jih bodo izpostavili ob obisku vlade na Gorenjskem, tudi problematika pridobivanja evropskih sredstev.

Na obisk vlade so se na Gorenjskem dobro pripravili. Ob tej priložnosti so v Svetu Gorenjske regije imenovali koordinacijsko skupino, ki je zbrala vsa pereča vprašanja v vseh gorenjskih občinah. Med člani skupine pa je bil tudi direktor Regionalne razvojne agencije Gorenjske – BSC Kranj Rok Šimenc. Po njegovih besedah je glavna zadeva, vezana na obisk vlade, gotovo močno zmanjšanje EU sredstev za Zahodno kohezijsko regijo, katere del je tudi Gorenjska.

»Tako Vzhodna Slovenija ima razvita področja kot tudi Zahodna Slovenija ima nerazvita področja in to je potrebno finančno izenačiti v skladu s skladnim regionalnim razvojem. Okvirno govorimo o 2 milijardah EUR za V Slovenijo in 500 milijonov za Z Slovenijo. Še večjo težavo pa predstavlja stopnja financiranja, ki je za Z Slovenijo predvidena v višini le do 40%, kar seveda vsem predstavlja težavo zagotoviti finančno konstrukcijo za posamezne projekte,« izpostavlja Šimenc.

Ob tem je direktor BSC Kranj poudaril, da je Gorenjska za obdobje 2021-2027 pripravila ambiciozen Regionalni razvojni program, kjer je izpostavila ključne razvojne projekte. »Na področju podjetništva gre predvsem za razvoj podpornega okolja s poudarkom na izgradnji Kovačnice – podjetniškega inkubatorja v Kranju ter regijska poslovna cona v Kranju. Na področju Človeških virov so tukaj programi za podporo ranljivim skupinam s poudarkom na starejših in mladih, ukrepi na področju zdravja in zaposlovanja oz. samozaposlovanja ter sodelovanje z nevladnimi organizacijami. Na področju turizma se vključujemo predvsem projektno z vključevanjem razvoja projektov povezovanja med različnimi območji na Gorenjske kot so to Julijske Alpe, Karavanke, Kamniško Savinjske Alpe, Škofjeloško hribovje ter urbana območja. Na področju okolja in prostora dajemo poudarek trajnostni mobilnosti, povečanju energetske učinkovitosti ter reaktivaciji degradiranih območji. Na področju Pametnih skupnosti smo prva regija, ki je na tem področju naredila regijski načrt s katerim bomo projektno podprli gorenjske občine pri vzpostavitvi pametnih digitalnih rešitev. Na področju podeželja na Gorenjskem želimo nadaljevati z Lokalni akcijskimi skupinami, ki se primarno ukvarjata z razvojem podeželja to sta Gorenjska košarica in Loško pogorje ter dodatno Ribiški LAS – Gorenjske ribe,« pravi Šimenc.

Ob vsem tem je še enkrat ponovil, da je zanje najpomembnejše, da se zagotovi več sredstev za Zahodno Kohezijsko regijo in da se sofinanciranje projektov enako razvitih oziroma nerazvitih območij izenači, saj bomo le na ta način sledili skladnemu regionalnemu razvoju.

Kranj OBISK Gorenjska Vlada prihaja še na Gorenjsko

Že danes nekaj obiskov

Osrednji del obiska vlade na Gorenjskem bo sicer jutri, a že danes se bo na Gorenjskem mudilo nekaj ministrov in državnih sekretarjev. Tako se bo minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ob 16.30 udeležil predstavitve projekta povezave turističnih ponudnikov pod blagovno znamko Predoslje 100% lokalno.

Na Gorenjskem bo danes že tudi minister za obrambo Matej Tonin. Ob 13.30 bo obiskal kranjsko vojašnico Petra Petriča, kjer se bo ob 14.40 srečal z vodji izpostav Uprave za obrambo. Ob 16.30 bo obiskal še GARS Jesenice in si ogledal železniški predor Karavanke. Na Jesenicah se bo mudil tudi državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Božo Predalič, ki bo ob 16.00 obiskal tamkajšnjo Policijsko postajo in si ogledal plato Karavanke.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik se bo ob 16.30 v Tržiču srečal z župani Gorenjske regije. V Tržiču bo svoj obisk začel tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Ob 14.00 bo obiska Občino Tržič in sodeloval na seji sveta starejših Občine Tržič. Ob 15.00 bo obiskal tudi Dom starejših občanov Petra Uzarja Tržič. Obisk bo nato nadaljeval v Kranju, kjer se bo predvidoma ob 15.50 ustavil na kranjski enoti Zavoda za zaposlovanje, nato pa še ob 17.00 obiskal Dom upokojencev Kranj.

Na Gorenjskem je že državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Marjan Dolinšek. V svojem programu ima obiske v Vrtcu Radovljica, OŠ Poldeta Stražišarja Jesenice, Srednji šoli Jesenice, Vrtcu Mojstrana, na Fakulteti za zdravstvo Angele Boškin ter v Nordijskem Centru Planica. Gorenjsko pa bo danes obiskal še državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Anton Harej. Najprej se bo ob 14.00 udeležil dogodka LAS Gorenjska košarica, projekt Zelene rešitve: ureditev trga v vasi Stara Fužina, ki bo v Stari Fužini pri Bohinjskem jezeru. Ob 16.30 pa se bo udeležil še dogodka LAS Gorenjska košarica, projekt Gorenjske ribe v Dvorcu Jezeršek v Zgornjem Brniku.

Komentarjev 1
  • Josephine_Williams 15:02 09.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦