Gorenjska
1537 ogledov

Kranj praznuje

Kranj
Na rojstni dan našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna svoj praznik praznuje Mestna občina Kranj. Tudi letos so podelili občinske nagrade, slavnostna akademija pa je zaradi trenutnih epidemioloških razmer potekala na spletu. Posnetek si lahko ogledate spodaj. Videu je na koncu dodan še kratek pregled uresničenih projektov MOK v preteklih dveh letih in prihodnjih načrtih.

 

Naziv Častni občan Mestne občine Kranj za ohranjanje vrednot in zgodovinskega spomina o razvoju slovenske samostojnosti in državnosti  prejme Anton Rešek. Od leta 2001 predseduje kranjskemu Območnemu združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS), ki povezuje veterane Mestne občine Kranj ter občin Šenčur, Cerklje, Jezersko, Preddvor in Naklo. V tem času je združenje razvilo svoj prapor in pridobilo prostore za svoje delovanje na območju kranjske vojašnice Petra Petriča. Kot predsednik je najbolj zaslužen, da so v sodelovanju s Policijskim veteranskim društvom (PVD) Sever Gorenjska postavili obeležje žrtvam osamosvojitvene vojne na območju letališča na Brniku. Poleg tega je bilo na njegovo pobudo s PVD Sever Gorenjska postavljeno obeležje na Jezerskem vrhu. Prav tako je bilo postavljenih več obeležij na objektih, v katerih so bila tajna skladišča orožja in ostale opreme teritorialne obrambe.

Anton Rešek je kot predsednik OZVVS Kranj uspel na Ministrstvu za obrambo pridobiti priznanja - bojne znake za udeležence osamosvojitvene vojne na Gorenjskem. Na njegovo pobudo so člani pričeli z akcijo ureditve muzeja na temo osamosvajanja na območju delovanja kranjskega združenja. V muzeju so prikazani začetki delovanja teritorialne obrambe, dogodki v času osamosvajanja in prvi zametki Slovenske vojske kot obrambnega sistema novonastale države. Muzej je odprtega tipa, predvsem namenjen mlajšim generacijam, ki niso sodelovale pri nastajanju naše države. Rešek je tudi strokovni vodja po muzeju.

 

 | Avtor: Mestna občina Kranj Mestna občina Kranj

 

Letos še 13 priznanj

Nagrado Mestne občine Kranj prejme Alojz Ajdič za vsestranski ustvarjalni doprinos in razvoj glasbene kulture ter pedagoško delo, Veliko Prešernovo plaketo pa Alenka Jenko Boh za uveljavljanje glasbene kulture in pedagoško delo z mladimi.

Prejemnika Listine o priznanju sta letos dva. Za prispevek h kakovosti življenja v Krajevni skupnosti Bitnje in za skrb za sokrajane jo prejme Marjana Jekovec, za uspešno vodenje in razvoj Osnovne šole Helene Puhar pa ravnatelj Janez Cuderman.

Veliko plaketo Mestne občine Kranj prejmejo trije občanke in občani. Igor Prašnikar jo dobi za dolgoletno delo na športnem področju in predanost pri razvoju karateja, Franc Jerala za prepoznavnost Hortikulturnega društva Kranj in Žarko Matijašević kot športnik in trener za zavzeto delo z mladimi na področju nogometa.

Plaketo Mestne občine Kranj je septembra že prejel prelat msgr. Stanislav Zidar, ob občinskem prazniku pa jo prejmeta še Josip Iličić za podporo mladim za šport in ureditev športnih igrišč ter Nada Bogataj Kržan za izjemni prispevek v dobro družbenih dejavnostih in Fundacije Vincenca Drakslerja. Prešernovo plaketo prejmejo Primož Zevnik za strokovni in umetniški doprinos k razvoju glasbene kulture mladih, Klavdij Tutta za predano delo z mladimi na likovnem področju in Klementina Golija za razvoj likovne umetnosti doma in v tujini.

Komentarjev 1
  • cioreapor 17:50 02.december 2020.

    www︎.︎Norias︆.︆net - odličen projekt za odrasle, ki želikko najti parrtnerja za sseks

Sorodne novice