Gorenjska
375 ogledov

GORKI kmalu pod streho

Potem ko so izvajalci konec leta prekinili z deli na projektu Gorki 2, se sedaj nadaljuje asfaltiranje cest, ki so še ostale neasfaltirane pred zimskim premorom. Napredovanje del na terenu si je v Predosljah ogledal tudi župan Mestne občine Kranj (MOK) Matjaž Rakovec s strokovno ekipo.

Eden pomembnejših zaključnih korakov do končne ureditve stanja na terenu v okviru projekta GORKI 2 je izvedba asfaltiranja. Do zaključka del, ki je načrtovan za konec maja letošnjega leta, bo izvajalec asfaltiral vse nedokončane ulice s finim asfaltom. V naselju Britof so ceste in ulice že v celoti asfaltirane, prav tako je izvedena celotna prometna signalizacija. Na Mlaki pri Kranju izvajalec polaga zadnje metre komunalne infrastrukture, hkrati pa potekajo intenzivne priprave na asfaltiranje. Podobno je v Predosljah, saj se za asfaltiranje pripravljajo tiste ulice in odseki, kjer so dela s komunalno infrastrukturo zaključena, medtem ko je glavna cesta skozi naselje že v celoti urejena in promet poteka nemoteno.

Lokacije zapor in obvozov, ki so zaradi gradnje neizbežni, se dnevno spreminjajo, zato na MOK občanke in občane prosijo, naj spremljajo obvestila izvajalcev in spletno stran ceste.kranj.si. Vse zapore in delne zapore cest so ustrezno označene. »Krajanke in krajane Predoselj in Mlake moramo prositi še za slabe tri mesece potrpežljivosti. Za to se jim že vnaprej zahvaljujem. Pa tudi za nazaj. Če ne bi bilo epidemije, bi že zdaj vozili po gladkih cestah, torej brez zapor in obvozov. Tako pa to območje še vedno velja za gradbišče. A le še do konca maja. Dotlej naj prebivalci in obiskovalci spremljajo informacije in upoštevajo navodila izvajalcev, saj bo tako nevšečnosti manj. Še enkrat hvala za vso prilagodljivost in razumevanje. Že junija bodo vse težave že preteklost. Prepričan sem, da bomo na koncu vsi zadovoljni. In se bomo strinjali, da je bilo vredno. Ker čisto okolje je privilegij. In v Mestni občini Kranj si bomo za to vsekakor prizadevali tudi v prihodnje,« je ob tem pozval kranjski župan Matjaž Rakovec.

 | Avtor:

 

Največji projekt na področju komunalne infrastrukture

Projekt GORKI je največji projekt na področju urejanja komunalne infrastrukture v MOK. Druga faza projekta »Odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda v porečju zgornje Save in na območju Kranjskega in Sorškega polja – 2. sklop« se je začela v začetku leta 2019. MOK je s podpisom pogodbe dela zaupala izvajalcu Riko, d. o. o., skupaj s partnerjem Pirc gradnje d.o.o. V okviru projekta bodo zgradili celoviti sistem odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda v dveh aglomeracijah, in sicer Britof-Predoslje in Mlaka pri Kranju.

Ključne pridobitve projekta GORKI2 so zmanjšanje emisij v vode iz komunalnih virov onesnaženja za dobrih 3000 populacijskih enot, priključitev dodatnih 2.664 prebivalcev na sistem odvajanja in čiščenja odpadnih voda, izgradnja kanalizacijskega omrežja v skupni dolžini dobrih 17 kilometrov in 5 črpališč odpadne vode.   MOK je ob tem na trasi novozgrajene kanalizacije z lastnimi  obnovila tudi vodovodno omrežje v skupni dolžini dobirh 15 kilometrov, obnovila in dogradila več kot 13 kilometrov meteorne kanalizacije in slabih 6 kilometrov javne razsvetljave. Ob tem so v Britofu zgradili še povezovalni pločnik v skupni dolžini 250 metrov.  

Celotna investicija je ocenjena na 16,5 milijona evrov. Slab milijon je prispevala država, iz Kohezijskega sklada Evropske unije pa je občina pridobila dobrih 5,6 milijona evrov. Razliko do polne vrednosti projekta, ki bo znana ob zaključku vseh izvedenih del, bo krila MOK z lastnimi sredstvi.

»Vedno bližje koncu smo: v Britofu smo pravzaprav že na cilju. Ravno prejšnji teden smo za to naselje prejeli pravnomočno uporabno dovoljenje za komunalno infrastrukturo. To pomeni, da se bodo lahko gospodinjstva začela priklapljati na nov kanalizacijski sistem. Na Mlaki in v Predosljah pa, kakor vidimo, intenzivno potekajo pripravljalna dela za asfaltiranje na tistih odsekih, ki so še makadamska. S tem smo tudi čedalje bliže cilju projekta GORKI2: doseči čim večjo priključenost na enoten kanalizacijski sistem, ki se zaključuje v Centralni čistilni napravi Kranj in opremljenost območij z odvajanjem in čiščenjem odpadnih voda v največji možni meri,« je ob tem dejal župan Rakovec.

KANALIZACIJA Gorenjska Zaključuje se največji projekt v Kranju
Komentarjev 1
  • stilist 14:56 10.marec 2021.

    Sem ravno danes dobil obvestilo o podražitvi storitev, zaradi: piše: "Višja omrežnina izhaja iz višje najemnine novozgrajene odseke kanalizacijskih sistemov v zadnjem obdobju, predvsem v Britofu, Mlaki in Predosljah". Financiramo uporabniki, ne pa občina...