Gorenjska
2332 ogledov

Kranj dobil še nova drevesa

Borut Cvetko / Mediaspeed
V Mestni občini Kranj nadaljujejo z načrtovanim ozelenjevanjem mesta.

Podžupan Mestne občine Kranj (MOK) Janez Černe in direktor podjetja HENNLICH Slovenija Matej Tomšič sta včeraj simbolično zasadila enega od skupno 54 lipovcev, ki so jih sicer ta teden zasadili na obeh straneh Ceste Staneta Žagarja. Zdaj lani vzpostavljeni drevored od krožišča Primskovo mimo nakupovalnega centra Supernova Mercator na eni ter kolesarski poti na drugi strani, dobiva podaljšek in bo segal vse do križišča Ceste Staneta Žagarja in Ulice Mirka Vadnova.

»Veseli me, da našo pot k še bolj zelenemu in trajnostno naravnanemu Kranju podpira tudi čedalje več podjetij, ki delujejo v kranjski občini. Z njihovimi donacijami smo že in še bomo, zlasti na Planini in v naslednjem letu ob Koroški cesti v smeri Naklega, vzpostavili več novih drevoredov. Podjetju HENNLICH Slovenija se zato iskreno zahvaljujem za družbeno in okoljsko odgovorno ravnanje: za donacijo ducata sadik na Primskovem in zasaditev 200 novih dreves na Sorškem polju, obenem pa za usmerjenost v proizvodne procese, ki so bolj okolju prijazni. Vse to bo prispevalo k bolj čistemu zraku in zelenemu okolju ter s tem h kakovosti bivanja,« je povedal kranjski podžupan.

Podjetje HENNLICH Slovenija je del uspešne mednarodne skupine z več kot 800 zaposlenimi v 19 državah, ki z rešitvami za industrijo pokriva dobršen del centralne in vzhodne Evrope. Njihov cilj je, da stroji z njihovimi komponentami delujejo bolj učinkovito, hitreje, tišje in porabijo manj energije. Ob 25. obletnici so si v Kranju zadali nalogo, da še bolj poudarijo ekološki vidik izdelave strojnih delov v industriji in s tem zmanjšajo CO2 izpuste. To so nadgradili še s sajenjem dreves ob kranjski vzhodni vpadnici in na Sorškem polju. »V podjetju HENNLICH, d.o.o., že od samega začetka zasledujemo cilj, da z znanjem in doslednostjo svojih zaposlenih pomagamo zagotavljati trajnostno usmerjeno, učinkovito in nemoteno odvijanje proizvodnih procesov v industriji. Drevesa pa so pljuča naših mest, ki v poletnih mesecih skrbijo za prijeten naravni hlad na vročih ulicah. Poleg tega so vidni simbol trajnosti, k čemur stremi tudi naše podjetje,« je povedal direktor podjetja Tomšič.

 | Avtor: Borut Cvetko / Mediaspeed Borut Cvetko / Mediaspeed

Sajenje dreves se bo nadaljevalo

Do konca leta bo na območju MOK zasajenih predvidoma več kot 200 dreves. Od oktobra letos ob kolesarski povezavi Kokrica–Brdo–Predoslje raste Evropski drevored povezovanja in sodelovanja s 54 drevesi, še letos bodo zasadili še enega s skupno 42 drevesi ob Cesti Rudija Šelige na Planini. Ob tem so ravnokar zagnali akcijo »KR posvoji drevo«, tako da bodo lahko občanke in občane s svojim prispevkom za vzdrževanje drevesa za leto dni postali botri drevesom. Na tak način in pozneje tudi z lokalnimi podjetji nameravajo nadaljevati z zasaditvami novih drevoredov po Kranju.

sajenje dreves KR POSVOJI DREVO Gorenjska Boter za eno leto? Za vijolično jelšo?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.