Gorenjska
1437 ogledov

Kokrica in Brdo bosta v slabih dveh mesecih povezana s kolesarsko stezo

Potem ko so v Kranju prejšnji teden odprli prvi Center trajnostne mobilnosti na Gorenjskem, bodo ta teden začeli z izgradnjo kolesarske povezave med Kokrico in Predosljami mimo Brda. Mestna občina Kranj (MOK) je namreč prejela odločitev o finančni podpori zanjo z evropskimi in državnimi sredstvi.

Kolesarska povezava Kokrica-Brdo-Predoslje je uvrščena v Dogovor za razvoj regij. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Kot so sporočili iz Službe vlade za razvoj in evropsko kohezivno politiko, so za operacijo, vredno dobrih 362.000 evrov, odobrili finančni prispevek EU in države v višini slabih 200.000, medtem ko bo občina prispevala dobrih 168.000 evrov.

Cilj projekta je ureditev manjkajoče kolesarske povezave med Kokrico in Brdom, ki bo z navezavo na že obstoječe kolesarske površine zagotovila zvezno povezavo mestnega središča regionalnega pomena Kranj z njegovimi zalednimi naselji. To bo omogočilo dnevno mobilnost s kolesom, torej na trajnostni način, ne le med naseljema Kokrica in Predoslje, ampak vse do centra Kranja. »Na cesti bomo zarisali kolesarske pasove do konca Kokrice, do Brda pa bomo zgradili kolesarsko stezo, v drugi polovici leta 2021 pa bomo ob stezi zasadili drevored jablan, avtohtonih kranjskih oziroma besniških voščenk,« je izpostavil kranjski župan Matjaž Rakovec.

MOK bo ob tem zagotovila še dodatna lastna sredstva, da se območje od Kokrice do Brda v celoti prometno uredi. Lani so od nadvoza čez avtocesto do trgovine Mercator na Kokrici že zarisali kolesarske pasove na vozišču v skupni dolžini 600 metrov, letos pa jih bodo še od stadiona in Rupe do Kokrice ter od Mercatorja vse do konca naselja Kokrica. Na levi strani v smeri Brda bo zgrajena kolesarska pot vse do Predoselj, ki bo od ceste ločena z zelenim pasom. Med odcepoma za Bobovek in uvozom za pešpot okoli Brda bo MOK ob kolesarski stezi vzpostavila še dodatno površino za pešce in prostor za kolesa ter zarisala nov prehod za pešce ob lani zgrajenem pokritem avtobusnem postajališču Bobovek-Brdo. Še en prehod za pešce bo približno 300 metrov dalje, ob priključku z glavne ceste proti Ilovki.

Danes se je z uvedbo izvajalca v delo projekt že uradno začel, tako da bodo dela stekla že ta teden. Promet bo urejen izmenično enosmerno s semaforjem, projekt pa bo predvidoma končan do začetka slovenskega predsedovanja, do 1. julija 2021.

pločnik KRANJ Gorenjska Tudi letos nove kolesarske povezave
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.