Gorenjska
4300 ogledov

Inšpekcija: Adijo vrtički!

Peter Šalamon
Vrtički na zasebni njivi nasproti Planeta Tuš v Kranju bodo morali biti odstranjeni. Kmetijska inšpekcija je namreč ugotovila, da taka oblika uporabe zemljišča ni dovoljena.

Kot smo že poročali, je v začetku marca nasproti kranjskega Planeta Tuš na zasebni njivi tako rekoč čez noč zraslo več vrtičkov, na katerih so postavili tudi manjše pomožne objekte. Na to problematiko je na marčevski seji kranjskega mestnega sveta opozoril svetnik Bojan Homan (SDS) pri potrjevanju prostorskega načrta za Poslovno cono Hrastje. »Brez vsakršnih soglasij so samo v treh dneh začeli meriti zemljišče in postavili nove hiške in vrtove. Občina pa za takšno stvar potrebuje več let,« je dejal Homan.

KRANJ Gorenjska Vrtički kar "po domače". Inšpekcija že na delu.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

Na Inšpektoratu za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo so nam že takrat povedali, da so prejeli prijavo občana glede spreminjanja tega kmetijskega zemljišča. Da so prijavo podali tudi na Mestni občini Kranj, je potrdil še župan Matjaž Rakovec. Inšpekcija je sedaj sprejela odločitev. »Inšpekcijski postopek še ni zaključen. V nadaljevanju postopka bo Inšpektorat v sodelovanju z občinsko inšpekcijo izrekel ukrepe o odstranitvi posameznih lop in vzpostavitev zemljišča v kmetijsko rabo. Za nenamensko rabo kmetijskega zemljišča je predvidena globa 500 evrov za fizične osebe,« so sporočili z inšpektorata in ob tem potrdili, da je bilo ugotovljeno, da taka oblika uporabe zemljišča ni dovoljena.

Spomnimo, na Upravni enoti Kranj so nam povedali, da je edina za določanje pravil oziroma pogojev vzpostavljanja vrtičkov in gradnje enostavnih objektov na njih pristojna Mestna občina Kranj. Ta mora tovrstne dejavnosti in gradnje, ne glede na to da gre za gradnjo enostavnih objektov na zasebnih površinah, opredeliti v Odloku o izvedbenem prostorskem načrtu Mestne občine Kranj.

Na kranjski občini so nam sporočili, da na tem območju prostorski načrt ne predvideva vzpostavitve vrtičkov. »Po namenski rabi so to prva kmetijska zemljišča, tako da občinski prostorski načrt na tem območju ne predvideva nobenih gradenj ali drugih posegov. Dovoljena je torej kmetijska pridelava, v to kategorijo pa vrtički z vso infrastrukturo ne spadajo, zato njihovo vzpostavljanje ni dopustno. Tudi sicer vrtički v območje ob glavni mestni obvoznici in deloma že vpadnici ne sodijo,« so zapisali na kranjski občini.

KRANJ Gorenjska Usoda novih vrtičkov še ni znana
Komentarjev 2
  • Detel5ica 19:07 01.april 2021.

    Ve se kdo so ti vrtičksrji. Sami neslovenci,vem. Najprej nekaj nezakonito zasedejo,kmalu pa so prepričani, da je to njihova lastnina.

  • sam1 10:56 01.april 2021.

    Če bi bili inšpektorji pol toliko dosledni pri črnih gradnjah kot so pri teh vrtičkarjih,bi bila poseljenost-predvsem na obalnem območju polovico manjša.....