Gorenjska
323 ogledov

Krafft tudi letos v starem mestnem jedru Kranja

Krafft, filmski festival, Kranj
Priprave na drugo edicijo Igralskega filmskega festivala Kranj – Krafft, ki nastaja v sodelovanju z Mestno občino Kranj, Zavodom za turizem in kulturo Kranj, Slovenskim filmskim centrom (SFC), Društvom slovenskih avdiovizualnih igralcev in Zavodom Carnica, so v polnem teku, so sporočili iz Društva Krafft iz Kranja. Pestro filmsko dogajanje, namenjeno vsem generacijam in različnim filmskih žanrom, se bo med 14. in 19. junijem tudi letos odvijalo v starem mestnem jedru Kranja.

Kot poudrajajo organizatorji, se bo festival tudi letos v celoti posvetil umetnosti filmske igre in še, da tudi cilji festivala ostajajo enaki.
Ti so: postreči z novimi, še čisto svežimi mednarodnimi filmskimi presežki na področju igre, v Slovenijo pripeljati nadarjene in svetovno prepoznavne filmske igralce ter vrhunske filmske strokovnjake, ki bodo delili svoje zgodbe, znanje in izkušnje. Cilja sta tudi predstaviti ustvarjalni potencial slovenskega plesnega filma in odpirati strokovne razprave o temah, ki se posredno ali neposredno tičejo filmske igre in igralcev ter plesnih filmov in plesnih ustvarjalcev v avdiovizualnih delih.

Opozorili bodo na spolne zlorabe in spolno izkoriščanje v filmskem svetu

V središču festivala bodo tudi letos tekmovalni program s slavnostno podelitvijo igralskih filmskih nagrad (zlatih jabolk), revijalni pregled nagrajenih filmov na priznanih evropskih filmskih festivalih, izbor izstopajočih slovenskih plesnih filmov in strokovni program. Festivalsko dogajanje v celoto zaokrožuje raznolik spremljevalni program. Festival bo tako postregel s številnimi pogovori z domačimi in s tujimi filmskimi igralkami in igralci, z razstavami, delavnicami in družabnimi dogodki.

V ospredju strokovnih razprav bodo teme, povezane s snemanjem intimnih prizorov, ki med drugim naslavljajo vprašanja o različnih oblikah spolnih zlorab in spolnega izkoriščanja v filmskem svetu. Del strokovnih razprav bodo posvetili ustvarjanju plesalcev in koreografov na avdiovizualnem področju.
Posebno pozornost, napovedujejo organizatorji, bodo enako kakor lani namenili dosežkom slovenskih igralcev in plesnih ustvarjalcev na avdiovizualnem področju. Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) pa bo skupaj s svojo Sekcijo plesnih ustvarjalcev (SPU) drugo leto zapored na prvi dan festivala podelilo stanovske nagrade in priznanja.

Filmski selektorji Ana Šturm, Veronika Zakonjšek in Petja Labović bodo za tekmovalni del druge edicije festivala izbirali med novostmi svetovne filmske produkcije zadnjih dveh let, s poudarkom na nagrajencih festivalov v Rotterdamu in Berlinu. Poleg teh filmov si bo na Krafftovih filmskih platnih mogoče ogledati tudi izbor nagrajenih filmov na festivalih v Benetkah, Berlinu, Cannesu in San Sebastiánu.

Filmska kritičarka, publicistka in urednica revije za fim in televizijo Ekran Ana Šturm pri tem poudarja, da gre "pri selekciji filmov vedno in v vseh pogledih za izbor čim bolj kakovostne, aktualne, relevantne in raznolike filmske produkcije."

Veronika Zakonjšek, kulturologinja in filmska kritičarka, napoveduje, da "bo tudi letošnji Krafft v Kranj pripeljal filme s presežnimi igralskimi stvaritvami, z njimi pa tudi filmske igralce in igralke, zvezde malih in velikih ekranov. Gledalci se bodo tako lahko v poletno sproščenem vzdušju družili in pogovarjali z domačimi in tujimi gosti."

Gledališki in filmski igralec Petja Labović pa si želi, "da bi občasni festivali in projekcije (v mestih, ki niso Ljubljana) prerasli v stalno prakso in vodili v razvoj mestnih kinov z alternativno filmsko ponudbo."

 

 

 

Komentarjev 1
  • Evangelina_Moore 13:22 23.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

Sorodne novice