Kranj
240 ogledov

Kranj bodo zasedli igralski presežki letošnjega leta

arhiv Krafft
Kranj bo od 10. do 17. junija 2023 spet gostil festival Krafft – kranjski igralski filmski festival, že tretjega po vrsti.

Na festivalu Krafft bodo letos prikazali 16 filmov, od tega 12 premier. “V Kranju bomo videli igralske presežke letošnjega leta. Igralci blestijo v svojih vlogah, zato bo imela žirija težko delo s podelitvijo nagrad. Že v soboto bomo imeli priložnost, da spoznamo delo srbskega igralca Mikija Manojlovića na mojstrskem tečaju. V nedeljo bo premierno prikazan njegov najnovejši film Stric. V spremljevalnem programu bosta na ogled komedija Dedek gre na jug, v kateri igra Boris Cavazza, in film Nenavadno dekle s Špelo Rozin. Špela in Boris sta letos zasluženo prejela nagrado Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev Ita Rina za življenjsko delo in se bosta udeležila tudi pogovorov po projekcijah, kar je zares dragoceno. V četrtek se bomo poklonili Petru Musevskemu. V dvorani Prešernovega gledališča Kranj, kjer je igral od l. 2003 pa do smrti, bo premierno prikazan film Pero, ki ga je posnel Petrov dolgoletni prijatelj Damjan Kozole,” je letošnji program opisal predsednik festivala Branko Završan.

Predsednik festivala Krafft Branko Završan | Avtor: Maša Pirc Predsednik festivala Krafft Branko Završan Maša Pirc

Strokovni program je letos posvečen komunikaciji med režiserjem in igralcem. “Na festival prihaja Miki Manojlović, ki je izbral filme za tekmovalni program. Prihaja tudi kasting direktorica Nathalie Chéron, ki redno sodeluje z režiserjem Lucom Bessonom in je med drugim sodelovala z Ethanom Hawkeom, Cliveom Owenom, slovitimi francoskimi igralci in celo z Rihanno. V četrtek bo Chéron za slovenske igralke in igralce vodila delavnico o tem, kako z uspešnim kastingom priti do želenih filmskih vlog. Svojo unikatno metodo dela z igralci bosta predstavila tudi režiserja Davide Del Degan in Ivan Gergolet. Njuni filmi kažejo, kako dobre rezultate prinaša dobro sodelovanje med režiserjem in igralcem,” je predstavila direktorica festivala Maja Sever.

Direktorica festivala Krafft Maja Sever | Avtor: Maša Pirc Direktorica festivala Krafft Maja Sever Maša Pirc

Festivala se veseli tudi župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec. "Letos smo se osredotočili na to, da približamo festival lokalni skupnosti – občankam in občanom. Želimo si ustvariti dogodek, v katerem bo Kranj v kinu en ves teden. Krafft je festival za vse rodove – izkušenejše generacije bodo lahko obujale spomine na mladost v kinu, mlajše pa skušamo privabiti na festival z brezplačnimi projekcijami; za osnovnošolce in srednješolce namreč organiziramo dopoldanske projekcije mladinskih filmov. Mestna občina Kranj podpira Krafft in ponosni smo, da ima Kranj svoj filmski festival."

Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec | Avtor: Maša Pirc Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec Maša Pirc

 | Avtor: Maša Pirc Maša Pirc

 

V Kranj se vrača priljubljeni kino "Center"

Posebnost letošnjega festivala je tudi odprtje novega kina v centru Kranja. V zadnjih dnevih hitro zaključujejo nekdanji kino "Center", kjer bodo od sobote lahko vsi celovečerni filmi letos prikazani v MOJKINO Kranj. "Res smo lahko veseli. Ne samo da Kranj dobiva nov kino, ampak tudi novo dvorano za različne prireditve, kar bo seveda olajšalo trenutno stanje v mestu. Vemo, da je potreba po dvoranah v Kranju res velika. V zelo kratkem času se je tako investitor lotil obnove in tudi hitro uspel narediti, zato smo s tega vidika zares zadovoljni," izpostavlja župan Rakovec.

 | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Kino Center Kranj | Avtor: arhiv Krafft Kino Center Kranj arhiv Krafft

Kolosej De Luxe Kranj KINO Gorenjska "O ponovnem odprtju se še odločamo"

Festival Krafft se tako začenja v soboto, 10, junija 2023. Odprtje bo ob 19.00 v novi kinodvorani v mestu, kjer je nekoč stal legendarni Kino Center, otvorila pa ga bo predsednica republike Nataša Pirc Musar. Ob tem bo Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev podelil tudi nagrade za največje igralske dosežke. Filmi bodo nato sledili vse do 17. junija 2023. Cena filmskega abonmaja je v predprodaji 25 evrov, torej manj kot 2 evra na film. Kratki in študentski filmi pa bodo brezplačno predvajani na vrtu stolpa Škrlovec. V tekmovalnem delu se bodo filmi potegovali za prestižne nagrade zlato jabolko za glavno vlogo in za posebne dosežke. Več o programu pa si lahko ogledate na spletni strani festivala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.