Gorenjska
1368 ogledov

Tudi letos nove kolesarske povezave

pločnik Anže Petkovšek Pločnik in kolesarska steza v enem na Dunajski cesti.
V zadnjih letih je Mestna občina Kranj uredila številne kolesarske poti. Pri tem so uspešno črpali tudi evropska sredstva.

V skladu s Trajnostno urbano strategijo in Strategijo kolesarskega omrežja so v kranjski občini lani končali izgradnjo kolesarskih povezav v Kranju 1–6. To pomeni povezavo Planine in Primskovega z nakupovalnim središčem Primskovo, povezavo Šorlijevega naselja z Vodovodnim stolpom, Zlatega polja s Kranjem in povezavo skozi Orehek do avtobusnega postajališča na Ljubljanski cesti. Gre za dopolnitev in dograditev približno 8,8 kilometra kolesarske infrastrukture s pripadajočo opremo, površinami za pešce, javno razsvetljavo in odvodnjavanjem meteornih voda z novozgrajenih površin. S tem so izboljšali pogoje za varnejše kolesarjenje v Kranju, kar posredno vpliva tudi na kakovost bivanja v občini.

Naložbo Kolesarske povezave 1–6 sta sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Skupna višina sredstev, namenjenih za izvedbo, je znašala skoraj 2 milijona evrov, od tega je bilo sofinancerskih sredstev dober 1.200.000 evrov. Projekt se je uradno zaključil ta ponedeljek, ko so po pridobitvi uporabnega dovoljenja odprli še Center trajnostne mobilnosti na Planini.

KRANJ Gorenjska Zaživel prvi Center trajnostne mobilnosti na Gorenjskem

 

Z vlaganjem v kolesarsko infrastrukturo bodo nadaljevali

Sredstva za realizacijo kolesarskih povezav v MOK bodo letos predvidoma ostala na podobni ravni kot lani. “Zelo intenzivno nadaljujemo aktivnosti pri gradnji novih kolesarskih povezav. Vse je pripravljeno za gradnjo manjkajoče povezave od Kokrice do Brda, saj jo nameravamo realizirati še pred predsedovanjem Slovenije Svetu EU. Na cesti bomo zarisali kolesarske pasove do konca Kokrice, do Brda pa bomo zgradili kolesarsko stezo, v drugi polovici leta 2021 pa bomo ob stezi zasadili drevored jablan, avtohtonih kranjskih oziroma besniških voščenk,” je izpostavil kranjski župan Matjaž Rakovec.

Ob tem letos načrtujejo začetek gradnje še več drugih zelo pomembnih povezav, in sicer kolesarske povezave od Železniške postaje Kranj do Koroške ceste z rekonstrukcijo mostu čez Savo, povezave na zadnjem delu Ceste Staneta Žagarja med Oldhamsko in Koroško cesto ter povezave med Gosposvetsko in Bleiweisovo cesto v okviru načrtov za največji park v mestu. Nadaljevali bodo širitev ceste proti Mavčičam s kolesarskim pasom. Najverjetneje pa bodo že letos začeli gradnjo kolesarske povezave in povezave za pešce od pokopališča do Hrastja z nadhodom čez državno cesto.

Ob tem imajo projektiranih še več kolesarskih povezav: “In sicer mimo OŠ Jakoba Aljaža oziroma pokopališča, Šuceva ulica od Primskovega do starega Kranja in Čebelice ter mimo Globusa. Trenutno se projektirajo še kolesarske povezave od Primskovega z rekonstrukcijo mostu čez Rupovščico do Predoselj in povezavi od Jame do Prebačevega z mostom čez Savo ter od Primskovega za IBI-jem do športnega centra čez Kokro. V prihodnosti bomo aktivno nadaljevali s projektiranjem povezav, predvsem preko EU mehanizma ELENA, s ciljem kolesarsko povezati tako Besnico kot Žabnico in Golnik,” še pojasnjujejo na kranjski občini.

KOLO Gorenjska KRsKOLESOM spet tudi na elektriko
Komentarjev 1
  • stilist 13:02 15.maj 2021.

    Urejanje infrastrukture malo morgen! Samo risanje črt po cesti, da je še večji kaos...