Gorenjska
901 ogledov

Končno se lahko začnejo dela

Zelena streha na OŠ Staneta Žagarja Mestna občina Kranj Od tal do strehe na OŠ Staneta Žagarja v Kranju je 15 metrov.
Po odobritvi sofinanciranja z evropskimi in državnimi sredstvi se bo v kratkem, predvidoma že prihodnji teden, začela gradnja prizidka pri Osnovni šoli (OŠ) Staneta Žagarja Kranj.

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je v sredo izdala odločitev o podpori za prizidek telovadnice OŠ Staneta Žagarja Kranj, ki jo je Mestna občina Kranj (MOK) prijavila na 2. javni poziv za sofinanciranje operacij preko mehanizma Celostnih teritorialnih naložb za področje revitalizacije degradiranih urbanih območij. Vrednost investicije je slabih 3 milijone evrov, pri čemer jo bo polovico pokrila MOK, polovico pa sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

»Te odločitve smo na MOK izredno veseli, saj bomo končno lahko začeli uresničevati težko pričakovan in nujno potreben projekt. To bo res pomembna pridobitev za sedanje in bodoče učence in zaposlene v OŠ Staneta Žagarja, obenem pa tudi za bližnjo okolico. Nov prizidek in športno igrišče z urejeno okolico šole bosta namreč doprinesla k lepšemu videzu lokacije in soseske, tamkajšnji prebivalci, zlasti otroci, bodo imeli dostop do bolj urejenih naravnih in rekreativnih površin. S pomočjo sofinanciranja res uspešno uresničujemo projekte, zaradi katerih Kranj postaja čedalje lepše in bolj urejeno mesto,« je ob tem povedal župan MOK Matjaž Rakovec.

 | Avtor:

Po več letih končno do ustreznejših prostorov

OŠ Staneta Žagarja Kranj v mestnem središču je bila zgrajena leta 1961. Zaradi naglega razvoja okoliških stanovanjskih sosesk, izjemnega priseljevanja družin iz drugih okolij v zadnjih letih, ob tem pa še sprememb metod poučevanja in prostorskih standardov se v OŠ Staneta Žagarja Kranj že nekaj časa srečujejo s številnimi novimi družbenimi, prostorskimi in pedagoškimi izzivi. V obstoječem objektu primanjkuje ustreznih učilnic in prostora za športno vadbo, medtem ko je star prizidan montažni objekt neprimeren za izvajanje pouka.

Z dozidavo skoraj ničenergijskega prizidka s šolsko telovadnico in z nadzidanimi šestimi učilnicami ter zunanjega igrišča ob šoli bodo pokrili potrebe po vpisu otrok v šolo in izvajanju pouka po normativih. Nov objekt bodo zgradili na mestu, kjer je sedaj zunanje igrišče, tega pa bodo prestavili na prostor, kjer je zdaj montažni prizidek, predviden za rušenje. V novem objektu, ki ga bo z obstoječim šolskim poslopjem povezoval hodnik, bo zgrajeno tudi dvigalo in bo zato dostopen tudi za gibalno ovirane osebe. Gradnja bo trajala približno eno leto. Cilj občine je, da se nove prostore preda v uporabo že v začetku šolskega leta 2022/2023.

 | Avtor:

Sam projekt je sicer še en korak v smeri trajnostne naravnanosti MOK, ki je obstoječo stavbo OŠ Staneta Žagarja že energetsko sanirala, lani pa v sodelovanju s studiem prostoRož vzpostavila še zeleno streho z učilnicama na prostem.

Zelena streha na OŠ Staneta Žagarja ZELENI KRANJ Kranj Sedmošolci prevzeli skrb za zeleno streho
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.