Gorenjska
3734 ogledov

Kranj ima novo edinstveno (turistično) atrakcijo

Peter Šalamon
V osemkotnem prostoru zvonika kranjske župnijske cerkve sv. Kancijana, nad šestimi velikimi cerkvenimi zvonovi, od letošnjega slovenskega kulturnega praznika melodično igra deset malih bronastih zvonov. Vsako uro lahko slišimo različne melodije.

Melodični zvonovi skupaj tehtajo 317 kilogramov. Vliti so bili v livarni zvonov Grassmayr v Innsbrucku »Melodična zvonovja so pogostni sestavni del mogočnih cerkva oziroma mestnih stavb po Srednji in Zahodni Evropi in turisti ter obiskovalci trgov pred cerkvami z veseljem prisluhnejo njihovim melodijam. V Sloveniji je nekaj »poizkusov« tovrstnih postavitev, vendar ne s toliko toni oziroma zvonovi, ki so namenjeni prav igranju melodij in so vliti v posebnem močnejšem »rebru« ter natančno uglašeni,« pojasnjuje kranjski župnik dr. Andrej Naglič.

Kladivca in tehnologija krmiljenja kranjskega melodičnega zvonovja je plod slovenskega znanja ter imajo tudi možnost nastavljanja jakosti, kar podobni sistemi v tujini nimajo. Element glasbenega dela je v kranjskem primeru namreč integriran v sistem krmiljenja kladivc, celotni sistem pa voden preko osnovnega sistema zvonjenja in zato usklajen z bitjem ter zvonjenjem osnovnih cerkvenih zvonov.

 | Avtor:

 

Zvonovje tudi nova turistična znamenitost Kranja

Od poletja, ko bo zvonik cerkve sv. Kancijana v Kranju odprt za obiskovalce, si bo mogoče tudi pobliže ogledati cerkvene zvonove in melodično zvonovje. »Že sedaj pa melodično zvonovje vsak dan mehko in nevsiljivo igra slovensko in evropsko himno, slovenske ponarodele pesmi in Marijine napeve. Program kranjskega melodičnega zvonovja vsebuje tudi zbirko slovenskih pritrkovalskih melodij. Z dnevnim igranjem melodičnega zvonovja želi Župnija Kranj prispevati svoj delež h kulturni podobi starega mestnega jedra Kranja in skrbi za slovensko svetno in sakralno zvočno kulturno dediščino ter njenemu približanju širši javnosti,« pravi Naglič.

 

Vsako uro druga melodija

Obiskovalci Kranja lahko vsako uro prisluhnejo drugi melodiji, ki jih odzvanja novo zvonovje. Zjutraj, ob 7.30 se prvič oglasi z napevom »Je angel Gospodov«, dan pa zaključi ob 21.30 s priljubljeno pesmijo »Angelček varuh moj«. Vmes lahko poleg cerkvenih pesmi slišimo tudi nekatere druge, med drugim Zdravljico, Odo radosti, Slovenija, od kod lepote tvoje, Prelepa Gorenjska, Oj Triglav moj dom, Po jezeru bliz' Triglava, Slovenec sem. V božičnem času bo moč slišati tudi Sveto noč, v velikonočnem pa Jezus naš je vstal od smrti. Marijin mesec maj bo zaznamovala pesem Spet kliče nas venčani maj, oktober pa Kraljica venca rožnega. Zvonovom je moč prisluhniti na trgu oziroma ulicah v neposredni bližini cerkve.

KULTURA Gorenjska Osrednja kranjska cerkev od zdaj kulturni spomenik državnega pomena
Komentarjev 2