Gorenjska
6230 ogledov

Kranj pobraten s kitajskim mestom Zhangjiakou

olimpijska skakalnica Zhangjiakou, Peking,
1/6
arhiv podjetja Mana Original Olimpijska skakalnica v mestu Zhangjiakou.
Mestna občina Kranj se je pobratila s kitajskim mestom Zhangjiakou. Župana obeh mest, Matjaž Rakovec in Zhao Wenfeng, sta preko spletne konference podpisala listino o pobratenju. Gre za zgodovinski korak, saj se je Kranj prvič pobratil z neevropskim mestom. V Zhangjiakouu, ki se ponaša s 4,7 milijona prebivalcev, bodo februarja 2022 zimske olimpijske igre. Prav šport je tisto področje, ki povezuje obe mesti. Prav posebno vlogo pa ima pri tem podjetje Mana Original, ki je sodelovalo pri gradnji skakalnega centra.

Mestna občina Kranj in Zhangjiakou sta pred leti navezala stike, ki so se usmerili predvsem v dve področji: šport in podjetništvo. Nekatera kranjska podjetja so s tem kitajskim mestom  vzpostavila poslovne vezi. Mesto, ki leži 200 kilometrov severozahodno od Pekinga, bo februarja 2022 eno od prizorišč zimskih olimpijskih iger, na katerem se bodo merile reprezentance v smučarskih skokih, smučarskem teku, biatlonu, nordijski kombinaciji, deskanju na snegu in smučanju prostega sloga. Zhangjiakou se tako ponaša z najsodobnejšo infrastrukturo v zimskih športih, Kranj pa je znan po dobro postavljenem šolskem sistemu za mlade športnike, kakovostnem delu v športnih klubih in izkušenem trenerskem kadru. Posledica omenjenega so odmevni rezultati kranjskih športnikov, med katere sodijo tudi olimpijske kolajne in odličja z drugih tekem največjih mednarodnih razsežnosti.

»Mestna občina Kranj je imela doslej 20 pobratenih mest, vsa so evropska, večina sodi pod države nekdanje Jugoslavije. Zhangjiakou je prvo mesto z druge celine, s katerim se je Kranj pobratil. Ponosni smo na ta zgodovinski korak. Kitajska delegacija je leta 2019 obiskala Kranj in podpisali smo pismo o nameri za prijateljsko sodelovanje med obema mestoma. Podpis listine o pobratenju je nadgradnja. Šport je vez, ki najmočneje povezuje obe mesti. Veselimo se sodelovanja s kitajskimi kolegi, izmenjave izkušenj in znanja,« je ob podpisu listine povedal župan Matjaž Rakovec.

»Odpiramo novo poglavje našega prijateljstva. Zimske olimpijske in paralimpijske igre v Pekingu 2022 prinašajo spektakel. Zhangjiakou, ki bo gostil tekme v panogah na snegu, je prejel ogromno pozornosti in podpore z vseh koncev sveta, tudi iz Kranja. Leta 2019 se nam je pri izgradnji skakalne infrastrukture v olimpijski zgodbi pridružilo podjetje MANA Original iz Kranja, s tem smo prejeli tehnično podporo iz Kranja. Zdaj smo s Kranjem pobrateni in v prihodnosti bomo naše sodelovanje še okrepili v korist obeh mest,« je dodal župan Zhangjiakoua Zhao Wenfeng.

Najbolje opremljeni skakalni center na svetu

Kranjsko podjetje Mana Original je pri izgradnji skakalnega centra v Zhangjiakouu prispevalo tehnični dizajn skakalnice, dobavo in montažo večjih tehnoloških komponent skakalnice na zaletišču in doskočišču. Med drugim so dobavili ledeno smučino z vso pripadajočo opremo, umetno doskočišče za poletne skoke, vetrno zaščito, luči za zaletišče, celotno zaletišče z zaletnimi rampami in stopniščem za medije. Skakalni center je trenutno tehnološko najbolje opremljen na svetu in ima kot prvi vgrajeno gretje zaletnih prostorov.

Podjetje Mana Original je bilo najprej družinsko podjetje v Žiganji vasi v občini Tržič, ustanovil ga je leta 1999 zanesenjak, inovator in velik ljubitelj smučarskih skokov Peter Tomazin. Ukvarjal se je z izdelavo keramičnih smučin. V letu 2008 je razvil prvi prototip ledene smučine, jo namestil na skakalnici v Sebenjah v občini Tržič, preizkusil in leta 2010 uspešno komercializiral. Kmalu po uresničitvi največjega med 30 projekti, to je bila moderna skakalnica po slovenskih načrtih v mestu Erzurum na vzhodu Turčije decembra 2010, je Peter Tomazin umrl, njegovo delo sta nadaljevala sinova Mark in Jan.

Olimpijski projekt vreden več kot 100 milijonov evrov

Miloš Sterle, ki je delal v Mani Original kot večletni direktor, nam je pojasnil, da se je Tomazinovim pridružil leto pozneje, in da je podjetje prešlo z obrtniške ravni na povsem drugačno, višjo raven. "Od tedaj smo uresničili že 100 projektov, v podjetju Mana Original v Kranju nas je zdaj šest zaposlenih, imamo pa še hčerinsko podjetje na Kitajskem, preko katerega je bil speljan tudi olimpijski projekt, in eno predstavništvo v Nemčiji, ki pokriva predvsem ruski trg."

Na vprašanje o vrednosti olimpijskega projekta na Kitajskem je Miloš Sterle odgovoril, da je bil ta speljan preko hčerinskega podjetja in da je celotna vrednost več kot 100 milijonov evrov.

Izume so patentirali

Podjetje Mana Original je začelo kot proizvajalec zaletnih smučin in se nato razvilo v podjetje, ki ponuja še celoten dizajn skakalnice, opremo celotnega zaletišča in doskočišča skakalnice, vključno z vso tehnološko opremo. V svoji zgodovini so v podjetju uspeli prijaviti več patentov, s katerimi ščitijo svoje izume na področju priprave zaletišča, sistema hlajenja smučine, konstrukcijske rešitve za uravnavanje višin smučine in načina čiščenja smučine med sneženjem ali dežjem. Podjetje je leta 2016 prvo na svetu razvilo in vgradilo osvetlitveni sistem v smučino tako, da se poveže z uradnim semaforjem tekmovanja, ga replicira v sami smučini, s svetlobnim efektom sledi skakalcu in omogoča svetlobno predstavo za gledalce, so nam razložili iz podjetja.

Od Ljubna do Sebenj in Žirovnice

Leta 2016 je bila v Ljubnem postavljena oziroma obnovljena prva skakalnica z ledeno zaletno smučino v Sloveniji. Prototipne verzije ledene zaletne smučine Mane Original imajo še v Sebenjah v občini Tržič in Žirovnici. V največjem slovenskem nordijskem centru v Planici še vedno uporabljajo star sistem izdelave smučine. Hladi se namreč celoten nalet in se ustvari leden blok, v katerega se nato vreže smučina. Modernejši sistemi (sistem podjetja Mana Original) pa ohlajujejo le tekalni del zaletne smučine, kar zmanjša tekoče stroške priprave smučine, poveča energetsko učinkovitost in zagotavlja enostavnejše upravljanje z naletom skakalnice.    

Oblika olimpijske skakalnice je žlica za juho

Pri oblikovanju olimpijske skakalnice je sodelovalo nemško podjetje Renn Architekten GmbH (dizajn profila skakalnice), Univerza Tsinghua iz Pekinga (arhitektura in struktura) in podjetje Mana Original (tehnični dizajn). Oblika skakalnice naj bi odražala obliko tradicionalne kitajske žlice za juho: nalet naj bi bil v obliki držala žlice, iztek pa naj bi odražal zajemalni del žlice. Velik krožni prostor na vrhu skakalnice služi kot razgledna točka, hkrati pa bo v času zimskih olimpijskih iger gostil najbolj eminentne obiskovalce tekmovanja.

S podjetja Mana Origninal so nam kot zanimivost navedli še, da je bila prva skakalnica z vrhnjim krožnim prostorom  zgrajena leta 2007 v Lomnicah na Češkem. Skakalnica je prav tako opremljena s smučino podjetja Mana Original. Skakalnica ima vgrajene najmodernejše sisteme in rešitve, kar jo po tehnološki naprednosti postavlja na sam tehnološki vrh. Skakalnica je primerna za zimsko in poletno skakanje. Del plastične mase na doskočišču je v obliki logotipa podjetja Mana Original.

Komentarjev 2
  • stilist 15:58 15.december 2021.

    Ko se je zavezal, da bo zmanjšal hitrost priseljevanja albancev v Kranj, so sedaj izgleda na vrsti Kitajci.

  • James_Albertson 15:00 15.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

Sorodne novice