Gorenjska
5060 ogledov

Kranj je spet zaživel

Prešernova hiša v Kranju, Kranj
1/4
M. Ha. Gneča za obisk Prešernove hiše v Kranju, posneto 8. februarja 2022.
V Kranju že od 2. pa vse do 12. februarja živi Vsak dan Prešernovo. 11 dni doživetij kulture bo še posebej prešerno danes na Slovenski kulturni praznik s Prešernovim smenjom.

Letošnji Prešernov smenj bo potekal s prilagojenim programom, ki je prvič del širše akcije povezovanja vseh kranjskih kulturnih ustanov. Doživetja, razstave in vodenja po mestu od 2. do 12. februarja omogočajo Vsak dan prešernovo. V 11 dneh Kranj obiskovalce nagrajuje s številnimi ugodnostmi in posebnim programom. Vsa kranjska vodenja in ture po mestu so v teh prešernih dneh še dostopnejša in ugodnejša.

V Kranj pa se danes med 9.00 in 16.00 vrača sejem domače in umetnostne obrti, po zvočnikih bodo med 12.00 in 13.30 predvajali prenos recitala Prešernove poezije v izvedbi Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Vsi obiski hiš kulture so na Prešernov dan tradicionalno brezplačni. »Ne zamudite Prešernove hiše in razstav Prešeren – Pesnik ter Ženski liki v Prešernovi poeziji. Gorenjski muzej vabi tudi na razstavi Prelepa Gorenjska; V blesku kovinske oprave – poznoantična lamelna oklepa iz Kranja in Polde Oblak v Grad Khislstein. V Mestno hišo vabijo razstave: Zbirka kiparja Lojzeta Dolinarja (1893 – 1970), Železna nit in Ljudska umetnost na Gorenjskem,« vabijo v Zavodu za turizem in kulturo Kranj.

Predstava Le sosed bo mejak bo v Mestni knjižnici ob 10h pritegnila pozornost mlajših, ob 11h bo zaigral Tomi Purich trio, med 10.00 in 16.00 pa se bodo obiskovalci lahko preizkusili v kvizu Kr' prešerno po knjižnici. Ljubitelji gledališča se bodo med 14.00 in 17.00 lahko sprehodili po Prešernovem gledališču Kranj v sklopu brezplačnega vodenja. Ob 16.00 lahko prisluhnete recitalu in vodenju po razstavi Ferija Lainščka in Aleksandra Červeka v Galeriji Prešernovih nagrajencev. Galerija Layerjeve hiše pa vabi med 10.00 in 15.00.

8. FEBRUAR Gorenjska Layerjeva hiša vstopa v novo sezono

Zanimiv program bo potekal tudi za najmlajše, ki bo v Stolpu Pungert. Od 10.00 do 13.00 so pripravili izziv Kranjskih fantastičnih 5: Interaktivna učna pot po starem mestnem jedru Kranja. Izziv je primeren za šolarje, družine z otroki od 5. leta dalje ter posameznike. Izhodiščna točka se nahaja ob Prešernovi hiši, kjer dobijo navodila in vse, kar potrebujejo. Z otvoritvijo razstave ilustracij Alice Pan se začenja nov ciklus otroških razstav v Stolpu Pungert. Tjaša Rebolj, ki ustvarja pod imenom Alica Pan, je ilustratorka, modna oblikovalka ter Montessori pedagoginja. Od 11.00 do 12.30, vsake pol ure, pa bo Jadranka Završnik izvedla kamišibaj uprizoritve Povodnega moža in Turjaške Rozamunde. Kamišibaj je edinstvena vrsta gledališča, pri katerem se pripoveduje zgodbe ob slikah na malem odrčku, imenovanem butaj.

V Kranju se bo danes dopoldan mudil tudi predsednik Državnega zbora Igor Zorčič. Ob 10.00 bo v prisotnosti župana Mestne občine Kranj Matjaža Rakovca, podžupana Janeza Černeta in direktorja Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemena Malovrha položil venec k spomeniku dr. Franceta Prešerna pred Prešernovim gledališčem Kranj s častno stražo Garde Slovenske vojske ter Policijskim orkestrom. Po polaganju venca si bo ogledal tudi Prešernov smenj.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 09:19 08.februar 2022.

    Kaj pa Prešernov trg v LJ ?