Gorenjska
2545 ogledov

Kranj bo poln dogajanja vse poletje

Zavod za turizem in kulturo Kranj
Tudi to poletje bodo ulice Kranja napolnili koncerti, kulturni, kulinarični užitki ter športni in ostali dogodkov.

V četrtek, 1. junija 2023, se s koncertom Žige Jelarja začenja Prešerno poletje v Kranju. "Tudi letos bomo organizirali tako kulturne, športne, glasbene, kulinarične dogodke, ki bodo v Kranj pritegnili vse generacije, tako domače kot tudi tuje. Načrtujemo več kot 150 dogodkov," je povedal direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh, ob tem pa dodal: "Na te dogodke, kot rečeno, prihajajo obiskovalci iz vse Slovenije in opažamo povezavo med našimi dogodki in koriščenju vseh naših turističnih storitev, ki jih ponujamo v Kranju. Zelo smo veseli, da ljudje pridejo v Kranj prej, si ogledajo, raziskujejo mesto in potem pridejo še na kakšnega od koncertov. Prav zato smo se odločili, da smo pripravili prav zanje poseben paket z zanimivimi popusti."

"Lani je bilo v Kranju zelo veselo in polno kulturnih, glasbenih, športnih dogodkov, festivalov in jaz ne dvomim v to, da bomo tudi letos še boljši. Letošnje poletje vstopamo tudi z laskavim nazivom Evropska destinacija odličnosti 2023, ki je za nas že prinesel prepoznavnost po Evropi. Te prireditve, ti dogodki pa so sicer prvenstveno namenjeni Kranjčankam in Kranjčanom, zato verjamem, da bo vsakdo od nas našel veliko stvari, ki jih bo lahko obiskal in si polepšal to poletje," pa je Prešernemu poletju v Kranju pospremil župan Matjaž Rakovec.

Ob vsem tem pa so v ospredje tudi letos postavili trajnost. Kranj je namreč evropska destinacija odličnosti 2023 in nosilec platinastega znaka Zelene sheme slovenskega turizma. Zato si prizadevajo k trajnostni izvedbi prireditev. To se nanaša predvsem na trajnostno mobilnost, zato obiskovalce nagovarjajo, naj na dogodke prihajajo peš ali s kolesom, z uporabo javnih ali deljenih prevozov ter s tem prispevajo k manjšemu ogljičnemu odtisu prireditev. Na dogodkih bodo stregli v plastičnih kozarcih za večkratno uporabo, poskrbeli pa bomdo tudi, da bo na prizoriščih možnost ločevanja odpadkov. "Vse obiskovalce naprošamo še, da naj na prizoriščih za seboj ne puščajo smeti in skrbijo za ohranjanje čistoče v mestu," ob tem še dodaja Malovrh.

 | Avtor: Peter Šalamon ŽURNAL24 Peter Šalamon ŽURNAL24

Osrednje dogajanje v Letnem gledališču Khislstein

Letno gledališče Khislstein je avditorij, namenjen koncertni in gledališki dejavnosti. Nahaja se v objemu srednjeveškega obzidja in prostorov Gorenjskega muzeja. Avditorij v obliki amfiteatra je pokrit s pomično platneno streho, kar omogoča dogodke tudi ob slabšem vremenu. Sprejme 420 obiskovalcev na sediščih in  800 obiskovalcev na stojiščih. Pestro dogajanje se bo začelo že 1. junija 2023, koncerti pa se bodo zaključili 8. septembra 2023.

JUNIJ 2023:

četrtek, 1. 6. (20.00): Žiga Jelar & Prijatelji

nedelja, 4. 6. (20.00): Gala koncert: Glasbeno društvo Crescendo

petek, 9. 6. (20.00): Gal Gjurin

nedelja, 11. 6. (20.00): Etno Folk Festival

torek, 20. 6. (20.00): koncert Glasbene šola Kranj

četrtek, 22. 6. (20.00): Ićkoti Festival-ić smeha

četrtek, 29. 6. (20.00): Kvatropirci z gosti

petek, 30. 6. (21.00): Prljavo Kazalište

 

JULIJ 2023:

sobota, 8. 7. (21.00): Laibach

petek, 14. 7. (21.00): Rudi Bučar & Istrabend

petek, 21. 7. (21.00): Vlado Kreslin & Mali Bogovi

petek, 28. 7. (21.00): Bajaga & Instruktori

sobota, 29. 7. (21.00): MRFY

 

AVGUST 2023:

sobota, 12. 8. (21.00): Opera G. Verdi – La Traviata

petek, 18. 8. (21.00): Batista Cadillac

sobota, 26. 8. (21.00): Big Foot Mama (akustika)

 

SEPTEMBER 2023:

petek, 1. 9. (21.00): Magnifico

petek, 8. 9. (21.00): MI2

 | Avtor: Zavod za turizem in kulturo Kranj Zavod za turizem in kulturo Kranj

 

Torki, srede in četrtki bodo na vrtu gradu Khislstein in Vovkovem vrtu

Torkov kulturni vdih so poletni kulturni večeri, ki prinašajo literarne pogovore ter gledališke predstave. Program in vsebino kulturnih dogodkov pripravljajo Mestna knjižnica Kranj, Prešernovo gledališče Kranj in Gorenjski muzej.

V objemu srednjeveškega obzidja gradu Khislstein, na mirnem grajskem dvorišču, se ob sredah v poletnih mesecih pod staro lipo odvijajo nepozabna večerna doživetja, ki so jih združili v Glasbene večere pod Grajsko lipo. Dogajanje je obarvano z dobro glasbo, vrhunskimi izvajalci, kakovostnim vinom, odlično kulinariko in sproščenim druženjem. Vstopnice je moč kupiti na vseh Eventim prodajnih mestih, Petrol servisih, v Kranjski hiši in spletni strani Eventima.

JULIJ

sreda, 5. 7. (20.30): Duo Silence

sreda, 12. 7. (20.30): Vasko Atanasovski

sreda, 19. 7. (20.30): 1na1: Maša Bogataj in Tina Marinšek

 

AVGUST

sreda, 2. 8. (20.30): Nuška Drašček

sreda, 9. 8. (21.00): Janez Bončina Benč

sreda, 16. 8. (20.30): Manca Izmajlova

sreda, 23. 8. (20.30): Nina Strnad

sreda, 30. 8. (20.30): Tokac in Emanuela

Večeri pod Grajsko lipo | Avtor: Jošt Gantar Jošt Gantar

 

Prešerno poletje pa bo zopet pripeljalo obiskovalce v mali kino na prostem na Vovkovem vrtu. Čakajo jih zajetne doze dobrih filmov. Vsak četrtek od julija do septembra bodo razgrnili deke, postavili svoje stole in se prepustili izjemnim platenskim zgodbam.

 

Vrhunec poletja tudi letos s Kranfestom

Julij se v Kranju že vrsto let končuje s festivalom za staro in mlado, s programom za vse okuse. Kranfest je najbolj vroč poletni festival v mestu, ki združuje kulturne dogodke in zabavni program, koncertne poslastice in kulinarična doživetja, aktivnosti za otroke in tržnično ponudbo z domačo in umetno obrtjo ter lokalnimi dobrotami. Razteza se po različnih lokacijah v starem mestnem jedru, vse od Slovenskega trga pa do železniške postaje. Program, ki bo potekal 28. in 29. julija 2023, je barvit, kot so barvita kranjska prizorišča.

Kranfest | Avtor: Zavod za turizem in kulturo Kranj Zavod za turizem in kulturo Kranj

Avgusta spet jazz

Avgusta v Kranj vsako leto pridejo ljubitelji jazza.  Jazz kamp Kranj tradicionalno gosti izvrstne glasbenike iz vsega sveta. Gre za mednarodni glasbeni festival, ki nas že od leta 2004, v poletnih večerih, razvaja s serijo jazz koncertov. Organizirata ga glasbenika, Kranjčana, brata Gregor in Primož Grašič, na njem pa so se do sedaj zvrstila velika imena svetovne jazzovske scene.

 | Avtor:

Poleti tudi kulinarika in šport

Kot smo že poročali, se 1. junija 2023 v Kranju začenja prva izvedba kulinaričnih dnevov Okusi kranjskih miz, v petek pa se začenja priljubljeni dogodek, ki mesto privabi vsak poletni petk, Kr’petek je. Dogaja se na Glavnem trgu ob vodnjaku, kjer si vsak petek po službi Kranjčanke in Kranjčani lahko naberejo raznolikih kvalitetnih, svežih in sezonskih pridelkov. Čez poletje bo ponudil sezonsko sadje in lokalne vrtne pridelke. Da pa bo ponudba še bolj pestra, se bodo lokalnim pridelovalcem pridružili še pridelovalci iz drugih delov Slovenije. Poleg bogato založenih stojnic, bo v osrčju mesta tudi pestra gastronomska ponudba, na svoj račun bodo prišli tudi sladokusci. Za dobro vzdušje bodo poskrbela kulturna društva in folklorne skupine, v večer pa bodo obiskovalce zazibali zvoki različnih glasbenih mojstrov.

 | Avtor: Zavod za turizem in kulturo Kranj Zavod za turizem in kulturo Kranj

Poletje bo tudi športno obarvano. Kranj je že vrsto let ena od prestolnic kolesarstva in mesto bo, kot je tradicionalno, dva dni, 22. in 23. julija 2023, živelo za ta šport. Kolesarski praznik bo v Kranj pripeljal popoldanski in nočni kriterij po ulicah Kranja, ki sta del državnega prvenstva, na bolj sproščenih dirkah se bodo pomerili otroci, poštarji in podporniki kluba. Vrhunec dogajanja pa se bo zgodil v nedeljo z Veliko nagrado Kranja - Memorial Filipa Majcna. Kolesarsko dogajanje pa bo zaznamovano tudi v začetku septembra. Kranj bo namreč 2. in 3. septembra 2023 tudi letos gostil L’Etape Slovenia, uradni dogodek za amaterske kolesarje iz serije dogodkov Tour de France v Sloveniji, ki potekajo po celem svetu. Ponuja edinstveno priložnost za nov osebnostni kolesarski izziv in pravo turistično avanturo po cestah zelene in razgibane Gorenjske.

Kolesarski klub Kranj | Avtor: Kolesarski klub Kranj Kadar je dirka, je v Kranju vedno pravi kolesarski praznik. Kolesarski klub Kranj

 

Tudi letos pa bo utrip poletja pričaralo še tradicionalno državno prvenstvo v odbojki na mivki v Kranju. Na enaki lokaciji kot lani, v naravnem amfiteatru parkirišča Stara Sava, bodo lahko obiskovalci v polni kapaciteti in na tribunah spremljali atraktivne odbojkarske predstave, ki zaznamujejo vsak julij v prestolnici Gorenjske, letos od 27. oddo 29. julij 2023.

 | Avtor: OK Triglav Kranj OK Triglav Kranj

Ob vsem tem bodo v Kranju to poletje potekali še drugi zanimivi dogodki. 31. maja 2023 se tako začenja BIEN, bienale tekstilne umetnosti, 10. junija 2023 KRAFFT, igralski filmski festival, Kr-kult-ura od 16. do 18. 6. 2023, Teden mladih od 23. junija do 1. julija 2023, SubArt festival od 30. junija do 1. avgusta 2023, Kranj Foto Fest od 23. avgusta do 26. septembra 2023, Pianopolis, festival za mesto in klavir, od 7. do 10. septembra 2023, poleg tega pa bodo potekali tudi drugi dogodki v lokalih in terasah v mestu in okolici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.