Gorenjska
7000 ogledov

Iz googla izbrisali pot

Zemljevid, iskanje planinca, google PU Kranj Zemljevid s točkami reševanj.
Včeraj, 12. avgusta, so gorski reševalci opravili več reševanj. Tako so v ferati Grančišče v Mojstrani blizu poldneva reševali poškodovanega planinca, prav tako opoldne so na poti proti Veliki planini v občini Kamnik pomagali pohodnici, na katero je padla skala in jo poškodovala. Pod gondolo na Vogel v naselju Ribčev Laz v občini Bohinj pa se je na neprehodnem terenu zgodaj popoldne zaplezal pohodnik. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Bohinj, nepoškodovanega je prepeljal v dolino helikopter Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo Gorske reševalne službe na Brniku.

Prav zaradi slednjega reševanja izgubljenega z neprehodnega terena na območju Vogla so s Policijske uprave Kranj na javnost naslovili posebno opozorilo.

V zadnjem mesecu so reševalne ekipe bohinjskih gorskih reševalcev, policijski in vojaški helikopter že štirikrat reševali izgubljene pohodnike na območju Vogla. V treh primerih je pohodnike zavedla navigacija, ki jih je pri sestopanju pripeljala na neprehoden in nevaren teren z visokimi grapami. Eden od izgubljenih pa je zapustil nemarkirano, vendar uhojeno pot in prav tako zašel na nevaren in neprehoden teren. Vsi so bili tujci in vsi so bili ob reševanju pod smuščem Vogel, kjer je tudi nihalka oziroma kabinska žičnica. Na srečo se doslej ni nihče poškodoval.

"Pristojni opozarjamo na uporabo markiranih poti in ne zgolj navigacije. Navigacija naj bo le pripomoček in ne nadomestek uradnim zemljevidom in markacijam. Ena pot, ki je bila dvakrat razlog za reševanje, je iz google zemljevidov že izbrisana," so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Na planinskih kartah so markirane poti običajno rdeče obarvane. Polna črta so lahke poti, prekinjena rdeča pomeni, da so poti zahtevne. Vse drugo, kot na primer prekinjene črne črte ali pike, so bodisi lovske poti in kolovozi bodisi brezpotja, ostanki poti: in te so za nepoznavalce območja nevarne. Teh poti torej raje ne uporabljajte, ampak ostanite na markiranih poteh.

Policija je hkrati tudi javno pozvala turistične delavce, ki nudijo nastanitev tujcem, naj jim svetujejo, da se držijo označenih poti ali pa za pomoč zaprosijo vodnike.

Gozdni požar BOHINJ Gorenjska Požar nad Srednjo vasjo zanetila strela
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.